用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 協恩小一辛唔辛苦?數學係咪英文?
go

協恩小一辛唔辛苦?數學係咪英文? [複製鏈接]

來年9月要替女兒選校,本身有25分,希望自行可以入到。但想知而家協恩小一辛唔辛苦?數學係咪英文?有冇一定要學一生一體藝?

3    0    0    0

回覆 BABYBABYBK 的帖子

1. 若果由較淺的幼稚園升上會十分辛苦..
2. 小一不是英文數, 以前P.5要精英班先有英文數, 現在可能已改 ; 今年小一開始有中文和英文常識.
3. 若準備去「協中」, 一體一藝是必需(不包括鋼琴)

力爭上游  邊滴幼稚園會深d ?  發表於 14-8-21 00:50

引用:回覆+BABYBABYBK+的帖子 1.+若果由較淺的

原帖由 sell2japan 於 14-03-24 發表

1. 若果由較淺的幼稚園升上會十分辛苦..
請問唱歌同跳舞算唔算系藝?

回覆:協恩小一辛唔辛苦?數學係咪英文?

多謝回覆,但是否中學直資後都收返自己女多?

引用:多謝回覆,但是否中學直資後都收返自己女多

原帖由 BABYBABYBK 於 14-03-27 發表
多謝回覆,但是否中學直資後都收返自己女多?
現在協中收協小仍要收回~87%
但由今屆小二开始,即小一和將會入学的
巳不保證收回,與其他考生一樣。

我女是協小2年級的,協小一年級係有英文數,但唔多,不過都要測驗,中文數主要是文字題,

回覆:hehebella 的帖子

聽日今年放完榜就到我九月揀,其實我都仲諗梗,協恩仲會唔會好易就留級?

聽聞唔係留級, 係勸退

回覆:YolandaTam 的帖子

唔合格就勸退?你女女讀得ok嘛?

讀協恩個d係精英,頭腦唔夠醒會被淘汰

BABYBABYBK 發表於 14-6-6 23:24
唔合格就勸退?你女女讀得ok嘛?

聽今年讀緊小一嘅家長講, 二月家長日有七位同學收勸退信,  我自己係舊生, 認為係都唔奇.

呢間學校一向TOUGH, 我哋嗰代仲有幾個留班, 而家通常"直升機".  我囡有同學主科全部唔合格都冇留班 (應該之前勸退但學生冇退學, 呢啲情況學校都奈佢唔何).

P.S.我囡小四, 成績中等.

回覆:YolandaTam 的帖子

我明呀!我都係舊生,我記得果時中英數是但一科唔合格就要留班。不過如果直升機小朋友真係冇乜心機,但係一年班就谷到跟唔倒?就真係好深下囉!

引用:我明呀!我都係舊生,我記得果時中英數是但

原帖由 BABYBABYBK 於 14-06-11 發表
我明呀!我都係舊生,我記得果時中英數是但一科唔合格就要留班。不過如果直升機小朋友真係冇乜心機,但係一 ...
英,數教快一個學期,常識中英雙軌制,再加上一向都深嘅中文,唔係個個跟得上。

唔知今年25分仲係唔係必收呢。。。

引用:我明呀!我都係舊生,我記得果時中英數是但

原帖由 BABYBABYBK 於 14-06-11 發表
我明呀!我都係舊生,我記得果時中英數是但一科唔合格就要留班。不過如果直升機小朋友真係冇乜心機,但係一 ...
津校都有勸退咩,派位入去喎!咁不如盡快轉直資啦

‹ 上一主題|下一主題