用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行 MCS interview 2019
樓主: sell2japan
go

自行 MCS interview 2019   [複製鏈接]

joeyxlma 發表於 19-2-15 11:12
其實主要是我自己適應梗...
亞女本人嘛, 我覺得她好多都一於少理
唔到你理啦!总之派成績表ok就算。唔洗適應,你將focus擺番係自己度就得~

sukitelfold 發表於 19-2-13 16:41
問問如要參加政府派位,去面試完自行就去直資抽飛,有沒有限期最遲幾時通知直資?

答:一般4月中至尾,直 ...
唔該曬好有heart 的網友,在網上surf ing 咁耐,沒有比這資料更清楚

5tgb    發表於 19-3-11 20:02

好想哭 發表於 19-2-15 11:48
唔該曬好有heart 的網友,在網上surf ing 咁耐,沒有比這資料更清楚

不用客氣,身同感受,上年搵料也辛苦,要搵到2014年的資料。

Yanamami 發表於 19-2-15 11:19
唔到你理啦!总之派成績表ok就算。唔洗適應,你將focus擺番係自己度就得~

有些自律一般就要理、否則拋離車主群就麻煩了。

Sophie0804 發表於 19-2-15 16:07

也同意,越讀越”pair”、越讀越失信心!

Sophie0804 發表於 19-2-15 16:07

禁梗係交到成績既大前題下吖~

sukitelfold 發表於 19-2-14 13:03
只舉一個例子:

亞囡玩的一個運動項目,HYS代表隊為例⋯⋯紀律嚴明、訓練認真及密集、目標清晰、鬥心強。 ...

見人見智,適合最好。有人喜歡目標明確,勤力訓練、有人喜歡輕鬆自在
有朋友的女兒去了MCS, 發現樂團、校隊太鬆了,面對校際太少加操,影響成績。
有朋友的女兒又投訴HY為了校際比賽,新年假期要返3至4次特訓,沒時間玩。
所以要選適合自己最重要。
恭喜師兄找到適合自己女兒的好學校.

回覆 好想哭 的帖子

網上世界就是這樣了,幸運的找到你想要的資料

Sophie0804 發表於 19-2-15 20:50
見人見智,適合最好。有人喜歡目標明確,勤力訓練、有人喜歡輕鬆自在
有朋友的女兒去了MCS, 發現樂團、校 ...

所以我成日說,我對HYS完全沒有負面,只是各有所好。

sell2japan 發表於 19-2-13 16:41

認同。吾大女中文小學出身,DSE英文5**,而且主要是靠自己開竅,跟讀band ...
請問網友你女兒是怎樣學好英文獲得那麼好成績架?點樣為之開竅?

sukitelfold 發表於 19-2-14 16:02
唔知你講嘅是否冋一件事我女都係當事人亦係受到傷害人之一,事緣係瑪小的一至兩位朋友仔合開佐個ig,命名「xxspeanutf1」,跟住就寫佐d無謂嘢,開始就寫佐3位同學點點點,唔係你果個成班人去唱衰一個人,可能諗住出下風頭,讓人圍觀下,殊不知咁樣做真係傷到人!做為一個媽媽見到自己的女無端被人抵毀,當成笑話,果一刻我真係都幾嬲。講真大家都十二、三歲,你點可以為佐一時興起就亂咁話人,何況你地不過係相處佐咁短時間,甚至我女話同佢也不過係一至兩次交往,你就可以咁去評論一個人。話說回來,我自己最了解我個女,佢好善良,單純,好隨和,小學係同學老師心目中絕對是好同學好學生,從來唔會同人爭執吵架,我時常都提醒佢唔可以背後講人是非,人地講你只可以聽,唔可以附和別人,佢絕對做到!
事情發生時我女唔知,仲係同學仔截圖俾佢睇先知,我知我女當時肯定受到小小打擊,夜晚我都同佢開導,佢一路話我係咁嘅人咩?第日返學都有好多同學仔過來安慰佢,撐佢,仲有另一個受影響的同學,甚至為佐兩個被抹「黑」的同學打抱不平,走佐去搵班主任。事情最後平息下來,我由此至終未去插手其中,也唔想去深究,希望經過長時間了解,大家都知道誰是誰非,慢慢成長成熟起來冇再咁幼稚,開開心心過完呢六年就好

Junjun7 發表於 19-2-16 13:06
唔知你講嘅是否冋一件事我女都係當事人亦係受到傷害人之一,事緣係瑪小的一至兩位朋友仔合開佐個 ...
囡囡依家心情平復了嗎?希望儘快忘記這些不愉快,開開心心享受學校生活。其實有時中學生自己唔知,原來已經做咗網絡欺凌的行為。所以同學之間互相幫助,見義勇為,及時制止好緊要,學校及時處理也非常重要。千萬不要以為小事一樁,之後變成更大的傷害!

好想哭 發表於 19-2-15 22:43
請問網友你女兒是怎樣學好英文獲得那麼好成績架?點樣為之開竅?
說來話長, 但最主要她很喜歡看報紙和英文雜誌

不怕小學雞方法, 多看多查字, 開竅是指自動自覺不怕困難肯捱苦的學習態度

有興趣可繼續討論, 造福其他網友.........

不過個post 本來係分享關於MCS升中和面試的, 如果遠離主題, 怕被版主

Junjun7 發表於 19-2-16 13:06
唔知你講嘅是否冋一件事我女都係當事人亦係受到傷害人之一,事緣係瑪小的一至兩位朋友仔合開佐個 ...

加油!

利申:亞囡回家和我分享,我及囡也不知道發生什麼事!

上邊分享,主要是想帶出,班主任做得好的,也快介入,及時告之大家,這些無聊說話會影響到某些同學,老師訓斥也很嚴勵及兇惡,他們收到的。

大家也上了一堂德育課。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

sukitelfold 發表於 19-2-16 14:47
加油!

利申:亞囡回家和我分享,我及囡也不知道發生什麼事!

等同瘟疫,不及早處理,風氣便蔓延,後果不堪設想!

回覆 jli008 的帖子

聽到咁様,這種事我覺得好多學校都有可能,不一定只係MCS呱?

5tgb    發表於 19-3-11 20:02

b3410 發表於 19-2-16 13:24
囡囡依家心情平復了嗎?希望儘快忘記這些不愉快,開開心心享受學校生活。其實有時中學生自己唔知,原來已經 ...
囡囡依家都冇咩嘢,偶爾講起就話班主任都話佢寫果d全部係垃圾,我就當垃圾唔理喇好在我都唔係喜歡攪事的家長,我女也似我心平氣和,唔爭唔吵,知道邊个同學做,但佢好冷靜冇去搵人理論,佢話由得佢講,因為唔係事實,佢有回憶起果位同學係由邊件事起要咁話佢,其實聽完覺得根本係誤會,女仲替另一個同學心痛,因為被人話on9.生得難睇等,可能係好不幸遇到一位咁嘅同學。我女話原來我好天真,以為仲係好似小學果時,大家一起唔知幾開心,唔會有呢d事!我都希望唔會再有呢d事發生啊,家長都多同仔女溝通,教導仔女要學會尊重別人、大家互相關愛、冇做一些傷害他人的事就最好!

Junjun7 發表於 19-2-16 15:23
囡囡依家都冇咩嘢,偶爾講起就話班主任都話佢寫果d全部係垃圾,我就當垃圾唔理喇好在我都唔係喜 ...
囡囡做的好好就當是成長過程中的小風暴,經歷磨練,之後會更加堅強。
‹ 上一主題|下一主題