用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 好唔開心 : 要好好去懂得珍惜
go

好唔開心 : 要好好去懂得珍惜 [複製鏈接]

好唔開心 : 要好好去懂得珍惜

各位 mama :

我最近收左個學生......其實佢家係比較窮.....
所以佢daddy mummy冇 $買 piano 俾佢學......
就算連電子琴亦都買唔起....

我今日問個學生......問佢有冇練琴呢...??
佢話有......
但原來佢係o係張table到練.....
我聽到後個心好唔開心....有點心痛.....
因為我同佢的 mummy 傾過下計
知道佢好 like piano...
但家裹又真係冇 $ 再比佢去練琴 --- > book琴室

so我叫佢去我 house練琴....
佢mummy聽到後好開心

我想講ge係......
我有d學生佢o地的家庭比較好.....
佢o地的父母會好少叫小朋友去練習 piano ....
我亦聽過有 父母會話......(學到咪得囉.....洗咩練嫁??)
其實唔可以咁講......
姐係唔可以返學但唔做 homeworks,,,,,
所以如果各位mummy的仔仔女女有學 piano的話...
你要叫佢o地比心機....don't give up...
多d比一d鼓勵的說話俾佢o地聽....
有時你o地又可以陪下佢o地練習 piano .....
多d欣賞其他有關音樂ge野......

因為有d人好想好想學...但又冇得學...
因此要好好去懂得珍惜......

GOD WILL MAKE A WAY

Re: 好唔開心 : 要好好去懂得珍惜

依家D物質生活太豐富,我都好擔心第時個女唔捱得苦.

其實我自己有時都好懶.....
所以當我提醒d學生的同時....
都係=提醒緊我自己     

咁佢又有錢交學費?租琴好平$20,唔明佢亞媽?
ADAJIMMY 寫道:
各位 mama :

我最近收左個學生......其實佢家係比較窮.....
所以佢daddy mummy冇 $買 piano 俾佢學......
就算連電子琴亦都買唔起....

我今日問個學生......問佢有冇練琴呢...??
佢話有......
但原來佢係o係張table到練.....
我聽到後個心好唔開心....有點心痛.....
因為我同佢的 mummy 傾過下計
知道佢好 like piano...
但家裹又真係冇 $ 再比佢去練琴 --- > book琴室

so我叫佢去我 house練琴....
佢mummy聽到後好開心

我想講ge係......
我有d學生佢o地的家庭比較好.....
佢o地的父母會好少叫小朋友去練習 piano ....
我亦聽過有 父母會話......(學到咪得囉.....洗咩練嫁??)
其實唔可以咁講......
姐係唔可以返學但唔做 homeworks,,,,,
所以如果各位mummy的仔仔女女有學 piano的話...
你要叫佢o地比心機....don't give up...
多d比一d鼓勵的說話俾佢o地聽....
有時你o地又可以陪下佢o地練習 piano .....
多d欣賞其他有關音樂ge野......

因為有d人好想好想學...但又冇得學...
因此要好好去懂得珍惜......

醒目開學勳章

hi,

agree!! 我兒子因考完試無功課做,我要他每天練琴兩小時,一小時練scale,一小時練嗰三首歌!因他九月或十月就考四級!我都希望他会明白!

yuk hei mun   
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

(咁佢又有錢交學費?租琴好平$20,唔明佢亞媽?)
其實佢都就來連學費都交唔到喇......

唉 .. 我幾時有講過佢的學費要 $500咁多呀 ???
我間中心只係收$270 / 4 LESSONS...........
但係對於O個個家庭來講都係一個唔輕的負擔吧 !!

AnitaBao :
我諗我唔會叫佢去租琴嫁喇......
我會幫到就幫........盡量地

而電子琴係就係好平......
但係我唔鼓勵學生用電子琴練琴.....
當然,有的話點都好過冇啦........
所以.......
我以後會叫佢一個星期去我家練 2 ~ 3次.......

