用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 放洋的小孩生活篇
樓主: msmchan
go

放洋的小孩生活篇 [複製鏈接]

Hi Pizza_Hut

你囡每日都與你聯絡好溫暖呀

我呀囝只聯絡過我們4次咋, 問他有沒有掛住我們, 他說無wo:;pppp:   

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-12 15:34 發表
Hi DoReMi

剛才囡打電話比我,  佢話自己無homesick, 不過有掛住屋企, 我問佢係咪學校太偏遠, 太靜, 佢又話無問題

HT 係10月中, 不過佢一早話左吾返, 有個表姐話去探佢, 佢又話要溫書,  佢仲話好快係香港X'm ...

醒目開學勳章

人地係男仔嘛, 點同呢

若果你個仔日日搵住你, 你就驚囉

quote]原帖由 msmchan 於 09-10-12 15:51 發表

我呀囝只聯絡過我們4次咋, 問他有沒有掛住我們, 他說無wo:;pppp:   

[/quote]

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-12 15:34 發表
Hi DoReMi

剛才囡打電話比我,  佢話自己無homesick, 不過有掛住屋企, 我問佢係咪學校太偏遠, 太靜, 佢又話無問題

HT 係10月中, 不過佢一早話左吾返, 有個表姐話去探佢, 佢又話要溫書,  佢仲話好快係香港X'm ...

! 我都係! 突然好掛住佢!

個仔有個同學Oxford, 學校唔準房上網, 結果個女仔由樂觀homesick.

我仔學校上星期日去Oxford visit, 老師特別替佢安排, 可以Bicester Village meet 個女同學, 但個女的時間唔, mother 亦冇send e-mail要求學校掉時間, 結果當然出唔到街.個女仔好慘!

原帖由 msmchan 於 09-10-12 15:51 發表

咁你可唔可以叫佢日日MSN/skype ,即使好短時間, 否則,一定要有e-mail. 我個仔係咁.

MSN/Skype 學校 block 了, 用不倒.

我email 給他問他近況都無覆,10 月初在電話問他為何不覆email, 他說學校的internet很慢, 不想用. 他還說他不會常常打電話回來, 因為都無什麼特別事情, 每天都是上學後回宿舍, 我便向他說, 我不是要求你每天有電話給我, 但都希望可以的話最少一星期一次啦. 呀囝說ok啦.

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-12 16:42 發表
咁你可唔可以叫佢日日MSN/skype ,即使好短時間, 否則,一定要有e-mail. 我個仔係咁.

Hi msmchan,

放心啦!可能佢比較內歛.

醒目開學勳章

Hi DoReMi

HT 係10月中, 不過佢一早話左吾返, 有個表姐話去探佢, 佢又話要溫書,  佢仲話好快係香港X'mas 見

佢基本上無咩嗜好,  我上星期又寄左盒speedpost 比佢, 問佢需要d咩, 佢又話吾使

其實有homesick果個係我就真

我都覺得係你掛住佢多啲 其實講掛我又唔算太掛住佢哋, 只不過而家間屋靜英英的, 小咗啲熱鬧氣氛, 唔多習慣, 多啲人氣會開心啲.

[img][/img]

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-12 16:37 發表

! 我都係! 突然好掛住佢!

個仔有個同學Oxford, 學校唔準房上網, 結果個女仔由樂觀homesick.

我仔學校上星期日去Oxford visit, 老師特別替佢安排, 可以Bicester Village meet 個女同學, 但個女的時間唔, mother 亦冇send e-mail要求學校掉時間, 結果當然出唔到街.個女仔好慘!

真係可惜, Biscester Village幾好行的, 我諗好多女仔都會鈡意, 可惜個女仔冇去到.
[img][/img]

你都去過Biscester village? 我個仔係果度 用左40幾磅買jacket & shirt.佢話Oxford D 嘢好貴喎.

醒目開學勳章

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-12 22:18 發表
你都去過Biscester village? 我個仔係果度 用左40幾磅買jacket & shirt.佢話Oxford D 嘢好貴喎.

係呀! 仲同我兩個小朋友喺嗰度買咗件ralph lauren羽絨背心(個仔買咗個女又話鈡意, 又買一件), 兌返港紙約千零蚊1件, 抵過喺香港買吧! 因為香港普通冷衫就算打埋折都要千五蚊以上, 而家仲叫做羽絨, 所以我覺得抵.  本來我喺Biscester village裏面o既Jimmy Choo睇中鞋, 可惜腳細得滯買唔到, 裏面仲有Marni, mulberry(不過啲手袋唔平得香港好多, 仲要啲貨唔得, 寧願俾多小小喺香港買), Dkny, luella, 7Jeans......等, 我都未行晒ga, 當然佢哋唔會係最新貨(始終都係outlet o麻), 但以mulberry嚟講都有bayswater賣, 只係啲貨唔得(有膠袋跡所以我唔要), 男仔嚟講ralph lauren幾值得去一去, 我囝囝都有唔小收穫. 爭啲漏咗, 好似仲有burberry, 不過我冇嘢要買, 所以冇入去, 唔知裏面齊唔齊貨.

