用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 K2 (2003 - SARS 長大了) 選小一全攻略
go

K2 (2003 - SARS 長大了) 選小一全攻略 [複製鏈接]

各位媽媽開始留意心水學校未??  我們(2003 - SARS BB) 已讀K2啦, 應開始選定心儀小學.  但SARS 那年出生率約四萬多人, 比以往出生率少了萬多至兩萬人, 我們是不是要重申部署選校策略呢?  搏唔搏名校? 最近出版學校排位CD, 喇沙平均7.25人爭一個位, 加下出生率低,又加SARS, 爭學位人數會少了點, 入名校理應較以前容易 .  你們又點睇呢, 大家不妨比D意見交流吓.
   0    0    0    0

原文章由 MimiCactus 於 07-9-18 10:06 硐表
各位媽媽開始留意心水學校未??  我們(2003 - SARS BB) 已讀K2啦, 應開始選定心儀小學.  但SARS 那年出生率約四萬多人, 比以往出生率少了萬多至兩萬人, 我們是不是要重申部署選校策略呢?  搏唔搏名校? 最近出版學校排 ...

hi MimiCactus,

我係囝囝K1巳開始留意啦 。以下是19982006的出生率,2003出生的小朋友特別少,想考名校應該比較容易。你住邊區架?
邊幾間小學係你心儀架?

Birth Rate in Hong Kong

Year
No. of new born
Variance
53,100
----
51,400
-1,700
54,200
+2,800
48,400
-5,800
48,500
+100
46,200
-2,300
47,900
+1,700
57,300
+9,400
65,800
+8,500

[ 本文章最後由 Yau_Cheung 於 07-9-18 11:29 編輯 ]

我住美爭, 校網38 & 40.  本來想同囝囝搏喇沙, 但又驚佢讀書辛苦和壓力大, 而且二十分都未必入到.  另外瑪利諾神父都ok, 理應二十分, 如無意外, 可以第一輪入到.  但呢間學校都多功課. 好心煩

另外, 本土出生BB, 我們要減2,000至4,000不等, 非本港居民在港出生BB.  他們的父母未必會在港讀小一, 特別是名校

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-18 11:22 硐表

我係囝囝K1巳開始留意啦 。以下是1998至2006的出生率,2003出生的小朋友特別少,想考名校應該比較容易。你住邊區架?
邊幾間小學係你心儀架?

Year
Varia ...

我住荃灣,只係得十五分,想博喇沙同拔小,宜家仲諗緊有冇需要
搬出去 ,真係好煩

大家好!
我大女03/5月,家住沙田.我會搏1搏1呂,希望幸運大抽獎有點運.

HI...

我囡都係 Sars 時出世 (4月).... 生佢時入產房都要帶住口罩...

我o岩o岩開始 留意 升小 o既o野...

想抽間津校 and 搵定d 私校做 backup 咯....
(希望有d 運喇)

醒目開學勳章

請問仲有無細分到仔及女的數字? 我個係女 03年10月出世, 有20分, 想博 12區的 marymount, 唔知有無機?

原文章由 Yau_Cheung 於 07-9-18 11:22 硐表

我係囝囝K1巳開始留意啦 。以下是1998至2006的出生率,2003出生的小朋友特別少,想考名校應該比較容易。你住邊區架?
邊幾間小學係你心儀架?

Year
Varia ...

我知道二十分一定入唔到喇沙及柭小(第一輪), 我又唔係好熟荃灣網, 不過中學網英中較多, 荃官, 安柱, 蕭明都唔錯.  不過選校時一定要選該小學升英中率一定要過50%.  如果唔係小朋友競爭力低(學校太普通, 唔多俗小朋友)等全港排位時會更低, 到時想入Brand 1尾, Brand 2 頭更難.

尋日, 隔離屋同我講, 住樓上果個唔知讀邊間基x(好普通小學), 想個女讀得開心無壓力, 到小六派位, 又心儀一間Brand 1 中中, 點知學校平時唔多俗學生, 家長亦唔多願小朋友讀太多書, 缺乏競爭力, 終於派去Brand 3 (即我讀書果個年代既Brand 5 ).

加下做父母好艱難, 想仔女讀書開心無壓力, 但又怕無競爭力.

原文章由 eileenycm 於 07-9-18 23:27 硐表
搬出去 ,真係好煩

醒目開學勳章

我同你想法一樣, 想報間私校做backup, 到面試時如果好老實咁話對統一派位無信心, 所以報私校, 會唔會唔係咁好呢?

原文章由 mmak 於 07-9-19 09:47 硐表
HI...

我囡都係 Sars 時出世 (4月).... 生佢時入產房都要帶住口罩...

我o岩o岩開始 留意 升小 o既o野...

想抽間津校 and 搵定d 私校做 backup 咯....
(希望有d 運喇) ...

Mrsleaf,

我仲未諗 interivew 時 要答咩 o架....
我連邊間私校 可考 都唔係好知 ?? ... 好似話 有d 私校 都唔俾 考生 再去大抽獎的 .....

原文章由 Mrsleaf 於 07-9-19 09:56 硐表
我同你想法一樣, 想報間私校做backup, 到面試時如果好老實咁話對統一派位無信心, 所以報私校, 會唔會唔係咁好呢?