其實如果要佢 book琴室練...
咁不如去我家....我睇住練仲好啦........

tinetinew 寫道:
hi,

agree!! 我兒子因考完試無功課做,我要他每天練琴兩小時,一小時練scale,一小時練嗰三首歌!因他九月或十月就考四級!我都希望他会明白!

yuk hei mun   

叫仔仔俾心機呀~
但佢真係好抵讚呀......
SCALE都肯練 ONE HOUR......
ADD OIL AR ~ ~
有付出就一定有收成 ...............     

scale係 basic野.....一定要好好去練呀 ~ haha

YES....PARENTS' SUPPORT IS VERY IMPORTANT!!!
sandy_sandy 寫道:
strongly agree with u!!!

sometimes I feel very hopeless when facing students like this.  PARENTS' SUPPORT IS VERY IMPORTANT!!!
:

醒目開學勳章

hi,

咁講真呀!如果個小朋友要去学琴,咁学完之後唔返屋企練,真係=唔知学嚟重乜??
  其實my son's piano teacher is my sisiter's best friend,我識了她十多年!佢話時下D学生真係唔鍾意練琴!有時上堂真係嘔几桶血架!   
  好似李雲迪、朗朗...真是鋼琴家的天才!你估他們真是資優?天才?我想maybe,我看過一些報道,李雲迪小時每天練琴六至九个鐘,如練的唔熟會被他媽媽鞭打的    ,
sorry 應是教訓!!他們有這樣的成就,真是得來不易架!宜家叫小朋友練半个鐘已经好似叫他們去煉獄似的!所以我叫他練到半个鈡,我会要求他下次練45分鈡。如果他下次練到45分鈡無詐型的話,我會叫他下次練l小時...其實練琴只係習慣性,他如果習慣咗就一定不会覺得辛苦!今天我發覺他吞port!後尾我加鐘半小時 我D同事成日覺得我好似逼個仔去練琴,我不以為意,我只是覺得他自己嘅底子好,第時佢再学深嘅嘢就唔覺得辛苦及困難!!
希望我的兒子明白我la!!(其實佢明架    )

yuk hei mun   
我叫旭薯!我好乖乖,所以daddy,mummy and 哥哥好錫我......

細個o個時.....我daddy都會日日叫我去練琴.....
有時唔練會打我............
細個的時候有時好唔鐘意佢.....( 做咩日日逼我練呀 !? )
而家人大左.......明白到daddy的苦心....
父母總是把最好ge野都俾仔女的..........
而家都覺得自己其實真係好幸福.....
可以學琴.......

音樂就係咁令人喜歡 .......
我而家真係好鐘意音樂.........
得閒的時候會出去多d欣賞唔同的音樂.........學多d野...haha

其實我有樣嘢好唔明,既然個小朋友唔鍾意練琴,咁咪唔好學lor!學琴物唔係興趣尼ga咩?! 點解要搞到好像要人人都要戠咁?

講得好. 我地要好好去懂得珍惜......
當体會到時. 樂器真是自已的好良伴.  

講得好. 我地要好好去懂得珍惜......
當体會到時. 樂器真是自已的好良伴.  

無錯!學樂器確是漸漸地可以改變一個人的性格!~同d同學傾開,大家都話我地個年代細細個時係叫媽媽俾我地學琴,買琴都要說服阿爸先有,但係呢個年代就係阿媽叫你學,買埋琴俾你都唔想練......而家既細路真係幸福左好多.
music is a precious gift from god!

http://misschow0421.googlepages.com/index.html

玉不啄, 不成器...呢句說話由細聽到大啦!
我教跳舞既朋友都話, 有些家長太過保護d小朋友, d小朋友本來都會很主動去練習, 但係d家長反而成日怕佢地太辛苦, 而幫佢地搵咪藉口學懶, 都只不過係學跳舞罷了, 又不是要去打仗挑泥, 小小磨練也不能克服, 遇到大考驗時怎麼辦?? 需知道, 良好態度好多時都是從少培養出來的, 那些家長們應好好深思一下究竟他們想要怎樣的子女...
A Family of Steven and Sandy

醒目開學勳章

hi,

agree with ssfamily!!

yuk hei mun   

而家香港的小朋友都好幸福啊....................
有得俾你學......都唔想學lu~~
miss_chow 寫道:
無錯!學樂器確是漸漸地可以改變一個人的性格!~同d同學傾開,大家都話我地個年代細細個時係叫媽媽俾我地學琴,買琴都要說服阿爸先有,但係呢個年代就係阿媽叫你學,買埋琴俾你都唔想練......而家既細路真係幸福左好多.
‹ 上一主題|下一主題