用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 維多利亞(何文田)國際幼兒園 何文田維記 - 升K3傾傾
go

何文田維記 - 升K3傾傾 [複製鏈接]

Dear All,

I am afriad that we can only make another topic instead of changing the old Topic, so here we go, please go into this page to further our chats.

Meanwhile, I am afraid that we can't make it at the wise kids playtime, please go ahead and have fun.  We will join you the next time.

Cheers,
S.

PS.  Our old chats...
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=663216&extra=page%3D4
   0    0    0    0

等我報到先! Thanks, SybilChang!

好嘢! 開新版啦, 又可以chat過

sybil, 妳係勁嘅, 揍bb咁忙,效率又高,抵錫

原文章由 Cyrusmum 於 07-7-30 20:44 發表
等我報到先! Thanks, SybilChang!

Hi everyone,

好多日無上來了.  Thanks Sybil.

你地有無比小朋友學溜冰呀? 今早帶諾諾去太古城, 佢見到小朋友學好似幾有興趣, 佢話想學溜冰多過學游水..:tongue: 係咪又一城比較好?

原文章由 fiancawong 於 07-7-31 09:36 發表
好嘢! 開新版啦, 又可以chat過

sybil, 妳係勁嘅, 揍bb咁忙,效率又高,抵錫

nokmom,

Cyrus舊年暑假都有學過, 佢都鐘意, 比小朋友學吓平行都好架!過暑假過後, 我就冇比佢學啦!

原文章由 nokmom 於 07-8-2 14:19 發表
Hi everyone,

好多日無上來了.  Thanks Sybil.

你地有無比小朋友學溜冰呀? 今早帶諾諾去太古城, 佢見到小朋友學好似幾有興趣, 佢話想學溜冰多過學游水..:tongue: 係咪又一城比較好?

nokmom & fiancawong,
我要報定案先! 因為我哋屋企今個星期有人嚟整窗台漏水既問題, 原本只係一至五開工, 但點知今日管理處話如果進度理想, 有可能星期六都要整埋, 咁跟住就可以拆埋個棚, 所以我哋有機會到時嚟唔到, 不過啲幾日都會有雨, 佢哋可能未必可以咁快手!

原來我地個topic搬左黎依度添...

thanks cyrusmum, 希望你地可以黎啦, 諾諾好期待呀

fiancawong, steffigraf,
妳地又如何, 是否可以繼續?

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-7 10:48 發表
nokmom & fiancawong,
我要報定案先! 因為我哋屋企今個星期有人嚟整窗台漏水既問題, 原本只係一至五開工, 但點知今日管理處話如果進度理想, 有可能星期六都要整埋, 咁跟住就可以拆埋個棚, 所以我& ...

Nokmom,

8月11日博博預咗同諾諾, 思翰及其他小朋友玩ka, 仲有大人細路都要著襪呀
cyrusmum, 希望妳和思翰嚟到la:loveliness:
大家到時見

原文章由 nokmom 於 07-8-7 15:01 發表
原來我地個topic搬左黎依度添...

thanks cyrusmum, 希望你地可以黎啦, 諾諾好期待呀

fiancawong, steffigraf,
妳地又如何, 是否可以繼續?

fiancawong,

好呀, 諾諾哩幾日都提住呀:loveliness:

不過妹妹就吾係幾好, 已經發燒兩日, 有時>103, 已經不停食藥, 但仲未退...吾知係吾係玫瑰疹

原文章由 fiancawong 於 07-8-8 09:54 發表
Nokmom,

8月11日博博預咗同諾諾, 思翰及其他小朋友玩ka, 仲有大人細路都要著襪呀
cyrusmum, 希望妳和思翰嚟到la:loveliness:
大家到時見

Nokmom,
妹妹呢個歲數出玫瑰疹嘅機會好大, 最好煲d紅蘿蔔,竹蔗,馬蹄水佢當水飲, 等佢出疹時冇咁熱,舒服d

原文章由 nokmom 於 07-8-8 22:38 發表
fiancawong,

好呀, 諾諾哩幾日都提住呀:loveliness:

不過妹妹就吾係幾好, 已經發燒兩日, 有時>103, 已經不停食藥, 但仲未退...吾知係吾係玫瑰疹

[ 本文章最後由 fiancawong 於 07-8-9 09:26 編輯 ]

我從未話過比思翰聽, 所以佢都唔知發生乜事!   不過今日打風, 所以工程又被延誤, 咁樣星期六我哋應該多數出席到啦!

nokmom,
係啊! 啲排都聽到有幾多小朋友發燒, 希望妹妹快啲冇事, 精精神神啦!

妹妹的燒暫時退了, 不過今日再同佢睇醫生, 話佢喉嚨和聲帶發炎,怕聲帶腫脹而影響呼吸,所以要聞幾日氣(藥),睇見佢好可憐禁喊就心痛 另外佢胃口又好差,午餐樣樣都吾食....

我地星期六2:00前到wisekid playroom 門口等, 好嗎?

