用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利諾修院學校(小學部) 瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! ...
樓主: LS+MCS
go

瑪利諾修院(小學部)2009/10小一家長請入黎報到!!! [複製鏈接]

原帖由 pangpuiyee 於 09-6-17 02:11 發表
你地有冇小朋友已開始補習?
邊度有專為瑪利諾的小一預備班讀?
我好擔心

另外, 請問廁所是坐廁還是"mouse"廁? 乾唔乾"鄭"?

pangpyiyee, 點解妳咁緊張呀? 唔好太緊張, 怕個女都緊埋一份。
maryknoll 附近好多都有小一預備班, 隨便一間都應該得。

原帖由 yyy_michelle 於 09-6-16 16:05 發表
Dear Lucky Parents,

Would you please tell me which kindergarten was your kid from?

九龍塘聖若望英文幼稚園, 我個日都見到幾個同校校友。
不過個學位是大抽獎來的, 應該讀邊間都有機。

yyy_michel,

我囡課外活動 同學仔 都係 讀聖若望, 一樣係 2nd round 抽入的.

其實津校係抽的, 讀邊間幼稚園都無分別??..

個人意見, 課程深D嘅幼稚園, 上小一會容易適應D...

原帖由 momochiu 於 09-6-17 10:26 發表

九龍塘聖若望英文幼稚園, 我個日都見到幾個同校校友。
不過個學位是大抽獎來的, 應該讀邊間都有機。

原帖由 mmak 於 09-6-17 13:36 發表
yyy_michel,

我囡課外活動 同學仔 都係 讀聖若望, 一樣係 2nd round 抽入的.

其實津校係抽的, 讀邊間幼稚園都無分別??..

個人意見, 課程深D嘅幼稚園, 上小一會容易適應D...

...

唔知sc嘅學生可唔可以適應到呢?
我都驚個厠所唔乾淨, 唔似幼稚園個d咁乾淨.
我女去上英文班時, 佢話個同學同佢講佢mami教佢企上個厠板度we we, 嚇到我叫個女以後如果唔係急就唔好去嗰個厠所...

想問聲你地有冇人係在職媽媽呀?  我份工都幾長時間架, 忙起上嚟要做到半夜添, 我都好驚跟唔到果女啲功課.  真係好想搵人補習同睇功課.  不過都要等佢開咗學睇吓佢適應成點先, 又未知第日啲課外活動和時間會點安排. 都要再睇定啲先再作打算.

呢幾日都有同女女一起睇PTA 啲 magazines, 啲 PTA activities 好似好多姿多采, 好多家長都好似好 enjoy 各種各樣嘅家長義工活動.  搞到我真係有唔少衝動想唔洗番工, 全程投入參與多啲活動.... hee hee...., 發緊夢....

我諗厠所應該唔會唔乾淨啩, 應該和幼稚園一樣有嬸嬸清潔啩.

其實我平時就教個女要舖啲厠紙喺個厠所板上囉, 雖然就唔係咁環保, 但好似乾淨少少嘛...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-17 14:39 發表

唔知sc嘅學生可唔可以適應到呢?
我都驚個厠所唔乾淨, 唔似幼稚園個d咁乾淨.
我女去上英文班時, 佢話個同學同佢講佢mami教佢企上個厠板度we we, 嚇到我叫個女以後如果唔係急就唔好去嗰個厠所... ...

小一好似無什麼課外活動, 只有2樣自費的。

今日同事個大女過嚟探mami, 佢係MCS F.3 升 F.4, 於是我就把握機會訪問佢, 佢話P.6升F.1嘅成績會分成A, B, C Grade, 取得A Grade嘅學生可全數升上F.1, C Grade則冇得留低, 而B Grade則因為人數超過中學收生人數, 所以要抽籤, 好彩抽中就可原校升中, 如果抽唔中, 而成績又唔差嘅, 就可以叫學校寫推薦信, 通常如果成績好嘅都會收番, 不過我同事個女話佢有好多friend都升唔番原校, 中學同小學都有5班, 只有3.5班學生能夠原校升中, 其餘1.5班收外來生, 咁即係得70%學生可以原校升中...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-18 00:18 發表
今日同事個大女過嚟探mami, 佢係MCS F.3 升 F.4, 於是我就把握機會訪問佢, 佢話P.6升F.1嘅成績會分成A, B, C Grade, 取得A Grade嘅學生可全數升上F.1, C Grade則冇得留低, 而B Grade則因為人數超過中學收生人數, 所 ...