Hello !

沙士最高峰時我剛剛有咗的, 個個人仲話你呢個時候仲生(有個朋友仲叫我唔好要素, 轉眼間個囡都讀K2了  !

我個囡是十二月出世, 細囡, 同人爭小學輸蝕好多,  我住青衣區, 附近全部是傳統津貼學校, 我現在都開始籌備緊明年選校, 我主力選私校和直資, 不過太名校我唔選,  有些又太遠, 太傳統學校佢性格又唔配, 我都好煩 !

我個仔係 01/03 出生係大仔, 我得十五分但第一輪都會博喇沙, 學你地話出生率係最低的一年, 但我都會同佢報定私校和直資.

我細女係03/03出世 , 我上午出院下午就話封院(威爾斯) , 我沙田住家姐入左朱正賢 , 但我都未知細女擇那間 !

醒目開學勳章

我仲以為直資才唔比大抽獎, 不過如果我們照抽, 佢又知唔知呢?

原文章由 mmak 於 07-9-20 00:54 硐表
Mrsleaf,

我仲未諗 interivew 時 要答咩 o架....
我連邊間私校 可考 都唔係好知 ?? ... 好似話 有d 私校 都唔俾 考生 再去大抽獎的 .....

我個仔都係03/03出世, 我都想試下朱正賢, 請問你覺得朱正賢好唔好? 既然家姐都入左, 點解阿妹仲要搵?

原文章由 mandee2621 於 07-9-20 11:26 硐表
我細女係03/03出世 , 我上午出院下午就話封院(威爾斯) , 我沙田住家姐入左朱正賢 , 但我都未知細女擇那間 !
http://www.imagestation.com/album/?id=4288361839">

原文章由 eileenycm 於 07-9-18 23:27 硐表
搬出去 ,真係好煩

Hi eileenycm,

我仔仔02/2003出生,我都係住荃灣,都想博喇沙,但如果1st
round入唔到,大抽獎荃灣你有無好介紹?我都會報英華,陳守仁&祟真做backup,不過競爭都好大,我好頭痛呀,出年都唔知點算.

CherryAnson

CherryAnson

如果有一間好嘅私校收咗阿囝的話,我先會join大抽獎博喇沙同拔小,我應該唔會抽荃灣,因為囝囝現在山長水遠咁出去kowloon tong返學,我都係希望佢可以入到一些有好嘅學習風氣,英文水平比較
高嘅小學,而荃灣唔係冇好嘅小學,只不過我個人覺得語文係非常
重要的,囝囝未夠三歲我就要忍心比佢自己搭學車返學都係為咗
等佢打好d個根,希望佢明年可以入到間好嘅小學

原文章由 CherryAnson 於 07-9-21 23:21 硐表

Hi eileenycm,

我仔仔02/2003出生,我都係住荃灣,都想博喇沙,但如果1st
round入唔到,大抽獎荃灣你有無好介紹?我都會報英華,陳守仁&祟真做backup,不過競爭都好大,我好頭痛呀,出年都唔知點算.

CherryAnson ...

原文章由 eileenycm 於 07-9-21 23:38 硐表
CherryAnson

如果有一間好嘅私校收咗阿囝的話,我先會join大抽獎博喇沙同拔小,我應該唔會抽荃灣,因為囝囝現在山長水遠咁出去kowloon tong返學,我都係希望佢可以入到一些有好嘅學習風氣,英文水平比較
高嘅小學,而荃灣 ...

eileenycm,

私校收仲可以join大抽獎咩?會唔會俾私校cancel個學位?
你有邊幾間心水私校可否分享一下.你囝囝九龍塘讀邊間幼稚園,我個仔迦南讀,程度唔算好深,都好擔心佢考私校會應付唔到.

CherryAnson

雖然是sars bb,出生率會好低...大家都會想去博一博抽喇沙同拔小什至各名校...但大家細心想...如果大家想法一樣去博喇沙同拔小各名校...其實機會率可能仲低...因為多咗人擁住去抽依d名校(人數多咗機會就自然會少咗)...你想一想,你博唔博得過? 結果可能同出生率高個年的機會率一樣...原因就是大家似住自己小朋友是sars bb出生率低的想法...你地同唔同意我的想法?

原文章由 CherryAnson 於 07-9-22 14:03 硐表

eileenycm,

私校收仲可以join大抽獎咩?會唔會俾私校cancel個學位?
你有邊幾間心水私校可否分享一下.你囝囝九龍塘讀邊間幼稚園,我個仔迦南讀,程度唔算好深,都好擔心佢考私校會應付唔到.

CherryAnson

如果有私校收咗,係可以再join大抽獎的,我暫時會考慮聖方濟各,不過聽講呢間學校係要小朋友考成十張paper,都唔易入,
但係我會比囝囝試吓,雖然間學校嘅環境唔係太理想,不過呢係一間好好嘅英文小學.我囝囝係讀緊st. cat.

原文章由 CherryAnson 於 07-9-22 14:03 硐表

eileenycm,

‹ 上一主題|下一主題