用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 K1A (Dorset Road am)
go

K1A (Dorset Road am) [複製鏈接]

點解無K1A (Dorset Road am) 家長o架? 我個仔講好少嘢比我知咋...............:-| :cry:

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-21 09:56 編輯 ]
   1    0    0    0

Hi annie,

我仔仔也是K1A(dorest Rd),他要每天7:45am分上校車,
一切都幾習慣. 每天我回到家都問他在學校玩什么和
開唔開心. 他都會講少許和都開心.
這星期一又有餵魚, 昨天因我夜回到家,他巳睡了.
今天只是問他返學開心嗎,他說開心.
我應該這星期五早會到學校等他校車到和接他放學.
因8月30日後我都沒去過學校. 希望到時可見到您.

Maggie.

原文章由 annienorman 於 07-9-12 21:07 硐表
點解無K1A (Dorset Road am) 家長o架? 我個仔講好少嘢比我知咋...............:-| :cry:

原文章由 MaggieLau 於 07-9-12 22:02 硐表
廠Hi annie,

我仔仔也是K1A(dorest Rd),他要每天7:45am分上校車,
一切都幾習慣. 每天我回到家都問他在學校玩什么和
開唔開心. 他都會講少許和都開心.
這星期一又有餵魚, 昨天因我夜回到家,他巳睡了.
今天只是問他返學 ...

Hi Maggie,

咦!我個囝都係每天7:45am分上校車,在荔枝角,會唔會咁"橋"妳都係呢?

星期五要返工,去唔到學校,我地無緣相見啦!

我個囝好少主動講,問佢又答得唔清唔楚,我都唔知佢有冇試過餵魚.......

以後我地真係要多多交流先得啦!

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-13 13:52 編輯 ]

Hi Annie,

我仔仔是在深井上車,本來應在7:50分上車的,但一般校車
都早到,所以要早些落樓.

阿仔講今天有扮動物爬,唱歌和休息睡覺.
您可問一下您仔仔老師教是怎樣睡覺的.
我仔仔就會雙手合住依在一邊面close eye那樣.
今日沒有睇TV. 在學校也有烏龜,
我通常在不經而時才問他學校情況.

我仔叫輝輝,不知您仔仔叫什么名呢?

希望下次有機會可見到您啦! 係啊大家保持交流啦.

hi

Hi Annie,

今早8:35分去到學校阿仔都沒返到. 我在班房門口看,
大多數小朋友己坐在位睇Noddy了,也沒有其他家長留在
課室,所以都冇進入課室. 不知那位係您囝囝.希望下次
有機會見到他啦!
我仔差不多8:42分才到學校,他一見到我很開心地跑過來,
我同他入課室後,他就睇Noddy了,也夠鐘上堂了.
我就走了.
在等阿仔返到學校時,見到一部部校車的小朋友下了
車都排住隊入自己課室和去廁所都好有秩序的.

不過我就覺得他們坐的位迫了些. 其他載都OK!
Miss Lee and Miss Lam都nice.

下次再談!
Maggie.

今日阿仔話學校教"大"和"手"字

原文章由 MaggieLau 於 07-9-18 22:22 硐表
今日阿仔話學校教"大"和"手"字

我以為教咗添!

而家問親佢都唔答我!

不過我發覺佢識講咗多D嘢!

成日叫人唔好嘈! Sh!!!!!!!!

又踎底再彈起身,猛講UP DOWN DOWN UP,我諗係PE堂教的,佢話係Ms. Lee 教啊!

唔知點解佢返完學成日話好攰?!

希望有多些Dorest K1A am的家長來傾下.

[ 本文章最後由 MaggieLau 於 07-9-20 19:42 編輯 ]

今日我叫阿仔拿本"開學了"書講我聽.
他說老師講到P19.分組了.

MAGGIE,

HOW OLD IS OLD SON NOW?  HE CAN SPEAK SO MUCH!  MY SON SAY LITTLE ABOUT HIS SCHOOL LIFE.........HE IS JUST 3 YRS OLD

HE JUST ASK ME TO READ THE BOOK TO HIM.......

