用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08年 根德園(根德道) K1E 上午班...請進
樓主: waiyee419
go

07-08年 根德園(根德道) K1E 上午班...請進 [複製鏈接]

我女係坐最右手面o個張table 架... 呢度冇人同佢一張table

其實我地班上有幾多男仔同女仔

我女昨晚教我玩 "拍拍手, 放膝頭", 唔知係咪老師同佢地玩呢...

bby,

我女早兩日返黎話有同學仔叫子謙, 唔通係你個仔仔

loumaomao,

30號 個日見你女女好乖,好主動...為什麼話佢多多事實...
我女 30號 o個日成日痴住我, 我當初驚佢唔like 間學校,好彩佢而家都好鍾意返學...  而家都放心d

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 16:57 硐表

bby,
請問你的囝囝是否姓楊,如果係就啱喇!(真係估唔到人海茫茫,我地可以在網上結識...緣份)
你試下問你個仔識唔識我個女,叫譽穎(NICOLE)?

原文章由 bby 於 07-9-12 17:52 硐表

e....咁又唔係喎 小兒小姓伍 :loveliness: :loveliness:

我岩岩比埋你囡囡張大頭相佢睇, 佢話唔識喎

不過你囡囡坐邊組架呢? 我個仔坐最近課室門口(即最後個組)
唔知大家有冇發現, 我覺得呢班 ...

bby,

好慘呀!我到依家都唔知囡囡坐邊張台或組,因為我每朝要送她上校車,唔夠時間陪佢入課室,所以全班幾多人/課室有幾大/有幾多張台/點樣分組...咩都知?

原文章由 loumaomao 於 07-9-12 21:45 硐表
bby
又唔係喎... 我30/9 番時全女班...

waiyee
我女係坐最後,應該係同bby 個仔同一張table,唔通你都係?
我個女話佢係blue 組,唔知係咪真

係咩? 我返個日係全男班   幾驚男仔多過女仔

我問極個仔佢都唔知自己咩組

你呢? 咁你囡囡係對住黑板定背住黑板架呢? 因為個日我返去, 我個仔對面有3個女仔係背住黑板的 :loveliness:

原文章由 hazma 於 07-9-13 10:22 硐表

我女昨晚教我玩 "拍拍手, 放膝頭", 唔知係咪老師同佢地玩呢...

bby,

我女早兩日返黎話有同學仔叫子謙, 唔通係你個仔仔

我個仔教我 "fin fin手, 抺抺手" 我估係去完洗手間洗完手唱掛

唔係喎, 聽waiyee講, 可能有個真係叫子謙都未定喎

原文章由 waiyee419 於 07-9-13 10:59 硐表

bby,

好慘呀!我到依家都唔知囡囡坐邊張台或組,因為我每朝要送她上校車,唔夠時間陪佢入課室,所以全班幾多人/課室有幾大/有幾多張台/點樣分組...咩都知? ...

唔緊要, 聽下我地講得多你咪知law, 大家交流下

黑 板

__________                   __________
                   !                   !                  !
                   !                   !                  !
__________                   __________

女 女 女
             !                               !
             !                               !
              -----------------------
              男  男  女
                    !
                bby囝囝

我憑我既想像力好是旦咁畫出黎架咋 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 bby 於 07-9-13 11:12 硐表

唔緊要, 聽下我地講得多你咪知law, 大家交流下

黑 板

!                   !           ...

bby,

好多謝你提供的資料,原來一間房內有3張枱,但背住坐的同學仔咪睇唔到黑板囉...

dear all,

我又有好多問題想大家交流一下...
我囡囡原本每天早晨飲奶,但因搭校車時會嘔,所以轉食固體...可能剛起身冇胃口食得很少...有咩早餐好介紹?(暫時有麵包,蛋糕,烚蛋,芝士,腸粉)
另外,你地的仔女有冇學課外活動?

原文章由 waiyee419 於 07-9-13 12:08 硐表

bby,

好多謝你提供的資料,原來一間房內有3張枱,但背住坐的同學仔咪睇唔到黑板囉...

dear all,

我囡囡原本每天早晨飲奶,但因搭校車時會嘔,所以轉食固體...可能剛起身冇胃口食得 ...

我唸背住個d, 到上堂時我想會反轉張chair對返黑板既

我個仔都飲支奶就返學, 茶點次次都清晒返黎, 呢幾日就早上比多包餅仔佢食埋先上車

一係你試下比d佢like既野食吸引佢食, 等佢有胃口食, 食小小野都好喇

bby,

多謝你整左張課室圖呀...
由於我只係送過佢一次返學,平時係坐校車,所以都唔係好知坐佢
附近的係男仔or 女仔...

黑 板

!                   !                  !                    !                        !                  !
女*              !