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-9 10:03 發表
我從未話過比思翰聽, 所以佢都唔知發生乜事!   不過今日打風, 所以工程又被延誤, 咁樣星期六我哋應該多數出席到啦!

nokmom,
係啊! 啲排都聽到有幾多小朋友發燒, 希望妹妹快啲 ...

hi hi 各位!
好呀, 明天2:00pm wisekid 門口見

nokmom,
妹妹條氣管唔順好辛苦ka, 幫佢心口搽d櫻桃味傷風膏, 聞d薄荷味佢會舒服d:)

原文章由 nokmom 於 07-8-9 22:29 發表
妹妹的燒暫時退了, 不過今日再同佢睇醫生, 話佢喉嚨和聲帶發炎,怕聲帶腫脹而影響呼吸,所以要聞幾日氣(藥),睇見佢好可憐禁喊就心痛 另外佢胃口又好差,午餐樣樣都吾食....

我地星期六2:00前到wisekid p ...

聽日睇嚟啲工程都唔會進行到, 咁如果帕布一走, 咁大家就可以見面啦!

我諗都應該無問題, .

嘩, cyrus 張相好掂喎, 好帥呀:)

原文章由 Cyrusmum 於 07-8-10 20:50 發表
聽日睇嚟啲工程都唔會進行到, 咁如果帕布一走, 咁大家就可以見面啦!

nokmom,

我打過電話比你喇不過可能你行開咗, 如果明天除下三號風球, 我會照同kristie去YMCA上堂, 因為我1:30pm上完, 如果唔塞車, 我諗最多遲15mins, 你地玩住先, 我會盡快趕來. 好期待明天嘅聚會.
不過我想問如三號風球, wise kids咪照常開放架

cyrusmom,

Cyrus張相好靚仔呀:loveliness:

Steffigraf,

sorry, miss 左你call.  妹妹咳醒左, 所以去左睇佢.  ok, 明天我地一路玩一路等啦.  如果明天仲有風球, 我會打去問問, 然後再sms 或call 妳地啦.

see you all soon! 記得著襪呀

原文章由 SteffiGraf 於 07-8-10 22:19 發表
nokmom,

我打過電話比你喇不過可能你行開咗, 如果明天除下三號風球, 我會照同kristie去YMCA上堂, 因為我1:30pm上完, 如果唔塞車, 我諗最多遲15mins, 你地玩住先, 我會盡快趕來. 好期待明天嘅聚會 ...

多謝各位aunties既讚美!
希望聽日好天, 等大家可以一齊玩啦!

多謝nokmom好介紹, 琴日嗰度雖然係遠咗啲, 但對小朋友嚟講都好好玩, 不過如果可以玩長啲就仲好啦!

英華明年轉直資一條龍
因應男生發展速度 改訂3個「4年課程」 2007年8月21日

【明報專訊】名男校英華書院及英華小學將於明年9月轉為一條龍直資學校。中、小學研究配合男生發展較慢,靈活安排學制年期,由中、小學各6年,改為分3個階段,每階段4年制課程,小學每年學費1.5萬元。

一條龍資助英中 全港只剩一所

英華書院及英華小學本周將刊登廣告,正式公布轉直資的安排,今年9月入學升讀中學或小學的學生均不受影響。2008年升讀該校中一及小一便需繳交學費。英華轉為直資後,全港的一條龍資助英文中學,只餘嘉諾撒聖瑪利書院,其「龍校」小學分別為嘉諾撒聖瑪利學校及天神嘉諾撒學校。

英華書院校長兼英華小學校監李志華表示,為配合轉一條龍直資,兩校已成立一個研究學制課程發展的8人核心小組,又因應專家意見及學生需要,將整個中、小學教學分成3階段。他解釋,6至10歲、10至14歲及14至18歲的男生,均有明顯不同的特色,如14歲後往往潛能發揮較迅速,校方可因應一條龍的靈活學制,將中、小學分成3個各4年的課程培育學生︰「按階段、心智成熟程度來制訂學習目標,一定會有更好發揮。」

小學每年學費1.5萬 中學料2萬

由於本周才會獲教育局正式批核轉直資,李志華暫不願透露中學學費,該校早前曾向家長提議,每年學費約為2萬元。英華小學校長林浣心則表示,小學學費分10 期,每年1.5萬元。小學轉直資後推行小班教學,每級將減收學生至150人,每班最多30人,確保學生全數直升英華書院。

林浣心又說,該校會加強兩文三語,並且強化音樂、體育、藝術、資優及科學等教育。下月1日及7日會舉行簡介會,向家長介紹轉直資詳情。

根據教學語言政策,官中、津中若在初中以英語教學,需持續取錄85%適合以英語學習的中一新生,一條龍英中的比例則需達75%。未達標的英中於2010/11學年會面臨「落車」。為保英語教學,不少英中轉為直資,或與小學斷龍。

(source:www.mingpaonews.com)
‹ 上一主題|下一主題