用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀屋村幼稚園如果將來考直資/私小/叩門會蝕底D嗎? ...
go

讀屋村幼稚園如果將來考直資/私小/叩門會蝕底D嗎? [複製鏈接]

各位有經驗的小學家長

我現正為小女選幼稚園
有幸地經過面試後都有好幾間取錄
當中有有名氣的
有雙語教學的
但當中我最欣賞的是朋友推介的一間公屋樓下的普通幼稚園
她們的語言教學資源小   只有母語教學  沒有任何的net 及普通話老師
不過教學理念好清澈
老師專業而且好有耐性有愛心
她們的學生雖然不多但都有禮快樂

但身邊的親友說 讀屋村幼稚園 對將來考直資/私小/叩門
都較有名氣的或雙語教學的幼稚園 ...蝕底
是真的嗎?

我小女是活潑愛探索的小朋友
將來只想她入讀地區較好的直資/官津校.無想過超級名校

請賜教
   0    0    0    0

醒目開學勳章

原文章由 夏安 於 07-12-4 15:24 發表
各位有經驗的小學家長

我現正為小女選幼稚園
當中有有名氣的
有雙語教學的
她們的語言教學資源小   只有母語教學  沒有任何 ...

I will tell you the fact is "YES" if your child not study in a famous kindergarten, this is my experience this year.

介唔介意講妳小朋友讀邊間?

原文章由 PansyMummy 於 07-12-4 16:23 發表

I will tell you the fact is "YES" if your child not study in a famous kindergarten, this is my experience this year.

原文章由 夏安 於 07-12-4 15:24 發表
各位有經驗的小學家長

我現正為小女選幼稚園
當中有有名氣的
有雙語教學的
她們的語言教學資源小   只有母語教學  沒有任何 ...

你要知道噃,有些小學面試時會以英語及普通話發問,一間普通的幼稚園能否有雙語的訓練呢?如果一心是大抽獎,就不需為此而擔心了。

小朋友面試時都係得5歲幾, 考唔到幾多野, 所以背後既資料係好重要, 一間好既幼稚園會令人有信心好多.

除非你打算大抽獎, 咁讀邊間都無所謂.  不過如果你諗住抽名官津, 又有幸抽到, 咁讀一間好既幼稚園都好重要, 一定要打好個底上小學, 因為好多名校都讀高半級到一級.

[ 本文章最後由 G-Ma 於 07-12-4 17:05 編輯 ]

醒目開學勳章 王國長老

好現實架呢個世界...........雖然話小朋友本身本質, 臨場表現都好重要, 不過其實學校睇幼稚園個名, 學生咩料已經心裡有數(例如間幼稚園出名英文勁呀, 邊間幼稚園培養到小朋友創意呀, 邊間幼稚園對紀律要求高呀)
我仔都唔係讀出名幼稚園, 因為我覺得佢比較適當果一間, 我都知"考小一"既樣野係一定有影響, 不過plan唔到咁多lu
原文章由 G-Ma 於 07-12-4 05:02 PM 發表
小朋友面試時都係得5歲幾, 考唔到幾多野, 所以背後既資料係好重要, 一間好既幼稚園會令人有信心好多.

除非你打算大抽獎, 咁讀邊間都無所謂.  不過如果你諗住抽名官津, 又有幸抽到, 咁讀一間好既幼稚園都好重要, 一 ...

我女兒今年考小學, 她現就讀於XX國際幼稚園位於私人屋苑的分校. 開始了考學校這個遊戲才驚覺學校"背景"也有很大影響, 很後悔沒有讀九龍塘那些名牌幼稚園.

我有幾個朋友, 女兒讀九龍塘的名牌幼稚園, 考小學的成功率高很多.

如果你的小朋友天資聰敏過人. 那麼無論她讀什麼學校, 始終都會冒出來的, 不必擔心. 我也有聽過屋村幼稚園的孩子, 憑自己的實力考入男小拔(無任何關係), 現在也讀得很好.

醒目開學勳章

原文章由 yiwa 於 07-12-4 21:52 發表
我女兒今年考小學, 她現就讀於XX國際幼稚園位於私人屋苑的分校. 開始了考學校這個遊戲才驚覺學校"背景"也有很大影響, 很後悔沒有讀九龍塘那些名牌幼稚園.

我有幾個朋友, 女兒讀九龍塘的名牌幼稚園, 考小學的成功率 ...

無錯, 我女女都是今年考小學, 但我並非响interview嘅過程發現名牌幼稚園與其他幼稚園嘅分別, 而係响呢度 - BK 度見到很多其他Mummy 嘅回覆而驚覺原來真係有 "優先" 入學機會嘅 , 而我女女祇是在我現在住緊呢區叫做有D名氣嘅幼稚園, 所以結果.....

I think no difference, my son studying at an estate kindergarten but he was accepted by SFA.  I think the education at home is also very important, I always teach him maths, Chinese, English and Putonghua at home.

