用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 07-08年 根德園(根德道) K1E 上午班...請進
樓主: waiyee419
go

07-08年 根德園(根德道) K1E 上午班...請進 [複製鏈接]

waiyee,
我都好信學校, 可能我個又係仔, 驚佢大個比較百厭, 所以搵間嚴小小既學校比佢, SC我都有考(also am class) 個排唸讀邊間自己都好大壓力, 不過去到今日巳經有結果, 就唔好唸咁多, 向住呢條路行喇 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

eeee K1E d 家長都好夾喎... 我都係想搵間tough d 既比佢,等人"治" 下佢d小姐脾氣
我都係放棄左st cat (also am). 希望我地都有同一個理念..向同一個目標出發...
係亞miss wong 超勁,我個女果日食a+b 佢又係記得...好野!!
原文章由 bby 於 07-9-11 17:31 硐表
waiyee,
我都好信學校, 可能我個又係仔, 驚佢大個比較百厭, 所以搵間嚴小小既學校比佢, SC我都有考(also am class) 個排唸讀邊間自己都好大壓力, 不過去到今日巳經有結果, 就唔好唸咁多, 向住呢條路行喇 :loveliness ...
盧貓貓

我女昨晚話個滑梯 "辣" pat pat, 好熱呀...  
佢話已告訴老師, 之後照 "sir", "sir" 得好happy...
你地有冇留意個滑梯係咪鐵造o個款, 唔係而家公園o個 d 膠滑梯?

loumaomao, bby

想問下係咪你地係咪 Miss Wong 主動打比你地架... 佢冇打過比我o咼...

原文章由 loumaomao 於 07-9-11 21:48 硐表
eeee K1E d 家長都好夾喎... 我都係想搵間tough d 既比佢,等人"治" 下佢d小姐脾氣
我都係放棄左st cat (also am). 希望我地都有同一個理念..向同一個目標出發...
係亞miss wong 超勁,我個女果日食a+b 佢又係記得...好野!!
...

我唸學校係做到我地想要既野既

Miss Wong真係幾好記性架喎

原文章由 hazma 於 07-9-12 09:52 硐表
佢話已告訴老師, 之後照 "sir", "sir" 得好happy...
你地有冇留意個滑梯係咪鐵造o個款, 唔係而家公園o個 d 膠滑梯?

想問下係咪你地係咪 Mi ...

我尋日問左個仔好耐, 問佢做乜唔sir, 佢話太陽伯伯出左黎, 所以唔sir (我唸佢指好熱掛 ) 又冇同我講話滑梯熱, 我都知個仔煩氣, 即時問埋Miss Wong會唔會滑梯太熱, 所以佢唔玩, Miss Wong話佢地會test左熱唔熱先比小朋友出去玩架喎
冇留意係唔係鐵黎tim, 有機會大家報料

係呀, 我呢冇咩野 Miss Wong唔會主動搵你 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

家長們:
我囡囡一向很少提及在學校的事(之前讀NURSERY都係咁)就算問佢都唔係好記得或拉開話題...
噚晚終於開胸講少少,就係兩位老師叫MISS WONG & MISS CHUNG,老師請食旺旺不過自己食晒(話下次買俾我食),佢都有玩滑梯但佢話行好高梯級之後老師話唔玩得呢個,玩第二個要爬的...聽完我都唔係好明(我諗大家都知小朋友記性及表達能力仲差些)仲有我問佢課室有幾多張台(佢數數下都答唔出)再問佢坐隔離的同學仔係男仔定女仔?叫咩名??佢答:男仔叫子謙...(好開心呀...返學咁耐今次講得最多)
哇!!!原來一班35人咁多架...要兩位老師應付咁多K1生都唔容易

原文章由 hazma 於 07-9-11 16:37 硐表
waiyee,

我相信根德園有佢地既方法教小朋友,所以都冇太擔心功課多既...之前有好多朋友既小朋友都係度讀,又唔覺佢地辛苦o咼...唔好睇少小朋友既適應力同吸收力呀...:D :D

我當初都係考慮根徳同St. Cat, 後來都選擇 ...

HAZMA,
我對根德園就好有信心...我問邊個都好有讚冇彈...希望囡囡珍惜及應付得來...
其實上年我揀讀根德/國際都煩惱咗好耐!
揀根德原因係希望教到我囡囡乖D獨立D(她很男仔性格坐唔定)傳統教學,嚴,課程深讓她早些適應...先苦後甜...升小學冇咁辛苦...
唔揀國際一來學費貴加埋校車費負擔很重,二來如果日後打算讀國際學校或外國讀書就好,否則怕銜接唔到香港的小學

原文章由 lulucns 於 07-9-11 17:20 硐表
waiyee/hazma,

我同你地都一樣, 相信根德園啦.

waiyee,

我暫時都係得一個囡囡, 生唔生係要視乎你想唔想同能力. 我覺得生多個會好d, 奈何我老公怕生多個責任更大

...

LULUCNS,
其實都想...不過有冇能力好重要,我老公由上年開始就恨生多個陪囡囡,但多方面理由令我唔敢,自從生完囡囡令我舊病反發(甲狀線)無論在精神,時間,壓力...暫時唔許可
不過我絕對贊成別人負擔許可的話,生兩個有伴係最好.

