用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有請高人:呈分試計算方法
樓主: cmir
go

有請高人:呈分試計算方法 [複製鏈接]

little_yolky 發表於 20-7-3 18:37
Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴國有無翻譯機?calling

Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴有無翻譯機?calling

星球?

little_yolky 發表於 20-7-3 16:03
但係人數差很遠時點辦?例如前兩次pre-s1分別只得學生6X同8X人,但阿細屆有10X人,係咪都係計百分比就得? ...

畢業生人數上升似乎有影響

潮商 校務報告2019 (p.24)
「於過往六屆畢業生中,每年大約只有十名華語生,但於本屆 17-19學年,本校華語畢業生有35人,比前大幅增加三倍,受限於過往「中一入學前學科測驗」成績因素,本屆華語畢業生只約有半數升中獲派首三志願」

Poyau 發表於 20-7-3 19:34
畢業生人數上升似乎有影響

潮商 校務報告2019 (p.24)
當然向好聽的方向講啦。唔通話由於我地估錯Banding從而導致首三志願下降咩。

medicine 發表於 20-7-3 19:53
當然向好聽的方向講啦。唔通話由於我地估錯Banding從而導致首三志願下降咩。
...

估錯Band可能源於對機制無深入了解
校務報告寫NCS分隊計成績及排名
這可解釋為何以往升中成績唔錯

Poyau 發表於 20-7-3 22:23

更可惜估banding係小學既責任。
估錯banding只有家長及小朋友承受後果

Poyau 發表於 20-7-3 22:23
校內NCS分開計成績,但校外NCS既成績係一齊計(Pre-S1同分banding都係)

Poyau    發表於 20-7-6 19:39
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

medicine 發表於 20-7-3 18:42
Hello Hello,地球人calling火星一號,請問貴國有無翻譯機?calling

唔知乜係常模分,聽都未聽過⋯⋯

little_yolky 發表於 20-7-5 15:14

常模參照 Norm-referenced

常模,樓上已有解釋,數學範疇概念黎。後面個“分”字該係動詞,用常模“畫”分。

回覆樓主:

讀書少,太複雜,見到都已經頭暈!
總之呈分每科一分都不能少,我理解係平均地每科高高地,都好過一科勁高,但一科勁低。
可能2個平均分計出黎差不多。但平均好 “次第” 會前過一高一低個個。

kirstyau 發表於 20-7-5 22:34
讀書少,太複雜,見到都已經頭暈!
總之呈分每科一分都不能少,我理解係平均地每科高高地,都好高過,某科 ...

總體係正確。但亦有例外。

嚴格來講,係在總分相等的情況下每科的分數(平權情況下)離該科的平均分的數值盡量均等。

舉例:一個分數平均,另一個分數一高一低。但需注意,如果兩門科的平均分是一高一低尼?則在此時,分數表面平均的成了實際一高一低,而一高一低的因隨著平均分的一高一低卻成了實際的平均……多門科類推。

主要學校不主動/願意公佈呈分名次,學生/家長係難以明確知道,只能凴有限條件去大約猜測。

medicine 發表於 20-7-5 23:07
總體係正確。但亦有例外。

嚴格來講,係在總分相等的情況下每科的分數(平權情況下)離該科的平均分的數 ...

似懂非懂。

所以音樂,視藝呈分都跟貼左,例如音樂平時冇溫,今次搵鋼琴阿sir,比埋音樂書阿sir同佢溫範圍

視藝要油水彩(學校做), 綑邊要用圭筆,阿妹早唔講,之前個晚8,9點先講,本來學校都有支掃把甘,9秒9打比佢老豆即去買支新。能力範圍內希望做到最好, 得唔得就阿女嘅問題了。

英文好彩家姐考完試 幫我教阿妹。
數4月開始補數研,當溫習又好操數又好,是旦啦!
中文不嬲有,冇乜起色,阿妹能力問題 。

medicine    發表於 20-7-5 23:26

kirstyau 發表於 20-7-5 23:20

似懂非懂。
加油,等你的好消息。

little_yolky 發表於 20-7-3 18:37

常模,其實係每年Pre-S1都有個對照表。
人數成績既調整方式,應係以相同原理去操作。
其實我個帖都有個example講點去以常模方式計番Pre-S1既相應成績。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

常模分佈即係 normal distribution

Poyau 發表於 20-7-5 15:28
常模參照 Norm-referenced
Norm-referenced 假設學生既分數係條 normal distribution curve。

Poyau    發表於 20-7-6 19:40

回覆 cmir 的帖子

hkpapa852 發表於 20-7-3 09:11
留意前一頁:
*   派位組別:因應中學學位分配辦法下的派位程序,將所有參加派位學生在小五下學期和小六上 ...

請問什麼是標分?

jasprincess 發表於 20-7-9 22:34
請問什麼是標分?

標準分 z-score
‹ 上一主題|下一主題