用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

一呂家長 [複製鏈接]

Alice+Candy+Claudia,
因舊鋪行得很慢. Alice提議開新鋪呀!!

今午吃完飯,妹妹+老公都不適,妹妹更嘔.......家姐真係好乖呀!! 識得拿個裝污糟衫的筒比佢嘔,又識拿杯暖水比佢飲....我好感動呀!!!!  

Candy, 你爸爸身體如何呀!!

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-3 18:27 編輯 ]
   0    0    0    0

我幾乎唔識路黎, 多得HOMAMA.

Homama,
妹妹同妳先生無事呀麻 點解無端端會唔舒服0既...
證明家姐真的大個女了..識關心同照顧屋企人,又另一個階
段開始了...

原文章由 Homama2004 於 07-7-3 17:21 發表
Alice+Candy+Claudia,
因舊鋪行得很慢. Alice提議開新鋪呀!!

今午吃完飯,妹妹+老公都不適,妹妹更嘔.......家姐真係好乖呀!! 識得拿個裝污糟衫的筒比佢嘔,又識拿杯暖水比佢飲....我好感 ...

Homama,Candy,Claudia
但係一入0黎..我地間鋪應該係邊呢?我check過又唔係
小學雜談.. 又唔見左以前條bar... 請妳指教下呀?
唔通下下要係私人信息度搵番間鋪條link咩..
我覺得都係以前好.. 有乜理由新post要拉落底先睇到架..:tongue:

大家姊妹,
我終於搵到0拿,原來係左上角部電腦Mon裡面有個小學討論
仲要拉到最落......真係新不如舊了....:cry:

原文章由 alicetong 於 07-7-3 18:34 發表
Homama,Candy,Claudia
但係一入0黎..我地間鋪應該係邊呢?我check過又唔係
小學雜談.. 又唔見左以前條bar... 請妳指教下呀?
唔通下下要係私人信息度搵番間鋪條link咩..
我覺得都係以前好 ...

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-3 18:58 編輯 ]

可能係我哋老咗 ....唔適應啲新轉變.

我驚呀!!下星期今日便知家姐派位結果 亦可以話鬆一口氣........我老公叫我打定個報喜的SMS,到時不用聽電話聽到手輭....如係報喜當又怎會怕手輭呢:loveliness: :loveliness:

原文章由 alicetong 於 07-7-3 18:55 發表
大家姊妹,
我終於搵到0拿,原來係左上角部電腦Mon裡面有個小學討論
仲要拉到最落......真係新不如舊了....:cry:

HOMAMA,
我地都等緊家姐0既好消息呀...
妳都要第一時間通知我地班姊妹分享下喜悅呀...
今日收左學校問卷調查,我反映左考試唔好再
一,二,三,四咁玩到我地WORKING MOTHER
做咩咁得閒晚黑上0黎0既... 我都要適應下個新BK呀....

>>我都希望係咁.....:)

想問下你張咁有趣的大頭相是誰????是否妹妹呀!!我見有張宜家的櫈仔在旁邊,應是家庭照喎....為何要拍人如廁呀???? 媽咪

做咩咁得閒晚黑上0黎0既......
>無聊.成日蘿蘿lun都唔知做甚麼好.......

各位請看電郵

原文章由 alicetong 於 07-7-3 23:13 發表
HOMAMA,
妳都要第一時間通知我地班姊妹分享下喜悅呀...
今日收左學校問卷調查,我反映左考試唔好再
一,二,三,四咁玩到我地WORKING MOTHER
做咩 ...

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-4 09:09 編輯 ]

homama,

我潯日匆忙而過, 未睇晒你留言, 你老公同妹妹冇嘢嘛, 我上星期四開始腸胃炎, "柯"咗幾日.

我爸爸仲住係深切治療部觀察, 宜加有時心律時快時慢, 人就比上星期精神咗. 以前我爸媽都有入過院, 但今次我過心真係好騖, 好騖
突然見唔到爸爸, 我接受唔到呀. :cry: :cry:

我都等緊你報喜.

alice,

哈哈, 經你一講, 我宜加先識點揾個topic出來. 唔係就下下揾條link出來.

[ 本文章最後由 candytl 於 07-7-4 09:18 編輯 ]

Candy,
趁暑假不用趕回家跟功課等等....一定要抽時間去看看爸爸:loveliness:

請用這條link 加到你的書籤便可.....
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1046460&extra=page%3D1

阿囡&老公無事,多謝各人關心. 昨晚+今早都係吃果皮白粥....

在電郵告訴你們的消息,我同老公商量緊會不會向妹妹透露,我話等埋第二次呈分成績出咗才算.....免佢更懶.....但老公就話係動力喎!!! 無論如何對我來說係超級驚喜 佢咁懶.....

最近日日都唔知是甚麼天氣,一陣大雨一陣猛烈太陽.那些在戶外工作的人真慘!!!!

Homama,
係呀..係阿妹細個時呀..我覺得佢呢張相好得意...雖然影相0個個操守麻麻地
今朝同細女返去學校辦手續..阿女膽粗粗被編左去普通話班..默書時等佢daddy搞掂佢囉..話明讀唔掂可以出返0黎 就即管試下啦..
我同妳配搭都一樣喎...阿妹係愛(紅色),無特別要求同哥哥一樣..諗住轉下顏色都好麻...

Candy,
考試龍虎榜妳女女好勁 榜上有3/4個名...
homama講得0岩..暑假時可以多些探望世伯,
希望佢早日康復。

Claudia,阿女都係呀.....

