用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 校長唔比自己的小朋友讀
go

校長唔比自己的小朋友讀 [複製鏈接]

唔知點解校長唔比自己的小朋友讀返嶺小?
   0    0    0    0

How did you know  ALF , may I ask ?

alf 發表於 12-12-4 12:40
唔知點解校長唔比自己的小朋友讀返嶺小?

兩個字 : 避嫌

如果校長既小朋友係學校讀, 會有什麼情況...........老師不多不少會有點顧忌; 小朋友成績好, 會被懷疑因為老師偏私, 考得不好, 又會被為恐天下不亂之士指指點點; 雙重的身份, 當處理某些事情, 會被質疑公正性......

如果我係校長, 也會不想自己小朋友被特別看待, 所以我明白校長的決定.

alf, 你小朋友讀嶺小嗎? 還是在報考中? 有聽過簡介會嗎?  

暫時我小朋友在嶺小讀得幾開心, 活動教學方法令小朋友喜愛學習, 喜愛上學,  程度同功課量也是滿意的. 所以很感謝校長老師的用心教學!

比著我, 我都唔想小朋友讀自己任教任職的學校, 對小朋友亦唔見得係一件好事, 點解要自己小朋友比人 label 啫.

alf in fact pointed out that our Headmistress has done a right thing.  ricebb and chanwendy already gave good explanations.  I would challenge her and question about the integrity of this school if this had actually happened.  

咁我相信校長或老師讓自己小朋友入讀自己任教的學校其實問題係不大, 我亦相信佢地可以好公正, 但確實要承受一定的壓力, 讀得好小朋友乖當然最好啦, 萬一小朋友係頑皮的, 就會好大壓力的, 會讓人質疑連自己的小朋友都教唔好, 點教其他學生呀.  所以唔讓自己小朋友入讀唔代表佢認為自己任教的學校唔好的.  回想自己小學時, 好多老師的小朋友都係在校就讀, 大部份呢啲小朋友都讀得好好, 但偏偏就一個男仔好頑皮, 但佢個妹又相反喎, 我都記得個媽媽老師成日會比其他同事投訴佢個仔, 壓力真係會好大的.
‹ 上一主題|下一主題