用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點好?
go

點好? [複製鏈接]

我個女係全級第10,中英數常都係A
係讀海怡寶血,老師話入硬聖心
但我想試下庇理羅士,唔知得唔得?
   0    0    0    0

原文章由 michelleyu0623 於 07-12-26 14:05 發表

點解唔得?

原文章由 michelleyu0623 於 07-12-26 14:05 發表

既然係入硬聖心,咪將聖心放第二志願,
第一志願用嚟搏 bps 囉.....

聖心唔係自行收生, 只係比自己架小學學生申請咩!

http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1064

原文章由 加菲貓 於 07-12-27 17:30 發表
聖心唔係自行收生, 只係比自己架小學學生申請咩!

http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1064

學校同聖心有聯繫,所以有推薦位

原文章由 Marco-ma 於 07-12-26 21:00 發表

既然係入硬聖心,咪將聖心放第二志願,
第一志願用嚟搏 bps 囉.....

如果要推薦位一定要放聖心做第一志願呀
所以而家都唔知點好:-|

你的校長會寫1封或是2封推薦信?

原文章由 michelleyu0623 於 07-12-30 15:02 發表

原文章由 michelleyu0623 於 07-12-30 15:02 發表

自行收生無人知你放邊間做第一志願喎.

回覆 #6 michelleyu0623 的文章

推薦唔一定入硬,今年我地小學都有幾個同學獲推薦去聖心,但唔係全收。 不過校長亦表明要第一志願,如果唔係聖心揀左你,你又冇誠意,最大影響應該係下界學校的推薦位。

原文章由 Goody 於 07-12-31 08:37 發表
推薦唔一定入硬,今年我地小學都有幾個同學獲推薦去聖心,但唔係全收。 不過校長亦表明要第一志願,如果唔係聖心揀左你,你又冇誠意,最大影響應該係下界學校的推薦位。 ...

呢個升中派位遊戲,點解愈來愈復習嘅?

有推薦信都唔係收硬我,但我又一定要填佢做第一,
仲要顧埋下屆學校的推薦位....  

咁係咪唔要好過呀?

路過的,純屬個人意見,

魚與熊掌

你及你囡囡覺得聖心校風如何?
如小朋友喜歡,機會又大,何必冒險.

選傳統名校一般都要有特異功能(琴棋書畫+運動),
舊年我囝囝個師兄全級十二,男排第六(南官),
選QC及Kings都冇得interview,
南區網(全港尾三差)英中只有兩間(不計他區),
聖公會呂明才一般收左始南九成,
一個唔小心跌左落統一大抽獎....(Band1, 6xx人爭90個英中位)
Good Luck

原文章由 kennyyctam 於 07-12-31 12:28 發表
路過的,純屬個人意見,

魚與熊掌

你及你囡囡覺得聖心校風如何?
如小朋友喜歡,機會又大,何必冒險.

選傳統名校一般都要有特異功能(琴棋書畫+運動),
舊年我囝囝個師兄全級十二,男排第六(南官),
選QC及Kings都冇得inte ...

我個仔係田始考全級三名之內, 鋼琴5級, 5級樂理10歲時考到95分, 多次參加校外數學比賽, 世界數學測試雙十優, 老師都話入QC機會微........
不過南官派位好就係真事...........

咁好成績入QC都唔大機,
即係想入男拔, 喇沙, 華仁係唔係一樣咁難?

原文章由 FatMumMum 於 08-1-1 22:39 發表

我個仔係田始考全級三名之內, 鋼琴5級, 5級樂理10歲時考到95分, 多次參加校外數學比賽, 世界數學測試雙十優, 老師都話入QC機會微........
不過南官派位好就係真事........... ...

原文章由 FatMumMum 於 08-1-1 22:39 發表

不過南官派位好就係真事........... ...

就算是全南區第三,一出到全港你都唔知跌左幾多,
教署D黑箱作業Ranking 你估唔倒,而QC第一階段只收60人,
昨年估計有8xx~1xxx個伸請,挑選200個面試,
你個小朋友成績在前三,好有機會面試,有得面試就等於有機會,
你囝囝個班主任叫佢報邊間呀?

南官昨年派位差過前年,或者同自行收生改左30%有關.

回覆 #14 kennyyctam 的文章

老師建議 : 聖約瑟同king's.
不過我想博聖約瑟同港華
另外報左St.Paul co-ed, 同St.Paul's college(今個星期interview)

原文章由 FatMumMum 於 08-1-2 11:38 發表
老師建議 : 聖約瑟同king's.
不過我想博聖約瑟同港華
另外報左St.Paul co-ed, 同St.Paul's college(今個星期interview)

嘩!
五間都傳統名校,成績好果然多選擇,
任何一間俾我個仔入倒,訓左覺都笑翻醒 ...

預足貴子弟過關斬將為南區增光.

醒目開學勳章

樓主你個女好叻呀
如果你真係好鐘意bps嘅話,
一於放首位la,
如果放第二位,
到時2間都有得interview,
而比聖心收咗先,
你會唔會後悔?
祝一擊即中

原文章由 Hi-Fi 於 08-1-3 10:48 發表

樓主你個女好叻呀
如果你真係好鐘意bps嘅話,
一於放首位la,
如果放第二位,
到時2間都有得interview,
而比聖心收咗先,
你會唔會後悔?
祝一擊即中 ...

聖心不是跟bps同級嗎?為何聖心收了會後悔?可否詳述,因小女在聖心小學就讀。它日她能升上原校我已經覺得家山有褔,因現在我已覺得她有一隻腳入了大學,雖然她才是小一。

醒目開學勳章

原文章由 yckd 於 08-1-3 11:08 發表

聖心不是跟bps同級嗎?為何聖心收了會後悔?可否詳述,因小女在聖心小學就讀。它日她能升上原校我已經覺得家山有褔,因現在我已覺得她有一隻腳入了大學,雖然她才是小一。 ...

其實2間都係好學校,
你唔好誤會,
只不過見樓主好似比較like bps多d,
我才這樣分析比佢知。

原文章由 yckd 於 08-1-3 11:08 發表

聖心不是跟bps同級嗎?為何聖心收了會後悔?可否詳述,因小女在聖心小學就讀。它日她能升上原校我已經覺得家山有褔,因現在我已覺得她有一隻腳入了大學,雖然她才是小一。 ...

yckd,

你自己覺得好就夠喇! 唔使理其他人點諗點睇。
對好多人來說,"好"係未夠的,一定要最好!
每個人有自己的選擇,又有自己選擇背後的原因。

祝你女兒年年名列前茅,到時可能你又會有另一種睇法。
‹ 上一主題|下一主題