[img][/img]

醒目開學勳章

我英國個fd就係講呢度shopping 呀,  佢問我點解吾去....有好多野睇....

都無人同我提過.....知鬼咩

囡話學校遲d可能去參觀Burrberry, 不過佢已經講左話吾會幫我買野.... 哂錢喎

係香港n年前買過一件polo羽絨背心, 都要成千蚊, 不過有少少甩毛, 都幾夠暖

外國outlet 係甘上下, 有時係香港on sale 仲執到平野

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-10-12 22:45 發表

係呀! 仲同我兩個小朋友喺嗰度買咗件ralph lauren羽絨背心(個仔買咗個女又話鈡意, 又買一件), 兌返港紙約千零蚊1件, 抵過喺香港買吧! 因為香港普通冷衫就算打埋折都要千五蚊以上, 而家仲叫做羽絨, 所以我覺得抵.   ...

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-13 10:37 發表
我英國個fd就係講呢度shopping 呀,  佢問我點解吾去....有好多野睇....

囡話學校遲d可能去參觀Burrberry, 不過佢已經講左話吾會幫我買野.... 哂錢喎

係香港n年前 ...

我個仔係第一次自己買衫, 好開心, 有同學用了100 , 佢用40磅都話肉痛! 你個囡去參觀Burrberry, 可能重用得多錢!

醒目開學勳章

原帖由 Pizza_Hut 於 09-10-13 10:37 發表

係香港n年前 ...

你個英國fd早又唔話你知, 到你返咗嚟先叫人去, 不過唔緊要, 遲啲你去探你囡囡再去過! 你囡囡好乖呀! 我個囡從來只會叫我買, 因為佢可以順手買埋一份, 就算比佢老豆鬧又可以拉埋我落水, 所以佢最鈡意同我一齊去shopping, 就連佢返香港臨上機前都會打嚟問吓我駛唔駛買burberry嘢, 其實佢自己睇中啲嘢想買啫, 成日揾我過橋! 羽絨背心我鈡意佢夠輕便, 諗住俾囝囝朝早起身或者半夜去廁所可以披一披, 羽絨一披上身會即時暖身, 始終英國天氣比較凍.
[img][/img]

醒目開學勳章

你個仔都好有自制能力

囡已經講左吾幫我買野, 佢連寄封信都話好貴

原帖由 Gracewu1219 於 09-10-13 11:10 發表

我個仔係第一次自己買衫, 好開心, 有同學用了100 磅, 佢用40磅都話肉痛! 你個囡去參觀Burrberry, 可能重用得多錢!

佢唔幫你買啫,會唔會自己買呢?我個仔唔鍾意用我留俾佢嘅pocket money, 因為果D係私己錢!如果喺debit card度攞就好似係我俾嘅咁!

請問各位家長覺得幾年級送小朋友出國讀書係最合適 (但又唔会學壞)?有冇小朋友係唔適合出國讀書?小朋友甚麼年紀可以詢問佢既意願? 謝謝!

Mobile internet

HI parents,

Do you know there is mobile internet service in UK that you can rent one for your child? In case, school doesn't have internet reception, they can still use their internet mobile.

I bought one for my son. The cost is GBP 19.56 for the dongle (which is more or less same size as the USB we are using). Instead of monthly free, you can join the service offered by T-Mobile. Just to top up money into your dongle (as like the action you did for the "pay as you go" telephone SIM card). One day utilization will cost GBP2, 7 days utilization will cost GBP 7, 30 days will cost only GBP 15. If you top up GBP15, then you can be able to use the mobile internet for 30 days. After that you will want to continue, you will have to top up money again, otherwise, the service will stop. Whenever you top up money, then it works.

Just inset the dongle into your computer terminal or computer notebook like USB, you will have internet reception.

It's ok for normal browser on net. But download movie or playing computer games might be too slow. I believe for normal useage such as reading and replying yahoo email, normal browser is fine. It's good that our child will not get spoil on playing the computer games or movies. Just enought for communication and information receive.

GBP 15 for 30 days is only like HK$200. It's still cheaper than the cost to top up mobile phone. It's usage is unlimited. I have tried myself in UK in Aug and Sept. And my son is also using it.

Here is the link:
http://www.t-mobile.co.uk/shop/mobile-broadband/mbbpayperday/

Hope this can help you.

Meddlesome

msmchan,

唔好意思,我因為搬屋,好忙,電腦又一時得一時唔得,所以很久沒有上網.我已把你呢個post copy咗比呀仔睇.希望學校可以跟進.

原帖由 msmchan 於 09-10-12 10:22 發表
Hi honeybeemom,

我囝在10月初己到了警局報到了, 是9月2x 號agency send email 及電話叫學校一定要按排, 原來學校都不清楚到警局的詳細情形, 後來學校自己打電話到警局聯絡及了解情況, 後來學校給囝地址叫他在上堂 ...

回覆 2# meddlesome 的文章

Dear Meddlesome
Can your son use it for skype or MSN communication when he connect it to the computer?

Thanks

醒目開學勳章

Agreed.

My sons 人間蒸發 since left Hong Kong.  Will appear during Christmas.

其實有homesick果個係我就真..
‹ 上一主題|下一主題