用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 2008' 9月升小三家長請進
樓主: manmum
go

2008' 9月升小三家長請進 [複製鏈接]

各位恕我愚昧“上午校及全日制學校停課”那麼下午校是否停課or照常返校???? 還是再等消息

剛打電話到學校問今天下午校要否返學,個女仔答我"暫時沒有消息不用返學"   
原帖由 catthinmom 於 08-9-24 09:11 發表
各位恕我愚昧“上午校及全日制學校停課”那麼下午校是否停課or照常返校???? 還是再等消息

原帖由 catthinmom 於 08-9-24 09:11 發表

學校話如果教育署無宣佈下午校停課, 則要上學, 如無意外, 應該照常返校.
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

最新消息:

學校褓母車話照常回校,各位princess快準備上車.

我剛打去學校, 下午校停課.

原帖由 catthinmom 於 08-9-24 10:59 發表
最新消息:

最新消息!!!
下午班停課!!!!

原帖由 catthinmom 於 08-9-24 10:59 發表
最新消息:

only announced by radio's news but TV still no changing at this moment. confirmed by school 下午班停課.  please note.

原帖由 BCMAMA 於 08-9-24 11:15 發表
only announced by radio's news but TV still no changing at this moment. confirmed by school 下午班停課.  please note.

教育署真混亂!!!!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

教育署的官員真不夠決斷,   他們應該早些(e.g. 早於11時在電視上公佈) 通知下午班的安排,  因為很多住得很遠的學生(e.g. 住青龍頭)會很早離家午膳或上學.  

如果全日制學生不用上課,  為何下午班要呢?  唉!

:;pppp: :;pppp: :;pppp:

唔至混亂, 直情係混帳, 尋日幼稚園下午班一早公佈唔駛返, 又唔俾小學下午校停課, 明知傍晚會個風打到嚟,  應該一早公佈停課, 搞到4點幾又公佈就快8號風球, 提早放學.

又如今日全人制小學都停課, 點解唔係朝早一齊公佈小學下午校都停課, 係要等等等到11點先公佈呢!!!!
全港小學開設下午班可能都唔超過20間卦.

原帖由 fionwong2707 於 08-9-24 12:01 發表

教育署真混亂!!!!

我11點幾係屋企樓下見到幾個小朋友由工人姐姐係車場等校車返學呀陰公, 佢地仲話唔知點解咁耐無車嚟, 我講佢知下午校停課, 叫佢地返屋企.

原帖由 Rhapsody2 於 08-9-24 12:24 發表
教育署的官員真不夠決斷,   他們應該早些(e.g. 早於11時在電視上公佈) 通知下午班的安排,  因為很多住得很遠的學生(e.g. 住青龍頭)會很早離家午膳或上學.  

如果全日制學生不用上課,  為何下午班要呢?  唉!

:;pppp ...

原帖由 AM 於 08-9-24 14:40 發表
唔至混亂, 直情係混帳, 尋日幼稚園下午班一早公佈唔駛返, 又唔俾小學下午校停課, 明知傍晚會個風打到嚟,  應該一早公佈停課, 搞到4點幾又公佈就快8號風球, 提早放學.

又如今日全人制小學都停課, 點解唔係朝早一齊公 ...

我仲攪笑,

10:18問學校,話等電視公佈
10:31我問褓母,佢話自己都唔知,知道會打電話比我.
11:00佢話要返,準時上校車
11:13佢話剛宣布不用回校!(校車已經駛到中途,點
          知要回程,因為我女是遠程車的....)

原帖由 BCMAMA 於 08-9-24 17:51 發表

"原來我們要返下午校的小學生並不孤單":;pppp:  

教育局於五時半宣布,所有全日制學校停課,不少大學生以為大學亦屬「全日制學校」,自行停課,教育局接獲大批大學生查詢上學安排。有學生批評,局方的通告欠清晰。

大學均自行制訂颱風下的上課安排,香港大學、浸會大學和香港教育學院,昨均按學生手冊指引,取消早上課堂,中文大學、科技大學、理工大學、嶺南大學和城市大學則如常上課。

教育局昨清晨發出停課通告,指示全日制學校停課,卻因未有列明中、小學及幼稚園,結果令不少大學生產生停課的疑惑。

教育局發言人表示,昨接獲大批大學生致電查詢是否需要上學,亦有父母代就讀大學的子女查問 ,該局已着他們向所屬院校查詢。

港大教務長韋永庚表示,該校昨取消早上的課堂,但仍有未知情的學生回校,部分教授亦如常授課,但並沒舉行測驗。

Dear 3B mum,
請問animals book homework sentence 內容要做D嘜呀????

原帖由 cheukmom 於 08-9-27 20:17 發表
Dear 3B mum,
請問animals book homework sentence 內容要做D嘜呀????

我女話選一種動物, 貼上圖片, 寫上動物名稱, 住邊, 食什麼, 和一句形容的說話e.g. lovely, lazy, etc.

noted. tks....

原帖由 KristyMum 於 08-9-29 20:12 發表

我女話選一種動物, 貼上圖片, 寫上動物名稱, 住邊, 食什麼, 和一句形容的說話e.g. lovely, lazy, etc.

Hi Kristy mum,
please check PM. tks

原帖由 cheukmom 於 08-9-30 15:41 發表
Hi Kristy mum,
please check PM. tks

Can't see it. Pls send again under the BK forum, not the education forum.

re-sent... please check your pm. tks.

原帖由 KristyMum 於 08-9-30 18:38 發表

Can't see it. Pls send again under the BK forum, not the education forum.
‹ 上一主題|下一主題