女 女 女
              男  男  女
                    !
                bby囝囝

[ 本文章最後由 hazma 於 07-9-14 11:55 編輯 ]

其實我都係送過一次咁多架咋

waiyee,

你囡囡係咪都識一個同學仔叫子謙... 我女又告訴我有一個男仔叫子謙o咼... 唔通佢地係認識...

早上佢通常都係飲支奶就上車, 不過我會提早 40 mins 比佢飲, 有時都會食些少bread, 但係通常都冇乜胃口食 bread, 有時我會去到車站比些少cheese 佢食左先上車咁 o羅

課外活動方面暫時都係上英文先, 等佢遲d 適應左學校生活先, 你呢...囡囡有冇上課外活動

原文章由 waiyee419 於 07-9-13 12:08 硐表

bby,

dear all,

我囡囡原本每天早晨飲奶,但因搭校車時會嘔,所以轉食固體...可能剛起身冇胃口食得 ...

[ 本文章最後由 hazma 於 07-9-13 13:00 編輯 ]

hazma
佢多多事實係因為佢成日講呢樣講果樣,一陣又話同學仔咩,一陣又話比老師鬧,所以我咪要同miss WONG 溝通,睇下佢講既係咪事實囉...

bby
我個女真係識你仔仔,我問佢知唔知邊個係xxx,佢話知...跟住問番我.. mug 你識佢咩....

我一次都冇送過佢入課室,所以真係唔知佢坐邊,but miss wong 話佢坐最後,隔離係男仔... 係咁多啦...
我仲以為一張table 有5-6個tim... 咁咪即係more than 10 個each table???

waiyee
我個女都係飲奶咋,佢7:15起身,7:30飲奶,7:40 起行嫁啦...
佢食野好慢,所以冇食solid food in am.
原文章由 hazma 於 07-9-13 10:22 硐表
我女係坐最右手面o個張table 架... 呢度冇人同佢一張table

bby,

我女早兩日返黎話有同學仔叫子謙, 唔通係你個仔 ...

[ 本文章最後由 loumaomao 於 07-9-13 21:49 編輯 ]
盧貓貓

我女今晚話比我聽佢地開 birthday party... 佢亂 up...??

hi,

我囡囡都係讀1E的. 以後多多聯絡, 多多交流.
囡囡坐面向黑板, 左邊枱, 最近門口個位.

黑 板

!                   !                   !                  !
!                   !                   !                  !
!*女              !                   !                  !

女 女 女
              男  男  女
                    !
                bby囝囝

原文章由 loumaomao 於 07-9-13 21:40 硐表
bby
我個女真係識你仔仔,我問佢知唔知邊個係xxx,佢話知...跟住問番我.. mug 你識佢咩....

我一次都冇送過佢入課室,所以真係唔知佢坐邊,but miss wong 話佢坐最後,隔離係男仔... 係咁多啦...
我仲以為一張table 有5-6個tim... 咁咪即係more than 10 個each table???

係?? 你囡囡叫咩名? 唔方便pm我都可以, 等我今晚問下佢識唔識你囡囡先

冇錯, 一組有成10個多小朋友架

原文章由 hazma 於 07-9-13 22:57 硐表
我女今晚話比我聽佢地開 birthday party... 佢亂 up...??

我估都係

原文章由 rowena0219 於 07-9-13 23:22 硐表
hi,

我囡囡都係讀1E的. 以後多多聯絡, 多多交流.
囡囡坐面向黑板, 左邊枱, 最近門口個位.

e...咁好近我個仔喎

我之前原來搞錯左我女的坐位, 因我只係送過佢一次返學咁多,頭先ms wong 打比我,話佢係坐係面向黑板左手面近門口個位,但係下星期會調位啦...

黑 板

!女-hazma    !                   !                  !
!*女              !                   !                  !

女 女 女
              男  男  女
                    !
                bby囝囝

原文章由 hazma 於 07-9-14 12:01 硐表
我之前原來搞錯左我女的坐位, 因我只係送過佢一次返學咁多,頭先ms wong 打比我,話佢係坐係面向黑板左手面近門口個位,但係下星期會調位啦...

調位? 等我下星期問下佢先

我囡囡係細b, 有時都問唔到佢野,唔知邊句係真邊句係假...
真係要多多交流一下,報下料先得...

佢昨晚又突然同我玩洗手遊戲: "細細水, 洗洗手, fing fing 手, 攞條毛巾抺抺手...返課室啦 "     

原文章由 bby 於 07-9-14 11:27 硐表

我估都係

原文章由 hazma 於 07-9-14 12:12 硐表
我囡囡係細b, 有時都問唔到佢野,唔知邊句係真邊句係假...
真係要多多交流一下,報下料先得...

佢昨晚又突然同我玩洗手遊戲: "細細水, 洗洗手, fing fing 手, 攞條毛巾抺抺手...返課室啦 "     

...

我個仔只唱左fing fing 手, 抺抺手咋
‹ 上一主題|下一主題