唔好担心啦, 仲有6年, 可以慢慢打好底, 反正九龍塘好的英中亦不少。大家一齊努力!

70%學生可以原校升中 都好啦... St  Rose 得50% 咋...
大家努力D....

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-18 00:18 發表
今日同事個大女過嚟探mami, 佢係MCS F.3 升 F.4, 於是我就把握機會訪問佢, 佢話P.6升F.1嘅成績會分成A, B, C Grade, 取得A Grade嘅學生可全數升上F.1, C Grade則冇得留低, 而B Grade則因為人數超過中學收生人數, 所 ...

有很多, 但都是外判. 都要自費.

有誰打算買二手一年級的書本? 請給我PM.

原帖由 momochiu 於 09-6-17 23:35 發表
小一好似無什麼課外活動, 只有2樣自費的。

原帖由 momochiu 於 09-6-18 10:27 發表

唔好担心啦, 仲有6年, 可以慢慢打好底, 反正九龍塘好的英中亦不少。大家一齊努力!

Yes, 大家努力la, 不過6年後如果要抽籤, 又要再測試小朋友嘅運氣la...

原帖由 mmak 於 09-6-18 21:54 發表
70%學生可以原校升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f 都好啦... St  Rose 得50% 咋...
大家努力D....

mmak,
知唔知sc係咪會取消畢業典禮?

NatalieMaMa,

plscheck pm....

已經有家長問咗學校, 學校都會開會討論, 暫時未知....
因為如果復課, 就一切如常... 進行, 否則~~~~

希望天主保祐...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-18 22:37 發表

mmak,
知唔知sc係咪會取消畢業典禮?

希望唔好取消畢業禮啦

70% 都好似唔差嘅, 我哋今年係第一年小班教學, 希望六年後嘅原校升中機會可以再高啲啦   

原帖由 mmak 於 09-6-18 21:54 發表
70%學生可以原校升中http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=61&cb=12345607&n=ab5c875f 都好啦... St  Rose 得50% 咋...
大家努力D....

我幫我女兒做完校服去洗手間查探, 發覺洗手間基本上都乾淨, 不過都有格厕所有人去完poo poo 無沖水 . 但我發覺厕格內是無toilet paper!當我同我女兒去完洗手間發覺大門則有toilet paper, 不過被封住, 可能怕比外人用曬, 希望女兒記得先取toilet paper後才入厕格, 如果唔係就........

我都好怕厕所唔乾淨, 我每次同佢出街都帶備酒精wet tissue 幫佢清潔左toilet seat & put some tissues on top before she sits on it

My friend told me that there will be 3 tests + 3 exams in a year & there will be 2 dictations in a week + some quiz from time to time, this means we need to keep doing revision with our daughters so that they won't fail in any of these exams/tests/dictations/quiz .  Good luck to all of you!!

你地好細心, 連Toliet 都研究埋...

下次有機會我都去8卦吓先 ...........

原帖由 muimuiyan 於 09-6-19 20:51 發表
我幫我女兒做完校服去洗手間查探, 發覺洗手間基本上都乾淨, 不過都有格厕所有人去完poo poo 無沖水 . 但我發覺厕格內是無toilet paper!當我同我女兒去完洗手間發覺大門則有toilet paper, 不過被封住, 可能怕比外人用曬, 希望女兒記得 ...

冇辦法la, 男仔可以企係度, 但女仔要坐係厠板度, 如果厠板污糟, 好易被細菌感染...
我都買定消毒濕紙巾, 叫個女we we前抹乾淨個厠板先...

係啦, 女仔麻煩D.....

以前阿囡細個, 我會帶塊摺得嘅toliet seat 出街, 佢依家大個咗我都係好似你地咁, 用濕紙巾抹吓厠板先....

好彩最近好多大型商場toliet, 每格廁所都有"消毒cleaner"備用... 幾好吖...

原帖由 NatalieMaMa 於 09-6-20 19:30 發表
冇辦法la, 男仔可以企係度, 但女仔要坐係厠板度, 如果厠板污糟, 好易被細菌感染...
我都買定消毒濕紙巾, 叫個女we we前抹乾淨個厠板先...
‹ 上一主題|下一主題