用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒聖方濟各學校 07-08小一家長(二)
go

07-08小一家長(二) [複製鏈接]

各位小一家長,此題目已去至第二十八頁,篇幅很長,我建議另開新頁,以減少登入時間,希望大家支持!

新頁將以07-08小一家長(二)為題目,請繼續交流.

QUOTE:
原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 14:22 硐表
學校旅行日除家長義工(約一至兩名,加上老師照顧學生)外,是沒有家長份的.

至於家長義工的安排,可能由於今年家校大會及班代表大會較遲舉行,未有招募行動,所以相信會由上年度的家長義工擔任.
   0    0    0    0

現將部分家長發言轉貼在此,以便繼續分享.

我無份去賣旗喔, 因為要番工 *~*
SAT 當全日假計架 ... 唔抵唔抵
係喎話是話 嚟緊既旅行日, 係咪真係無家長份 ?
另外, OUTING 嗰日又話要家長幫忙做義工帶小朋友出外既 ?
Y D 通告無提過既 ? 仲唔出通告 點請假 ?!

QUOTE:
原文章由 vanyau 於 07-10-27 21:07 硐表

那日早上的賣旗,你哋有沒有參加.
到今日都未收到通知,是否被抽中要出席賣旗.
有份賣旗的你,有沒有興趣一起吃午餐呢?
等啲小朋友認識吓都好,還掂那間”Oasis"咁多位. ...

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 14:35 硐表
現將部分家長發言轉貼在此,以便繼續分享.

我無份去賣旗喔, 因為要番工 *~*
SAT 當全日假計架 ... 唔抵唔抵
係喎話是話 嚟緊既旅行日, 係咪真係無家長份 ?
另外, OUTING 嗰日又話要家長幫忙做義工帶小朋友出外既 ?
Y ...

我現在過來報到啦!

請先行冷靜下來.其實今次學校旅行與家校會無關,是校內活動,因此是以老師為主.加入家長義工只是提供協助,亦不是安排家長協助自己的子女,而是整體活動,家長義工是無條件支持學校,並不會堅持只參與自己子女的旅行.

反之,若家校會籌辦的大旅行,是十分歡迎家長陪同子女參加.去年因要為學校籌款購置新校舍的冷氣機,因此將大旅行改為步行籌款,但在兩個小時的行程中,出席的家長與學生都十分享受,更可藉此分享學生的學校生活及學校發展情況.或許耐心一點,便會有大型的家校活動.

嚘~~~~

抗議   點解咁呀 唔係應該由番同級家長做咩
我唔覺得咁叫做家校溝通喎, 家校溝通都係想家長
多了解子女在校既生活及學校既方式, 每個年級都
有佢地唔同既程度及方法 , 咁先能在家作出適應
搵第二級d 家長  加上 旅行大家可從遊戲中更
了解各同學真我性情,使家長能了解子女之朋輩

QUOTE:
原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 14:22 硐表
學校旅行日除家長義工(約一至兩名,加上老師照顧學生)外,是沒有家長份的.

至於家長義工的安排,可能由於今年家校大會及班代表大會較遲舉行,未有招募行動,所以相信會由上年度的家長義工擔任.

嘉諾撒聖方濟各學校是傳統學校.

個人認為,老師是友善及用心教學,日後配合學校環境的改善,對學生的學習大有幫助.

原文章由 augustgoose 於 07-10-29 17:17 硐表
各位家長...您哋好

我本人好鍾意嘉諾撤聖方濟各小學,但又好驚唔知啱唔啱自己個囡囡讀,希望各位家長可以幫幫我解決我嘅疑慮..thanks!!
請問呢間小學是活動教學or 傳統教學??
d老師對學生是否有善呢??? ...

Thanks!!!  

原文章由 sfcssfcc 於 07-10-29 17:43 硐表
嘉諾撒聖方濟各學校是傳統學校.

個人認為,老師是友善及用心教學,日後配合學校環境的改善,對學生的學習大有幫助.

原文章由 augustgoose 於 07-10-29 17:53 硐表
Thanks!!!  

開學個多月,暫時來說對學校的印象頗佳.
尤其,她們在課程上的安排,由淺入深,不會一開始就很艱深,讓到小朋友怕怕!

默書

我很想問你們的女兒, 讀默書困難嗎? 我己晚晚同佢串, 她晚晚都唔識串, 要我提 ! 我己經教她拼音分開音串, 都唔識 ! 都唔知佢個腦用乜做 ! 真是激死我, 你們有無好辨法 ?

