用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖道迦南交流區
樓主: tungwai
go

聖道迦南交流區   [複製鏈接]

hohoka 發表於 12-11-1 21:13
各位你地好,

想請問平均每日有幾樣功課呢?除了每年兩測兩考外,平時會有小測嗎?

功課, 真係好難答, 因好多功課都不是明天交的, 可能幾日後交, 又可能下星期先交, 但我就叫亞女唔好拖, 最好每日清, 到現在為止, 都冇問題, 小測就平時都有, 但小測內容不會很多

tungwai 發表於 12-11-1 21:44
功課, 真係好難答, 因好多功課都不是明天交的, 可能幾日後交, 又可能下星期先交, 但我就叫亞女唔好拖, 最 ...
真係唔該哂你呀!

hohoka 發表於 12-11-1 21:56
真係唔該哂你呀!

唔洗客氣, 有唔明, 呢到個個媽咪都好樂意答的, 因個個都係過來人呀

回覆:聖道迦南交流區

有四望班的家長嗎?

回復 tungwai 的帖子

星期六才interview完, 今日巳收到學校寄來的取錄信, 有點意外.
阿仔當然開心, 但佢見到封信第一句就話: 不過要比錢的......
講真, 學費$2000/month係比我想像中貴, 因為上年才$1260/month.
我同仔講, 只要你比心機讀, 叫佢唔駛擔心錢的問題.
其實我係怕阿仔唔知可唔可以handle到全英文教學, 我好怕佢讀唔黎被學校勸退.
請問家長們學校的程度深嗎? 聽有家長講過學校教得深, 學生跟唔上的情況.
我知道老師校長們都是很好的, 多次到訪學校都見到, 尤其校長好親切, 主動走去跟家長學生們傾計.
不過, 我都會先留位的.

SPJB 發表於 12-12-18 17:52
回復 tungwai 的帖子

星期六才interview完, 今日巳收到學校寄來的取錄信, 有點意外.

我今天都收到學校取錄通知,好開心,唔使煩大抽獎:)

As I remember, Saint Too Canaan college will have S.1 Admission briefing on 5/Jan.Can I apply before 5/Jan or after 5/Jan? Who know the cut off date?  Please help. Thank you!

回覆:SPJB 的帖子

恭喜晒呀,之後要多d上呢到互通消息呀

回覆:bo_chi 的帖子

恭喜晒呀

tungwai 發表於 12-12-19 23:09
恭喜晒呀,之後要多d上呢到互通消息呀

多謝你呀!
學校課外活動多嗎? 我兒喜歡打乒乓球, 有這課外活動嗎?
功課多嗎?
一年幾測幾考呀?
午善好似小學一樣訂飯嗎? 那間飯商? 好吃嗎? 我兒由小一至小亦都埋怨飯商的飯餱不好吃. 而家中學6年都要繼續訂飯, 佢叫哂救命.

唔好意思呀, 我太多問題了.

回覆:SPJB 的帖子

學校有很多課外活動參加,但他們只可參加最多兩種(不計校隊,若有入選校隊,亦可不用再參加課外活動),因學校驚太多課外活動會影響學業,至於乒乓球,我一陣問亞女呀,學校一年兩測兩考,功課量可接受,但就兩星期為一個巡環,所以功課好多時是一個星期後才交,所以叫小朋友有功課最好做佐先,食飯方面,是活力午餐,亞女話都唔差,唔知係唔係佢要求低呢,亦不用帶餐具回校,學校會供應不銹鋼餐具,用後學校會清洗,若有問題,你再問呀

tungwai表於 12-12-20 18:49
學校有很多課外活動參加,但他們只可參加最多兩種(不計校隊,若有入選校隊,亦可不用再參加課外活動),因 ...
多謝你的資料,萬分感激!

各位s1家長.... 我想問開左學半年你地有咩評價... 因為我地會搬去順利, 考慮緊丫仔明年插唔插入f.2.............

問佢又話唔想轉, 但係我地同佢學校真係好似好遠....擔心中

有無家長揾到好的補習老師or補習社?
Macus Ma Ma

SPJB 發表於 12-10-29 08:47係
回 信媽 的帖子

嘩! 好開心的學校生活啊! 但願我兒明年有幸入到 貴校.
macusmama,我唔識回覆點評,在這裡覆你,希望你睇到。
我仔係2013年中一生,是12月第一批interview的學生,已簽同意書和交了留位費。
你幾時入表架?祝面試成功。

Macusmama  你好,我是2/1/2013入表,佢己在3/1打比我去見,但我仔仲要在SAT 返學...因他的SCHOOL是半天的...而家2/2見...  發表於 13-1-25 17:38

想請問一下, 這1,2星期, 學校的放學時間是什麼時候?另外, 中午食飯一定是在校內食嗎?

我已經交了報名表了, 亦希望在這1,2星期到學校門口參觀一下...放學的情況!

thanks!

回復 masterunion 的帖子

不好意思, 這麼遲先看到, 我女兒是今年的中一生, 她真的讀得很開心, 英文方面, 我覺得她真的有進步, 與老師及同學的關係亦很好 (她說中學開心過小學好多), 校風方面, 我亦覺得不錯, 你真的可以嘗試, 其實你仔仔面試未呀, 因我女兒上年未面試前亦不是很想入讀, 但面試後, 她就說很想入讀, 因面試時她不會覺得有壓力, 亦覺得老師及校長很好, 希望來年你兒子可以入讀

回復 燁燁媽 的帖子

學校午飯是全校都是在學校食, 中一至中六都是, 這兩星期他們都是放 4:00左加, 你最好星期一,二, 去睇, 搵陣d, 因我唔記得星期三 定 星期四 好似放早小小

今期東周刊有介紹聖道迦南呀, 若有意入讀的媽咪, 可以買離參考下呀

Macusmama  謝謝你TUNGWAI媽媽...  發表於 13-1-25 17:39

回覆:聖道迦南交流區

讀此校學校名牌效應大嗎? 你們給兒女幾錢零用? 放學回家是自行嗎?還是父母接?

‹ 上一主題|下一主題