用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 會互相比較嗎?
go

會互相比較嗎? [複製鏈接]

請問各位有小朋友就讀優才(楊殷有娣)書院的媽咪,
有一些問題想請效下大家.
入得優才的小朋友,大都係資優.IQ都有番咁上下.大家都咁叻.
會唔會好似出面D名校咁.會鬥餐死的.

因希望明年幫小朋友報名.但佢好內向.唔識表達自己的情緒.
所以是擔心有好大壓力.

希望各媽咪幫下手告知.謝謝:loveliness:
   0    0    0    0

王國長老

囡囡返左小一個差唔多兩個月, 其實我都唔知班入面邊個係資優,小朋友都好快熟絡左, 冇話比來比去呢d野,  我諗都唔會有既, 其實如果唔係大人成日要拎d小朋友比, 小朋友本身好難會諗埋呢d野, 唔需要擔心既! 反而囡囡返學返得好開心, 更開始自己閱讀, 令我好開心.

原文章由 小B_媽媽 於 07-10-25 13:43 硐表
入得優才的小朋友,大都係資優.IQ都有番咁上下.大家都咁叻.

因希望明年幫小朋友報名.但佢好內向.唔識表 ...

I would say 資優  not equal to high IQ.  資優 and High IQ may not be able to get good academic result. The bright students may not care the result.  Also, their achivement may not be school result. I see one of my son's classmate reading 金庸武俠小說  when studying P3. The other one won 公開圍棋第一. Those are minority in the school. But most of kids would not be able to compete with them. Mission impossible !

[ 本文章最後由 chunhei 於 07-10-26 23:20 編輯 ]

小B_媽媽,

優才小一今年有约一千人報名, 但名額得96個, 约十個人爭一個位, 競爭相堂激烈。

但係優才重視多元智能, 收生並唔係以IQ或學術成績, 做唯一標準; 小朋友如果响其他面, 好似運動、音樂、語言、藝術等, 有突出才華, 都會提高入學机會既。

學校認為每個學生都唔相同, 每個學生都有獨特既強項同弱點, 所以學校會發掘同培育每個學生既長處, 並相信學生身有一技之長後, 自信心會提高, 同時喜歡返學, 咁响其他既科目, 都會有所提升既。

學校唔鼓勵同學間去比較、去競爭; 學生係唔排名次既, 只公佈全级每科前5名。

以我所見, 優才既家長比較冇咁緊張小朋友既分數, 唔似一D傳统名校咁, 小朋友囉95分, 都要比阿媽鬧。

優才學生要補習既比較少, 學校亦唔鼓勵做大量功課同補充練習。

整體而言, 優才既競爭氣氛低, 學習壓力小, 學生都開心返學, 並有充裕時間發展個人興趣。

原文章由 小B_媽媽 於 07-10-25 13:43 硐表

因希望明年幫小朋友報名.但佢好內向.唔識表 ...

我地就肯定唔會比較, 明天評估, 我地今日下午仲踩左好耐單車.

乜軍女咁快就哈佬喂畫面拿?

原文章由 軍魁星 於 07-10-28 18:07 硐表
我地就肯定唔會比較, 明天評估, 我地今日下午仲踩左好耐單車.

http://cliffordlee ...

原文章由 印第安公主 於 07-10-28 18:35 硐表
乜軍女咁快就哈佬喂畫面拿?

我地尋晚去 Helloween party, 玩到12點幾, 聽日評估真係無眼睇 lu.

原文章由 corliss_yu 於 07-10-28 20:01 硐表
軍兄 :
嘩!! D相好靚呀!!!

多謝你先, 不過我套器材可以影得仲好d咖, 可惜我越影越懶, 越無心機, 所以係咁上下.

王國長老

原文章由 軍魁星 於 07-10-28 20:10 硐表

我地尋晚去 Helloween party, 玩到12點幾, 聽日評估真係無眼睇 lu.

我隻墨魚溫左兩日 不過今晚都落左街行一陣,同佢置秋裝, 上年d衫褲又全部唔岩啦! 我地term break個星期去日本玩,小墨魚第一次出國咋.

edea,

去日本玩咁好, 會去邊度呀? 跟團定自由行?

我就仲未有安排。

原文章由 edea 於 07-10-28 22:53 硐表

我隻墨魚溫左兩日 不過今晚都落左街行一陣,同佢置秋裝, 上年d衫褲又全部唔岩啦! 我地term break個星期去日本玩,小墨魚第一次出國咋.

王國長老

原文章由 中天英 於 07-10-29 00:01 硐表
edea,

去日本玩咁好, 會去邊度呀? 跟團定自由行?

我就仲未有安排。

跟團 (東x遊)
因為阿女第一次去日本,依照佢既願望, 我地會去最悶蛋既迪士尼, hello kitty land, 富士急, 池袋, 銀座....

想去北海道, 或者下次先...今次係還囡囡心願, 陪佢去佢想去既地方.

原文章由 edea 於 07-10-29 00:04 硐表

跟團 (東x遊)
因為阿女第一次去日本,依照佢既願望, 我地會去最悶蛋既迪士尼, hello kitty land, 富士急, 池袋, 銀座....

想去北海道, 或者下次先...今次係還囡囡心願, 陪佢去佢想去既地方. ...

我地plan左一晚香港迪士尼酒店, 兩晚東莞, 其餘留港做功課.

軍兄,

我大仔問左兩次, 話點解仲唔同佢温習。

冇辨法啦, 今日终于同佢温左一個鐘, 主要係同佢默書, 之後就陪佢睇吓D課本。

之後老婆問, 咁温習夠唔夠呀?  我就話 - 包合格。

原文章由 軍魁星 於 07-10-28 20:10 硐表

王國長老

原文章由 軍魁星 於 07-10-29 00:08 硐表

我地plan左一晚香港迪士尼酒店, 兩晚東莞, 其餘留港做功課.

都幾好架, 我地都試過同囡囡去黃金海岸住一晚, 唔一定要出國,都有度假feel!

係咪又去騎馬仔?

原文章由 中天英 於 07-10-29 00:10 硐表
軍兄,

我大仔問左兩次, 話點解仲唔同佢温習。

冇辨法啦, 今日终于同佢温左一個鐘, 主要係同佢默書, 之後就陪佢睇吓D課本。

之後老婆問, 咁温習夠唔夠呀?  我就話 - 包合格。

...

除左溫默書之後, 其他野都唔知點溫, 我地都係同佢默左一次, 錯左幾個字, 每個抄5次, 之後再默呢幾個, ok 就打 NDS.  

edea, yes, 去騎馬仔, 呢次騎中馬, 高身小小.

有乜功課要做?

原文章由 軍魁星 於 07-10-29 00:08 硐表

Term break 有功課做咖.

今期Parents雜誌, 都有介詔東莞"金伯樂騎術學校", 眞係好正既; 唔知入會幾多錢呢?

原文章由 軍魁星 於 07-10-29 00:16 硐表

除左溫默書之後, 其他野都唔知點溫, 我地都係同佢默左一次, 錯左幾個字, 每個抄5次, 之後再默呢幾個, ok 就打 NDS.  

edea, yes, 去騎馬仔, 呢次騎中馬, 高身小小. ...
‹ 上一主題|下一主題