用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 學之園幼稚園(昇御海逸) 學之園N班Interview
go

學之園N班Interview [複製鏈接]

我收到信3月11日interivew, 有無媽咪可以分享上年或之前的Interview問題&形式, 父母是否需要答問題? 有什麼成功經驗&心得可以講我知?

多謝晒!!!
   3    0    0    0

醒目開學勳章

原帖由 CC113 於 11-2-22 14:29 發表
我收到信3月11日interivew, 有無媽咪可以分享上年或之前的Interview問題&形式, 父母是否需要答問題? 有什麼成功經驗&心得可以講我知?

多謝晒!!!

上年係有分3parts, 頭兩parts係(1)安排小朋友聽故事同(2)做簡單配對/動作和簡單答問, 形式同一般幼稚園面試差不多!  到第(3)part係與校長對話!  依part將會安排幾位家長坐在一排然後聽校長介紹學校, 另外校長會問家長一條與子女日常生活所面對嘅問題, 之後家長亦可以向校長發問有關學校的問題!  為方便第(3)part進行, 當日面試的小朋友會被安排去其他坐位玩, 所以家長最好在面試日安排兩位大人(連同自己)一齊去, 方便在第(3)part照顧/湊小朋友!  由於整個面試過程可能會幾耐, 家長最好預鬆d時間!

多謝你的分享!!

Part 3 ---> 我驚自己答得唔好, 係咪一定每位家長都要講?

原帖由 lyhv 於 11-2-24 14:37 發表

上年係有分3parts, 頭兩parts係(1)安排小朋友聽故事同(2)做簡單配對/動作和簡單答問, 形式同一般幼稚園面試差不多!  到第(3)part係與校長對話!  依part將會安排幾位家長坐在一排然後聽校長介紹學校, 另外校長會問 ...

今年考k1時,part3形式已經唔同左了.
係家長帶小朋友坐係一間房,一邊填問卷一邊要照顧小朋友.其實都幾考小朋友定唔定.好似話呢part係考呢樣嘢.然後校長會入黎,逐個叫小朋友名出黎交番張問卷,然後問小朋友d問題,就完了.冇問家長嘢.不過唔知係唔係只係考k1時改變左,唔知考n1會係以上年形式定今年的形式呀.
本人就覺得今年會好多.

原帖由 CC113 於 11-2-25 00:51 發表
多謝你的分享!!

Part 3 ---> 我驚自己答得唔好, 係咪一定每位家長都要講?

吓! 好驚喎, 我個仔一去到新地方就會四圍睇唔會坐定定, 有無提供玩具, 書比小朋友?  依家真係難咗好多, 我親戚兩個仔前幾年都好容易就考入咗.

原帖由 日日見住你 於 11-2-25 09:58 發表
係家長帶小朋友坐係一間房,一邊填問卷一邊要照顧小朋友.其實都幾考小朋友定唔定.好似話呢part係考呢樣嘢.然後校長會入黎,逐個叫小朋友名出黎交番張問卷,然後問小朋友d問題,就完了 ...

原帖由 日日見住你 於 11-2-25 09:58 發表
係家長帶小朋友坐係一間房,一邊填問卷一邊要照顧小朋友.其實都幾考小朋友定唔定.好似話呢part係考呢樣嘢.然後校長會入黎,逐個叫小朋友名出黎交番張問卷,然後問小朋友d問題,就完了 ...

我今年k1 in青衣校就冇"逐個叫小朋友名出黎交番張問卷,然後問小朋友d問題"
只係校長講完野,家長發問,小朋友坐o係前面,有書俾佢睇,好多小朋友坐唔定走左出去爬地.....
發問完晒就走,走時就放低問卷~
‹ 上一主題|下一主題