用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎? ...
樓主: 小寶朱
go

其實⋯⋯父母不是專業人士,家住公屋,有名幼會收嗎?   [複製鏈接]

fair d講, 都有少少現實既關係既... 除左公屋富戶外, 正常去諗住公屋既都唔會比一個月成7,8千學費去讀維記? 咁睇出黎咪就係維記冇咩收住公屋既學生lor........

(雖然我唔係話defend維記冇睇背景, 只係我信好多因應係入面, 我覺得唔係唯一考慮)

其實....又未必 , 我弟弟同佢佢老婆 , 都係做空少同空姐 , 佢地都係租屋住 , 佢個仔考10間 N 班都無1間收 , 到 K1 再考10間 , 最後得 SC , YORK , 迦南收 , 不過 , 佢個仔的英文好叻 , 面試時用英文見 , 但係 , 最後佢地最後都係入迦南 , 因為佢學費最平 , 其實 N 班係考父母 , 但到 K1 就係考小朋友自己的能力的...!!

小寶朱 發表於 17-7-6 21:46
我個女係大B,同佢考N,見人打招呼,好合作答曬所有問題,全英指拎同問題都答到,自理能力ok, 自己食飯,已 ...

真係有聽過教名幼的老師說會看住址。說算入到,小朋友會比較,見身邊同學物質豐富,去邊去邊開生日會,樓主要諗下點處理

其實,好多學校都好好的,不一定要名幼,最重最適合小朋友同個家庭。

Dear-Valerie 發表於 17-7-9 22:51
我覺得主要睇小朋友表現...

我地住貴區私樓... 我老公係老闆... 我係家庭主婦... 名校畢業外國留學...

身同感受,非常同意

小寶朱 發表於 17-7-7 11:46
st cat, 維記,劍鳴,學之園

我考這幾間都全軍覆未…我也是打公仔,搭公共車上班吧…K 再來過!

我住公屋, 我仔個時讀九龍塘係人都收個間, 小學都係讀私小, 學校都照收, 應該屋唔太大關係, 反而職業我唸緊要D

KumamonJ 發表於 17-7-12 00:17
我考這幾間都全軍覆未…我也是打公仔,搭公共車上班吧…K 再來過!

N班競爭係大啲,K會容易啲架啦唔好灰心!

我知LH有學生來自深水埗公屋(租的)

小寶朱 發表於 17-7-7 10:23
啱ge, 唔試一定無機會,K我會再努力
恭喜你地可以入到有名氣的學校
其實呀女都入左九龍塘ge學校, ...

N本來就較少學校和較少位,所以競爭特別大,考K才是真正既戲肉,小朋友讀N後也更會進步,所以考N成績麻麻並唔需要介懷。

另外小朋友是大B中B定細B好多時候都係學校考慮條件之一。

honick 發表於 17-7-8 23:09
名幼據我所知,最鐘意係全職媽媽+爸爸係專業人仕或生意人既家庭!我住嗰度有間有名氣既N班,放學時間樓下泊 ...
actually not just prominent kindergartens... this is the same with prominent primary schools...

2個仔6年SC的觀察, SC是中產經商+專業如醫生多。 

我細仔SC LH 考N 都唔收,    考SC N的時候唔係幾識說話, 但明晒中英指令有良好反應, 不過見同場的有的己是成句英文的大女仔, 所以已知機會少. 但考K1 2間 都收左. (中仔, 哥是SC 畢業生, 非專業, 住私樓, 普通中產).

其實考N同考K的表現可能有很大不同, SC計K又比較多位, LH反而K位不會太多。 樓主有興趣的都不妨再試。  

celinechan117 發表於 17-7-16 17:54
actually not just prominent kindergartens... this is the same with prominent primary schools...

宜家連一些原本唔係咁神級既直資都咁做法,宜家T乜L 小學都有唔少呢D家庭,搞到好似有能力就去直资,普通家庭就津小。

我覺得唔好太睇重「名幼」,名幼唔一定啱你
我最初心儀九龍塘一間出名嚴格而考P1成績彪炳的幼稚園,佢問左我 2 個問題,我已覺得佢無意取錄我仔:
1. 你仔介左片未?我答未,老師(十分緊張地問):咁佢有無返PN學介片呀?我話有...(當時我仔係兩歲三個月,他在兩歲八個月時很快很順利地介了片,K1還未開學)
2. 你地屋企邊個湊?我答爺爺嫲嫲,老師立即報以鄙視的眼神,問:夜晚會接回家嗎?我答會。(我地係特登唔請工人,搬去6299隔離住,我放工和假期都自己湊,我6299亦無縱孫)
我地係專業人士,都無收啦。不過收左都未必鐘意讀,諗起老師個鄙視樣就...
P.S.當時係租居屋住的,報的是居屋地址

好奇一問, 有2nd In嗎?

mandy_ng207 發表於 17-7-22 12:20
我覺得唔好太睇重「名幼」,名幼唔一定啱你
我最初心儀九龍塘一間出名嚴格而考P1成績彪炳的幼稚園,佢問左 ...

Which school are you talking about? Is it Kx?

mandy_ng207    發表於 17-7-26 00:15

回覆樓主:

家住九龍塘, 兩夫婦專業人士, 中偏細B, 正常指令做到,但不是卓越, SC   KM 等冇一間名幼收, 所以我估佢地有一套收生標準, 不過我覺得識人另計。

del.

小寶朱 發表於 17-7-6 21:46
我個女係大B,同佢考N,見人打招呼,好合作答曬所有問題,全英指拎同問題都答到,自理能力ok, 自己食飯,已 ...

我朋友都住寶琳公屋,個女之前讀學之園,而家係陸慶濤升小二。家境未必有關的,隨心吧!好多非名幼都好好的。

回覆 lovelovebabe 的帖子

我仔8月B,同你情況一樣,佢做到晒指令,只係少講野,考K1時都無一間收。
我地宜家讀IS,入學唔駛interview,不知幾開心。
有興趣pm傾

我覺得有影響,我朋友住公屋,考根德園,佢表現極好,點知結果WAITING,佢朋友考st,C,住豪宅,專業人士,個小朋友INTERVIEW無吞答問題,收左...........

taxibird    發表於 17-7-31 17:36
‹ 上一主題|下一主題