Hi Annie,

My son's birth on March/2004. (3-1/2 years old)

You also have use DWE, right!
Did you have start Basic ABCs +?
I bought when he 2 years old, how about you?

原文章由 annienorman 於 07-9-21 05:57 硐表
MAGGIE,

HOW OLD IS OLD SON NOW?  HE CAN SPEAK SO MUCH!  MY SON SAY LITTLE ABOUT HIS SCHOOL LIFE.........HE IS JUST 3 YRS OLD

HE JUST ASK ME TO READ THE BOOK TO HIM.......

原文章由 MaggieLau 於 07-9-21 09:19 硐表
Hi Annie,

My son's birth on March/2004. (3-1/2 years old)

You also have use DWE, right!
Did you have start Basic ABCs +?
I bought when he 2 years old, how about you?

I bought it when he ia one years old.  I use ABC+ ramdomly not always ah.......as my son always stick to singalong+playalong only.......

my son also always watch singalong,playalong,let's play
before. But he was less to watch on these few month.
I just start to use ABC+ with him few  times on  Sunday.
I am little lazy.

My son sing a song 月亮圓,月亮光,好像燈籠掛天上 from KV.
He also show me how to play magic as Miss lee.
Use towel cover the things.......

原文章由 annienorman 於 07-9-21 09:44 硐表

I bought it when he ia one years old.  I use ABC+ ramdomly not always ah.......as my son always stick to singalong+playalong only.......

原文章由 MaggieLau 於 07-9-22 08:08 硐表
my son also always watch singalong,playalong,let's play
before. But he was less to watch on these few month.
I just start to use ABC+ with him few  times on  Sunday.

My son sing a s ...

Ha! Ha! So funny...............

You can ask your maid to play the DVD during afternoon, my son learn this program mainly assisted by my maid.  It's MAGIC!  and he show great interest in English!  hE Always ask me how to say the vocabulary in street.

I found that when he encounter some unfamiliar words, he try to pronounce! ( I don't know why as he didn't learn phonics yet). Sometimes it is quite near to the sound but some definitely not!  But at least he is brave to try!  

原文章由 MaggieLau 於 07-9-22 08:08 硐表

My son sing a s ...

佢唱來唱去都係”打開雪柜”,不過歌詞改做”有雪糕!” 或 ”有豆腐花!”

今日問囝囝在班有冇分組,他說他是萍果組.

"開學了"本書巳教完了,巳印了我學會了
在Page 1, 可不用帶返學了.

[ 本文章最後由 MaggieLau 於 07-9-27 19:57 編輯 ]

原文章由 MaggieLau 於 07-9-26 08:09 硐表
今日問囝囝在班有冇分組,他說他是萍果組.

"開學了"本書巳教完了,巳印了我學會了
在Page 1, 可不用帶返學了.

死啦! 我唔知教完呀!冇抽起本書!!!

我冇問囝囝呀,等我今晚問吓先!不過佢十問九唔應!

我問囝囝你係咩組呀? 係咪萍果組呀?
係!
係咪香蕉組呀?
係呀!

咁係萍果組定係香蕉組呀?
唔係香蕉組,係萍果組!
都唔知句先真!

我工人話今日的校車老師不是平時那位,而是一位non-Chinese, 講英文的,不太明白家長講中文,我問她是否Asian (菲律賓?),她說不是,有 d金黃色頭髮, 莫非是NET?

其實KV英文都ok 喎, 我囝囝今日講"an" apple, "an" aeroplane, "a" boat, "a" bird!

[ 本文章最後由 annienorman 於 07-9-28 20:33 編輯 ]

下次有機會查一下他們是否真的都係萍果組先.

都希望KV真的會加NET啦!

我有個好朋友囝囝也是讀KV巳K3了, 她說KV英文學生字,
句子方面是不錯的. 只是oral方面可能欠缺少許,唯有自已
或在外補些oral.

今晚我們出街夜返到屋企,佢巳好眼訓了. 一返到屋企即拿書包
show新書等給我看, 讀Syllabus中的英文Identify和中文字我聽,
只是"眼"字不太記得.
‹ 上一主題|下一主題