用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生揹什麼書包
go

中學生揹什麼書包 [複製鏈接]

1    0    0    0

gucci,  LV
咩都有~~~
(我真係見過好多喇!睇到我嘩嘩聲!)

以前我地用個LeSportsac
已經好勁

依家唔知係家長有問題
定中學生有問題......
返學姐...唔駛LV

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:26 發表
真唔真??? 我想買一個斜揹袋給中學生, 有無其他選擇?

去運動家睇, 有d牌子出既斜揹袋 around 200. 都唔錯.
另外 Laosmiddle 都有好多岩中學生用既袋, 係中學生至愛, 可作書包.
如果想買backpack, 可選 Jansport or Outdoor, 呢d都係中學生喜愛的書包.
至於名牌, 係有個別學生用, 但只佔少數.

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:08 發表
各位:

現在中學生揹什麼書包上學? 什麼牌子?

Hi,

Adidas backpack 也不錯!
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 norakyng 於 07-7-30 23:23 發表

Hi,

Adidas backpack 也不錯!

剛升中的學生我想還是買有護脊作用的背包為好。現在學生的書都很重,用斜揹袋會很傷脊骨的。

我有個舊同學以前因為貪靚用斜揹袋,脊骨彎了,到在還要每星期找推拿中醫師醫理,醫生說只能減輕痛楚,不能根治。我們以前的書沒現在的學生多,就算有儲物箱,還是得背著重重的參考書和功課回家啊。

所以我們決定起碼在中三前,還是讓孩子用護脊書包,因為脊骨傷了就是一世了。要型,待大點兒才型吧! (況且他的學校有特價的護脊書包賣,還有校徽呢! )

我是今年的F.1生:loveliness:
如果鍾意斜咩袋的
可以選擇Adidas,Nike和Puma
呢d運動牌子:)
好多中學生都有用
Laosmiddle都唔錯
至於LeSportsac,Gucci,LV的好多都係over F.3的
當然要睇你既小朋友鍾唔鍾意啦=]

原文章由 qooboy 於 07-7-30 12:08 發表
各位:

現在中學生揹什麼書包上學? 什麼牌子?

依家背囊, 斜咩, 側咩都有人用
如果多書就最好背囊
牌子就
幾百: adidas, nike, laosmiddle........
千幾: agnes b, porter tokyo, gregory..........
幾千: lv, gucci, burberry.........
但我覺得最貴用到千幾好, 幾千果d太過份

原文章由 FUNG12345 於 07-7-31 10:54 發表

依家背囊, 斜咩, 側咩都有人用
如果多書就最好背囊
牌子就
幾百: adidas, nike, laosmiddle........
千幾: agnes b, porter tokyo, gregory..........
幾千: lv, gucci, burberry.........
但我覺得最貴 ...

Hi>>

<<幾百: adidas, nike, laosmiddle>>--係邊D鋪買好呢?

<幾千: lv, gucci, burberry>--比人順手牽羊咪 都無謂!

我個仔話千其唔好斜孭袋,佢話會孭到膊頭好痛,好辛苦,所以我都係諗住比佢用返'choirpak'書包,都幾好睇架!最緊要佢話無所謂。

LAST WEEK 買了個OUTDOOR 背囊比我細佬, 佢勁LIKE
我媽咪做陪月, 我們住青衣, 持有僱員再陪訓之專業陪月員証書, 經驗豐富, 收費合理, 有需要可pm我.

原文章由 JOYCENGYW 於 07-7-31 13:10 發表
LAST WEEK 買了個OUTDOOR 背囊比我細佬, 佢勁LIKE

你對細佬真細心,恭喜細佬,有個咁體貼家姐。:D

原文章由 eeyore0511 於 07-7-31 13:01 發表
我個仔話千其唔好斜孭袋,佢話會孭到膊頭好痛,好辛苦,所以我都係諗住比佢用返'choirpak'書包,都幾好睇架!最緊要佢話無所謂。

我兒子也是這樣想,他試過不同的書包,最後還是選了護脊書包。

原文章由 JP 於 07-7-31 12:11 發表

Hi>>

--係邊D鋪買好呢?

--比人順手牽羊咪 都無謂!

sogo好似有齊晒上述牌子
如果係nike, adidas, 可能去運動家,馬拉松果d多d款

原文章由 FUNG12345 於 07-7-31 15:25 發表

sogo好似有齊晒上述牌子
如果係nike, adidas, 可能去運動家,馬拉松果d多d款

Thanks!

原文章由 catnips 於 07-7-31 00:07 發表

剛升中的學生我想還是買有護脊作用的背包為好。現在學生的書都很重,用斜揹袋會很傷脊骨的。

我有個舊同學以前因為貪靚用斜揹袋,脊骨彎了,到在還要每星期找推拿中醫師醫理,醫生說只能減輕痛楚,不能根 ...

但中學生已不喜歡用護脊書包

原文章由 LLMUMMY 於 07-8-1 13:20 發表

但中學生已不喜歡用護脊書包

我兒子覺得無所謂,書包也是他自己選的,因他覺得背得最舒服,所以我也樂得趁他還不太在意形象時,讓他用護脊書包。

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款" 更嚴重啊!

我想,就算是要讓他們自己拿主意,父母還是有責任從旁提供專業意見啊!

原文章由 catnips 於 07-8-1 19:18 發表

我兒子覺得無所謂,書包也是他自己選的,因他覺得背得最舒服,所以我也樂得趁他還不太在意形象時,讓他用護脊書包。

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款"  ...

我都係咁話。唔係話佢鐘意咩就咩,都要分析吓利弊。

原文章由 catnips 於 07-8-1 19:18 發表

事實上,他已常常寒起背,如果還不好好保護他的脊骨,恐怕後遺症比"被取笑無型無款"  ...

護脊書包好大機會比人笑.....
其實好多運動背囊或行山背囊都有護脊設計

原文章由 FUNG12345 於 07-8-1 22:08 發表

護脊書包好大機會比人笑.....
其實好多運動背囊或行山背囊都有護脊設計

咁就等開咗學之後,睇睇會唔會比人笑先啦!反正個書包都係小學用咗一年,而且個款係好大仔feel(唔係spx嗰d款),加上好新淨唔好咁浪費,到佢需要時先再諗。
‹ 上一主題|下一主題