用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 小一手冊 / 通告
樓主: Boris
go

小一手冊 / 通告 [複製鏈接]

Re: 小一手冊 / 通告

Thanks Apricot, let me check w/ her book.

szema,

May I ask 通告: (1) PTA  (2)?? (3)??
是否 those Internet Eng course ?

thx a lot   

通告 (1) PTA 即係咩 ??

I got 2 通告 & 1單張.

通告 (1) 全新「卓越」英語網上課程~ 英國每日一篇Fun English Reading Scheme  (2) CUEA 英語學習課程

單張 (1) 朗晴通訊

這麼多的網上課程選擇,囡囡有冇噤多時間呢?   
apricot 寫道:
szema,

May I ask 通告: (1) PTA  (2)?? (3)??
是否 those Internet Eng course ?

thx a lot   

thx szema

PTA= Parent Teacher Association

Will you join any of those courses ? Any idea which is better ?

時事常識評估練習---my girl today remembers teacher said will ask about the latest/recent news, not sure verbally or written test.

Apricot,

When I ask about 時事常識評估練習, my girl ...er.... !   

I will join the "每日一篇" only because my computer have no recording system as required by CUEA English Course. And I don't think my girl have enough time for taking 2 courses.

3/10 1B HOMEWORK

中: (1)詞語7行
英: (1)Quiz (1), (2)Home Reading (colours)
數: 現代數學習作 P17-18
常: Sign  練習紙  
Others: 足印   

PS:  9/10 (Mon) 時事常識"作" (一)>>>>I think she copy it wrongly, should be "時事常識評估", right ?

~ same ~

Yes, 9/10 (Mon) should be "時事常識評估".
Remarks : 下星期中文讀默單元二(1) & (3)課

For 閱讀足印,囡囡話因唔夠時間,所以冇得借書,因此不用做第15頁。

另外,囡囡今日話上星期老師派了一本叫"真善美銀行"的存摺簿,是用來貼老師獎給小朋友的貼紙,但我沒有見過,how about you ?!    

szema,

I got the "存摺簿" last Fri.

Could you pls tell me what exactly & where does your girl write" 下星期中文讀默單元二(1) & (3)課"? My girl didn't have this at all.

thx
apricot

Apricot,

Thanks, let me check it once again !  

有關中默,囡囡在 "本週特別事項欄" 內寫 "讀默(二)1及3課"。

szema,

thx, actually I found the ""讀默(二)1及3課", covered by the meal order list     

十月四日

雖是後知後覺,但能夠認識各位及1C班家長,感覺好親切。我個人最頭痛的是妹妹寫漏手冊,以及預知默書唔及格!

[email protected]

Hello HaHamammy,

你囡囡是1C班的嗎?很高興這裡又多一個家長入嚟分享吓     ! 我囡囡是1B班的,喺呢度大家可以互相分享同埋守望相助 (特別係小朋友寫漏手冊的時候     !)

Hi, HaHaMammy:
歡迎加入.
大家都是因家中那隻大頭蝦才開這 topic 的, 你不是唯一感頭痛的媽咪.  
昨天比較忙, 沒上網 update 功課內容, 今天應該可上這兒對一對囡囡的手冊有冇抄漏嘢.

我諗呢個星期真係有排忙,今日英文quiz,明天數學小測,9/10時事常識測試,10/10中默,11/10英默......末完末了....24/10 就進度評估    ,時間好似過得好快,唔多夠用噤,點算   !

HaHaMammy,
歡迎同我哋一齊傾吓計吐吓苦水

szema,
我同意你講, 如此密集式的默書測驗評估真的讓我和亞囡都好累, 好像每天都有做不完的工作似的 :-|

亞囡呢兩日仲病埋, 咳到死死吓 但又唔敢俾佢食藥, 驚佢上堂眼瞓, 返到屋企冇精神做功課溫書 淨係夜晚臨瞓前先敢俾佢食一次藥, 試問又點會好

現在才是剛開始, 不知何時才會習慣。

szema:
今日英文 quiz 冇點同個女溫啊, 因為唔知要溫 mug. 阿女之前問過我 "咩叫測驗", 我話好似你做 Work Sheet 咁啩.
時事常識測試又會點測呢? 1B 係唔係昨天有練習? 我問過阿女, 佢話冇時事題練習喎, 點搞? 可唔可以講吓 1B 的練習內容?

上星期都聽過阿女提學校派咗 "貼紙簿", 琴日見你哋講起, 夜晚問阿女, 佢話貼紙簿唔使帶返屋企, "因為係學校派貼紙俾佢哋, 又唔係我哋派, 留係學校就得啦"

TWMa,

今次我都係好似以往默書咁同亞囡串吓字咋, 因為都唔知會用咩形式出   我囡都話昨天堂上沒有做什麼時事練習喎

TWMa, wyl

昨天的時事常識練習只有3題選擇題 ,半張A4紙的size,問國慶日係邊日、香港紙幣面額、同埋最細嘅Disneyland喺邊度,相信9/10的事常識測試都係噤嘅形式,張練習紙係即堂派番仲比學生,聽囡囡講今日的quiz會以類似Grammer 書Unit 1的形式比學生做喎!即是除了要小朋友串字外,仲要分類(People/Animals/Things)!   

昨日再問囡囡,佢又話本貼紙簿應該放咗喺櫃桶喎,激死 !

szema:
唔該.
昨日再問囡囡,佢又話本貼紙簿應該放咗喺櫃桶喎,激死 !

我囡唔止貼紙簿放櫃桶, 閱讀足印帶返學校之後, 我至今都未再見過. 反而餐盤我話唔污糟就唔使日日帶返嚟洗, 佢就日日收入書包, 都唔知下次係唔係要講 d 反話  

HaHaMammy,

你好!歡迎光臨!協小這個區越來越多小一的家長了。

寫手冊真是一個大問題。昨天晚上小女做完功課,正在興高采烈地練鋼琴和大提琴之際,我們發現了她的書包內還有些功課未做(手冊內又沒有寫)。她知道後即時放下大提琴,由笑容滿面變成扁起咀... 她最後那些功課結果做了很久(因為已經很睏很呆了),我們勸她先去睡不要做她又不肯,可能她亦心知自己朝早經常不願起床而且沒有太多時間。

看見她這樣真辛苦(又肉赤)。

HaHaMammy 寫道:
十月四日

雖是後知後覺,但能夠認識各位及1C班家長,感覺好親切。我個人最頭痛的是妹妹寫漏手冊,以及預知默書唔及格!

[email protected]
‹ 上一主題|下一主題