用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 蔡繼有和培僑書院小學
go

蔡繼有和培僑書院小學 [複製鏈接]

姨甥女後年升小學,哪一間比較好?
   1    0    0    0

收左啦?咁叻

Me too, my daughter will apply P1 this year. Without price concern, please comment on the below 3 schools:

1) St Magaret in Sum Shui Po
2) Pui Kiu
3) Po Leung Chuk Choi Kai Yau.

Thank you in advance for the valuable comment.

我身邊很多家長都一定不會選擇(1)的.

原文章由 achow 於 07-7-23 17:15 發表
Me too, my daughter will apply P1 this year. Without price concern, please comment on the below 3 schools:

2) Pui Kiu
3) Po Leung Chuk Choi Kai Yau.

Thank you ...
vip no. 分享:
menard 85折, 可代買.
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

請問原因為何??
原文章由 helenjoe 於 07-7-23 20:14 發表

原文章由 helenjoe 於 07-7-23 20:14 發表

helenjoe,

請問點解呢?

我身邊的家長話, 這所學校沒有band幾, 佢地話還有其他原因.

同時, 學費唔值得收咁貴, over $3,000以上.

不過, 好難講, 有人話好大人話唔好, 要自己個人拿定主意.

原文章由 hinhinmami 於 07-7-23 20:16 發表
請問原因為何??
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價
Harvey Nichols Beauty Card, Kiyto手袋 85折

Dear Parent,

Can anyone share more.

2) Pui Kiu

Thank you in advance for the valuable comment

St Magaret in Sum Shui Po 係用外籍老師教所有科目, 除了中文以外, 所以佢學費加左好多.今年好似2500/m, 出年會再加.
Choi Kai Yau 有幾多外籍老師? Pui Kiu就英文科會係外籍,其他科普通話.

原文章由 helenjoe 於 07-7-23 22:02 發表
我身邊的家長話, 這所學校沒有band幾, 佢地話還有其他原因.

同時, 學費唔值得收咁貴, over $3,000以上.

不過, 好難講, 有人話好大人話唔好, 要自己個人拿定主意.

其實3間學校都仲係好新, 都係無banding, 所以揀新校要家長自己多d去學校觀察同了解, 因為好多人都唔熟悉呢d學校, 佢地嘅comments未必一定準確.

如果想多d了解st. margaret's可以到以下條link睇下:

http://discuz.baby-kingdom.com/forumdisplay.php?fid=197

學費今年係hk$2,600/月 (交10個月), 小班教學 (每班20多人), 雙班主任(1 net teacher, 1 chinese teacher), 小一開始用普通話教中文, 亦會多學一種外語(可揀日文, 法文, 西班牙文), 全校有十多位net teachers, 英語環境優良.  值唔值收兩千幾蚊就要自己衡量, 我就覺得好值.

ckwliu,

學校從前係分兩班, 每班四十人但會再分為3組上課, 每組都係二十多人.  不過學校今年小一已經係分三班(6位班主任), 每班二十多人, 全級小一只收80名新生.

原文章由 ckwliu 於 07-7-24 13:11 發表
on the St. Margaret website, it said each class will not have more than 30 students but in fact on the official 小學概覽 website, it has abt 40 kids in each class??

小一2752小二2792小三2802

G-Ma,

謝謝你的資料...

[quote]原文章由 G-Ma 於 07-7-24 12:54 發表
其實3間學校都仲係好新, 都係無banding, 所以揀新校要家長自己多d去學校觀察同了解, 因為好多人都唔熟悉呢d學校, 佢地
vip no. 分享:
isa knox 9折
SebMed美康會員價

謝謝各位的回覆。

那蔡繼有跟培僑有怎樣比較?

St. Margaret seems to have longer history than Pui Kiu.  

Does anyone know the secondary school standard in St. Margaret??  Thx.

原文章由 catnips 於 07-7-26 15:51 發表
謝謝各位的回覆。

那蔡繼有跟培僑有怎樣比較?

蔡繼有唔清楚,培僑可以講吓。培僑一班三十人,雙班主任制,玩國際學校自由風,即係學生要有高度自理能力,若果打架,都要自行解決,校方唔會參與。為了要學生多元化,積極吸納不同文化,黑人日本人韓國人都有。一年得一次評估,無考試,無功課做,早上只想中英數三科,下午上雜科班,即係有時天文,地理,戲劇,樂器,等等。英文由外藉老師教,中文則聘請從北京來的普通話老師教,數學小一上學期用廣東話教,下學期開始用普通話教;故此語言能力極強。
教材及教學內容由老師自由制定,故此每班都不會相同。故此出現另一情況,有些小一班由普通話老師教念古詩及文言文,而嚇怕小孩,從此對中文抗拒。
校長理念極好,但家長會心驚胆跳,因為到中三都係無功課做,無考試。會有家長質疑以此教學模式,能否考上大學,因學生從沒受過考試壓力,亦沒經歷過戰火洗禮。
校方極力推行 IB 課程,奈何超過大比數家長反對,故選擇此校時,要細想以現在教學模式,能否銜接香港七大院校?建議如選讀此校,將來最好送子女往外國念大學比較好!
維尼媽

原文章由 維尼媽 於 07-7-26 18:01 發表

蔡繼有唔清楚,培僑可以講吓。培僑一班三十人,雙班主任制,玩國際學校自由風,即係學生要有高度自理能力,若果打架,都要自行解決,校方唔會參與。為了要學生多元化,積極吸納不同文化,黑人日本人韓 ...

維尼媽:

請問您也是培僑家長嗎?為什麼家長極力反對行IB?

維尼媽

好多謝你甘詳細講解! 你真係好清楚, 我朋友個女係培僑第一年收生, 都無你講得甘清楚, 朋友話如讀了他的小學, 中學想番出去讀, 就有一定困難.
上次去學校說明會, 培僑校長話唔辨ib係...
因為學校唔貴族學校,所以唔辦啦!其實有幾間直資,佢地課程想學國際學校既模範, 但最終又唔辦ib, 唔係好怪囉!

[quote]原文章由 維尼媽 於 07-7-26 18:01 發表

蔡繼有唔清楚,培僑可以講

[ 本文章最後由 catcatmom 於 07-7-27 12:05 編輯 ]

原文章由 維尼媽 於 07-7-26 18:01 發表

蔡繼有唔清楚,培僑可以講吓。培僑一班三十人,雙班主任制,玩國際學校自由風,即係學生要有高度自理能力,若果打架,都要自行解決,校方唔會參與。為了要學生多元化,積極吸納不同文化,黑人日本人韓 ...

清楚得噤緊要!?你係PKC家長!?

若PK校長真是這樣說:培僑校長話唔辨ib係...因為學校唔貴族學校,所以唔辦啦!

這真不愧為左派學校,專搞階级鬥爭。

若一年前我去CKY的briefing,有人問中學部校長為什麼他們中學不搞IB的中學科程,即MYP,而搞IGCSE。中學部校長說的其中一個原因是,搞IB的資源太大,對成本及學費的压力很大,云云!

原文章由 catcatmom 於 07-7-27 11:40 發表
維尼媽

好多謝你甘詳細講解! 你真係好清楚, 我朋友個女係培僑第一年收生, 都無你講得甘清楚, 朋友話如讀了他的小學, 中學想番出去讀, 就有一定困難.
上次去學校說明會, 培僑校長話唔辨ib係...
因為學校唔貴 ...
‹ 上一主題|下一主題