SKW,

我個女都係咁, 但我都已經用遊戲方法同佢玩, 仲已經係
心平氣和忍佢,比時間佢, 但我諗佢應該係壓力問題,始終佢地
上左小一同幼稚園既學習氣氛唔同,以前我女串字無問題,仲
要係抵kiss 到做完功課就已經記得嗰d 字點串, 根本都都唔
駛溫 ... 但而家可能形式正規左,範圍又多過以前,玩既時間又
少左,功課又忙左 ,睡眠時間又少左 ... ... 在這種種因素下
影響咁少已經有我著數

原文章由 SKW 於 07-10-30 22:56 硐表
我很想問你們的女兒, 讀默書困難嗎? 我己晚晚同佢串, 她晚晚都唔識串, 要我提 ! 我己經教她拼音分開音串, 都唔識 ! 都唔知佢個腦用乜做 ! 真是激死我, 你們有無好辨法 ? ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

原文章由 emiluihk 於 07-10-31 11:29 硐表
SKW,

我個女都係咁, 但我都已經用遊戲方法同佢玩, 仲已經係
心平氣和忍佢,比時間佢, 但我諗佢應該係壓力問題,始終佢地
上左小一同幼稚園既學習氣氛唔同,以前我女串字無問題,仲
要係抵kiss 到做完功課就已經記 ...

我囡囡勁掛住幼稚園的生活,
她對小學是又愛又恨,
愛--有小息,每日都可以吃小食,仲好似去野餐,和同學仔交換吃.
恨--又有默書,又有測驗和考試,她很不喜歡.
她說最鍾意星期五,因為沒有默書和有視覺藝術(不用溫書和做功課)

嘩哈哈 ~~ exactly 呀

我前幾日先問女which one she like more
佢答兩到都like p: 就可以小息, 因為可以食野
k : 就上堂好玩d 又唔駛dictation
我以爲淨係我個女先卦住食添

原文章由 vanyau 於 07-10-31 14:56 硐表

我囡囡勁掛住幼稚園的生活,
她對小學是又愛又恨,
愛--有小息,每日都可以吃小食,仲好似去野餐,和同學仔交換吃.
恨--又有默書,又有測驗和考試,她很不喜歡.
她說最鍾意星期五,因為沒有默書和有視覺藝術(不用溫書和做功課). ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

我女都是好鍾意這間學校, 但很怕默書 !

原文章由 emiluihk 於 07-10-31 15:13 硐表
嘩哈哈 ~~ exactly 呀

我前幾日先問女which one she like more
佢答兩到都like p: 就可以小息, 因為可以食野
k : 就上堂好玩d 又唔駛dictation
我以爲淨係我個女先卦住食添

...

原文章由 SKW 於 07-10-31 17:36 硐表
我女都是好鍾意這間學校, 但很怕默書 !

明天又到默書的日子,溫晒書未呀?!

emiluihk,
好彩小學有小息,如果唔係,我諗我囡囡一定日日哭住唔要番學.

My daughter just finish her last review

She still have some words that she cannot remember.  I think she has tried her best.  

Good luck tomorrow!

請問大家知不知校服費是否直接交校服公司? 我女手冊又話要星期五交給學校, 但今日派返張單話交校服公司.

Tinyee
I called the shop in North Point. We may pay by cheque/in cash when we collect uniform on Friday.
Waiwanma

回覆 #18 tinyee 的文章

Tinyee
I called the shop (North Point) this evening. We may pay either by cheque or in case when we collect uniform on Friday.
Waiwanma:)

我今晚去咗攞校服. 佢地話早一日都無問題, 因為明天轉冷, 而我又星期五晚沒空, 所以問佢地早一日攞可唔可以. 位先生話無問題, 仲話晚上收七點半. 一手交貨一手交錢.

去到都多有成五, 六家人係度等緊. 所以點齊數就走人, 無驗貨, 因見話十四日內可以換. 返到屋企驗貨無乜問題, 不過同昨天去灣仔買既運動衫顏色有點出入. 只要成套穿的話, 我想問題不大.

話時話, 灣仔譚臣道嗰間的運動服較貴HK$4, 不過就在公司附近, 慳咗車費.

[ 本文章最後由 snowbb 於 07-11-1 22:43 編輯 ]

原文章由 cathy-tse 於 07-10-31 07:18 硐表
我女先頭默英文我教得好辛苦,但我之後用小小遊戲方法教就大大進步啦!!小小心得希望幫到大家!!!

::老師和同學::
她先默一次,後改正...之後媽媽默一次(媽媽默的話一定快),但我專錯她常默錯之字上,所以我也要改正,但要 ...

嘩!你真有心機同心思,我都無咁多時間同阿女玩住咁默書,我仲係用緊好死板嘅方法,最多先解釋字形(中文),或者教佢拆開個字(英文),希望易記啲。

原文章由 leetyy 於 07-11-6 15:54 硐表

嘩!你真有心機同心思,我都無咁多時間同阿女玩住咁默書,我仲係用緊好死板嘅方法,最多先解釋字形(中文),或者教佢拆開個字(英文),希望易記啲。 ...

我都係咁話,每次溫書都會,點會有心機同她玩住溫呢!
‹ 上一主題|下一主題