原文章由 lulucns 於 07-9-11 17:20 硐表
waiyee/hazma,

我同你地都一樣, 相信根德園啦.

waiyee,

我暫時都係得一個囡囡, 生唔生係要視乎你想唔想同能力. 我覺得生多個會好d, 奈何我老公怕生多個責任更大

...

LULUCNS,
其實都想...不過有冇能力好重要,我老公由上年開始就恨生多個陪囡囡,但多方面理由令我唔敢,自從生完囡囡令我舊病反發(甲狀線)無論在精神,時間,壓力...暫時唔許可
不過我絕對贊成別人負擔許可的話,生兩個有伴係最好.

原文章由 loumaomao 於 07-9-11 21:48 硐表
...

bby & loumaomao,
似乎大家選校理念都好相似,我地幾個同樣st. cat都收,不過最終決定kent...好!對子女/學校要有信心...一齊向目標出發...

waiyee419,

你以下所所講絕對正確, 包括對揀選了根德的睇法, 本人十分之認同.

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 14:17 硐表

LULUCNS,
不過我絕對贊成別人負擔許可的話,生兩個有 ...

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 12:30 硐表
家長們:
我囡囡一向很少提及在學校的事(之前讀NURSERY都係咁)就算問佢都唔係好記得或拉開話題...
噚晚終於開胸講少少,就係兩位老師叫MISS WONG & MISS CHUNG,老師請食旺旺不過自己食晒(話下次買俾我食),佢都有玩滑梯但佢話行好高梯級之後老師話唔玩得呢個,玩第二個要爬的...聽完我都唔係好明(我諗大家都知小朋友記性及表達能力仲差些)仲有我問佢課室有幾多張台(佢數數下都答唔出)再問佢坐隔離的同學仔係男仔定女仔?叫咩名??佢答:男仔叫子謙...(好開心呀...返學咁耐今次講得最多)
哇!!!原來一班35人咁多架...要兩位老師應付咁多K1生都唔容易

我個仔叫子軒喎, 會唔會係佢呀?

慢慢喇, 小朋友仲細, 得3歲人仔, 都要d時候引佢講 :loveliness: :loveliness:

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 14:06 硐表

HAZMA,
我對根德園就好有信心...我問邊個都好有讚冇彈...希望囡囡珍惜及應付得來...
揀根德原因係希望教到我囡囡乖D獨立D(她很男仔性格坐唔定)傳統教學,嚴,課程深讓她早些適應...先苦後甜...升小學冇咁辛苦...
唔揀國際一來學費貴加埋校車費負擔很重,二來如果日後打算讀國際學校或外國讀書就好,否則怕銜接唔到香港的小學

同我想法一樣

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 14:24 硐表

bby & loumaomao,
似乎大家選校理念都好相似,我地幾個同樣st. cat都收,不過最終決定kent...好!對子女/學校要有信心...一齊向目標出發...

所以唔好回望, 展望將來喇 好鬼老土

各位 K1E 媽咪,

哈...  我地對根德既想法好相近,真係一條心...
希望我地小朋友讀得開開心心

QUOTE:
原文章由 waiyee419 於 07-9-12 14:06 硐表

HAZMA,

同我想法一樣

Me too

原文章由 bby 於 07-9-12 14:45 硐表

我個仔叫子軒喎, 會唔會係佢呀?

慢慢喇, 小朋友仲細, 得3歲人仔, 都要d時候引佢講 :loveliness: :loveliness:

bby,
請問你的囝囝是否姓楊,如果係就啱喇!(真係估唔到人海茫茫,我地可以在網上結識...緣份)
你試下問你個仔識唔識我個女,叫譽穎(NICOLE)?

原文章由 waiyee419 於 07-9-12 16:57 硐表

bby,
請問你的囝囝是否姓楊,如果係就啱喇!(真係估唔到人海茫茫,我地可以在網上結識...緣份)
你試下問你個仔識唔識我個女,叫譽穎(NICOLE)?

e....咁又唔係喎 小兒小姓伍 :loveliness: :loveliness:

我岩岩比埋你囡囡張大頭相佢睇, 佢話唔識喎

不過你囡囡坐邊組架呢? 我個仔坐最近課室門口(即最後個組)
唔知大家有冇發現, 我覺得呢班比較多男仔, 因為30號個日返學, 我全部(大約10個) 都係男仔

[ 本文章最後由 bby 於 07-9-12 17:55 編輯 ]

Hazma
Miss Wong 冇主動打比我嫁,係我個女多多事實,所以我要打電話問miss wong 係咪真有其事,所以咪講多左d囉...

原文章由 hazma 於 07-9-12 09:52 硐表

想問下係咪你地係咪 Mi ...
盧貓貓

bby
又唔係喎... 我30/9 番時全女班...

waiyee
我女係坐最後,應該係同bby 個仔同一張table,唔通你都係?
我個女話佢係blue 組,唔知係咪真
盧貓貓
‹ 上一主題|下一主題