本應安慰幾句, 叫妳放心&安心, 但可惜現實往往是殘酷的......即使小學校長慧眼發掘了個小朋友入讀, 但若果幼稚園的所謂的"底"打得唔好, 佢將來都可能會讀得幾辛苦.......

有人說"愉快地學習"-----我認為這是天下間最大的笑話! 倘若有咁"笋"的事情, 又點會輪到你和我呢?

在香港做人(無論小朋友, 抑或負責任的父母)都幾辛苦

最嘆的倒是那群騙綜援的大食懶         呀, 唔好意思, 離題添.....

On the contrary, my experience is the famous schools really select children based on their performances during the interviews. My kid attended a kindergarten operated by a NGO, but still managed to be accepted by 4 DSSs.

Input from the parents (I mean attitude, common sense, not $$$) is more important than the name of the kindergarten. For me, the kindergarten is a place to train up the social skills and self management of the kids and a happy environment is crucial.

Hope my case will give you some more references.
:-D

感謝大家的回覆

ops:" /> 今晚就有兩位朋友各自給我電話講番她們小朋友考小一的經歷
真係一D都吾輕鬆
一個到而家都未有學校收
她囝囝讀國際幼稚園(吾係九龍塘個間 )
英文對答OK 但答錯題目
第一輪大抽獎又吾得(因得15分 佢心儀個間有宗教背景):cry:

另一個  小朋友己入讀私校的小一
幼稚園係保良局分校
正如一位家長所講  上小一課程一開始係讀高半級
幸好有阿媽幫手溫書加上小朋友肯努力加上英文小組
現在算跟得上 成績OK

唉! 聽見都心痛
現在做小朋友同埋家長都看似不易
希望我能找到線索為小女做到好決定

[ 本文章最後由 夏安 於 07-12-5 00:00 編輯 ]

Hi circleda
Thanks for your reply!

Would you tell me what is NGO?

Input from the parents (I mean attitude, common sense, not $$$)
Totally agree!

NGO = Non-governmental Organization

泛指提供津助服務的非政府機構, 例如浸信會,樂善堂, 仁愛堂, 伸手助人協會

原文章由 jkwok0533 於 07-12-4 22:28 發表
I think no difference, my son studying at an estate kindergarten but he was accepted by SFA.  I think the education at home is also very important, I always teach him maths, Chinese, English and Puton ...

我囡囡都係讀私人屋苑既迦x國際,佢都考到sfa,另佢考其他既私小同dss都ok,我唔同佢讀九龍塘既名幼稚園係唔想佢晨早要搭校車,好辛苦,所以我搵間幼稚園要唔係太淺,而且叫有人識下,我有朋友既小朋友讀九龍塘d名幼稚園都唔係間間學校考到既,小朋友既表現都好重要,當然我自己另外俾左好多課外活動俾囡囡上,加強佢既自信心同學習與人相處,所以唔駛太擔心既,如果真係太擔心,妳可以考慮有小學直上既幼稚園既

以我所知一定無名校咁著數.
不過直資/私小, 都要睇下係考邊間, 大把直資都一樣好易入, 唔一定要名校.

SandyWu

令千金讀間幼稚園都好名架!課程仲好深,當年朋友讀st catXXX,d家長約埋一齊去考sfa, 6/7個去, 全部考唔到, 朋友話佢又無比多d出面既課程, 所以....
朋友都係讀麗x城迦x國際, 佢話鐘意課程深, 可以接到間小學
st mary (佢有25分, sure win!)

原文章由 SandyWu 於 07-12-5 11:29 發表

我囡囡都係讀私人屋苑既迦x國際,佢都考到sfa,另佢考其他既私小同dss都ok,我唔同佢讀九龍塘既名幼稚園係唔想佢晨早要搭校車,好辛苦,所以我搵間幼稚園要唔係太淺,而且叫有人識下,我有朋友既小朋友讀九龍塘d名幼稚園 ...

講得 "arm", 一個 interview 見甘多小孩, 可睇到小朋友幾多呢 ?  甘如果你系學校校長 or  老師, 你會以物野準則去選學生呢 ?  幼稚園背景 and 家庭背景我覺得會有影響.  

另外之前有人同我講直資/ 私小都唔鍾意收細仔, 細女. 我而家信.

當然讀屋村小孩都唔系話一定無機會, 但系 chance 會小 d lor.  個小朋友一定要好 sharp , 好 outstanding.

將心比己, 如果我係校長, 一日見咁多小朋友, 比完分可能都無咩印象, 到時final再揀既時候除咗睇個分, 唔多唔少都會考慮埋幼稚園背景 and 家庭背景呢d因素.  間間學校都想收d有保障既學生架啦.  現實係好殘酷.

原文章由 rubymo928 於 07-12-5 15:37 發表
講得 "arm", 一個 interview 見甘多小孩, 可睇到小朋友幾多呢 ?  甘如果你系學校校長 or  老師, 你會以物野準則去選學生呢 ?  幼稚園背景 and 家庭背景我覺得會有影響.  

另外之前有人同我講直資/ 私小都唔鍾意收細 ...
‹ 上一主題|下一主題