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-4 14:30 編輯 ]

homama,
請check pm & e-mail

我都贊成唔好話比妹妹聽...等佢繼續發功力 再一次證明她的自學方法是行得通的 恭喜晒妳地呀....

Candy & Claudia,考試龍虎榜妳女女好勁 榜上有3/4個名...
>>厲害厲害!!!記得拍底佢做嫁妝呀!!! 看來一定入頭5拿獎.....

記唔記得我上次講個Michaelmas ? 有時間可以去look ...  look

原文章由 claudiaho 於 07-10-25 14:49 硐表
今天去接放學,見很多小六家長,氣氛緊張.....
>>又難怪呀, 殺到埋身了

希望舒緩下佢啲壓力.到現階段我想再迫都溫不到甚麼,心理質素好更要緊
>>係呀, 迫都無用

另一位媽咪又係三名,大的同妹妹同班, ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-10-26 14:10 編輯 ]

日細囡同我講, "xxx好叻架, 佢計數唔使數手指, 我就一時時"
>>我仔初初都有幢起10隻手指計數, 有時仲要用埋腳指, 我話你第日上堂唔可以除了鞋襪去數腳指喎, 佢就大笑, 而家就盡量訓練佢心算囉, 不過都好担心呢個BB點上堂….

原文章由 candytl 於 07-9-3 13:09 硐表
哈哈, 我今早等校車見到"幾隻小鴨", 爹地媽咪忙住錄影, alice,
你有冇錄低這"歷史時刻"呀

alice,

阿女今個星期開始操passpaper啦, 好似10月頭考, 上星期六琴姐姐話佢兩個小心啲, pass唔係問題涡.

clau ...

[ 本文章最後由 claudiaho 於 07-9-3 14:35 編輯 ]

嘩! 真係好難揾, 好彩有homama帶路, 唔該哂!

Homama
>>天氣熱, 食野真係要好小心, 唔緊要啦, 當係清腸胃啦!
>>妹妹果然厲害, 你都不能不服佢, 呢d叫做無為即有為, 冇讀即有讀, 服未 ?

Candy
>>唔好担心o甘多, 聽你o甘講, 佢應該好快出院!

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 16:27 發表

尋日阿女話老師選咗4男4女做風記, 佢係其中一個, 佢都幾開心, 我估都有多少優越感, 希望佢能做得稱職啦!

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 22:02 發表
嘩! 真係好難揾, 好彩有homama帶路, 唔該哂!

Homama
>>天氣熱, 食野真係要好小心, 唔緊要啦, 當係清腸胃啦!
>>妹妹果然厲害, 你都不能不服佢, 呢d叫做無為即有為, 冇讀即有讀, 服未 ?

Candy
>>唔 ...

claudia,homama
阿仔都係..有張紙填,一見到要填操行..我就頭痛
交左返去我諗老師要再挑選的對嗎?homama
那麼幾時先confirm架?
聽5年級一個哥哥講..今年選風紀表多左行自我介紹
點樣能做一位稱職風紀咁上下..作一小段,以前係無架喎...

阿仔今次聖經總叫做榜上有一小名...

homama,
今朝已把家姐的物件交還給妳先生了...謝謝妳呀?
妳尋日話我聽那些視藝資料..我未到妳個層次真係
完全唔識呀...請妳多多關照我呀...

請問五年級呈分試是否兩次大考呀....

原文章由 claudiaho 於 07-7-4 22:09 發表
尋日阿女話老師選咗4男4女做風記, 佢係其中一個, 佢都幾開心, 我估都有多少優越感, 希望佢能做得稱職啦!

一見到要填操行..>>操行好似係班主任填

交左返去我諗老師要再挑選的對嗎?>>應該係.但有form多數都得

那麼幾時先confirm架?>>如當選放假前有張風紀集訓的通告收到的.

我未到妳個層次真係完全唔識呀>>我無層次可言,都係見步行步.

請問五年級呈分試是否兩次大考呀....>>
升中呈分共分3次
1st 小五下學期考試
2nd 小六上學期測驗
3rd 小六下學期測驗成績

據各家長經驗,前兩次最要緊,因為在中學自行收生(每間中學約有50-60個位)階段就係看這兩次成績出來全港排名次第來收生.當然有一些非常特異功能更好....係全港比賽/代表等等,不是普普通通的獎.好像Candy囡囡那些鋼琴獎便會count....聽啲家長講校際除非冠亞季還要係4/5級以上,否則都係唔count. 小五升中講座,校長+副校強調"成績"永遠排第一......我一陣電郵那次講座的ppt給你們參考
1. 學業
2. 品行
3. 服務
4. 課外活動

而第3次就係學生在自行收生階段落選(<<收與唔收係無人知曉!!!)便要參加大抽獎,3次成績加埋再跟據所屬學校banding的比率來定界線,在升中選校家長會你會知自己小朋友在那個band,因為會在不同時段接見那banding的家長,Band 1第一時段Band 2第二時段,如此類推......班主任便會在班房來講選校策略,這抽獎階段同學的名次是1同90都無分別,只要係Band 1便一起靠運氣,看你的隨機號碼好不好.....

[ 本文章最後由 Homama2004 於 07-7-5 11:21 編輯 ]

homama,
請check pm..

多謝妳咁詳盡解釋我地聽....
妳已經熟到成為專家了

我hb成日話如果比阿仔做到風紀..返兩日實聽炒魷
我都有同感...因為呢位人兄唔好話班長..連助理都從來
無做過...可想而知...??

[ 本文章最後由 alicetong 於 07-7-5 14:29 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題