用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬小學 小一手冊 / 通告
樓主: Boris
go

小一手冊 / 通告 [複製鏈接]

Re: 小一手冊 / 通告

TWMa,

爽爽就貼紙簿、閱讀足印、餐盤餐具等也天天背來背去,弄得書包好重好重。我們叫她把其中一些放在學校(例如餐盤留在學校到每星期最後一天才帶回家洗),她仍照樣天天背著餐盤回家。無計。

TWMa 寫道:

我囡唔止貼紙簿放櫃桶, 閱讀足印帶學校之後, 我至今都未再見過. 反而餐盤我話唔污糟就唔使日日帶返嚟洗, 佢就日日收入書包, 都唔知下次係唔係要講 d 反話  

Boris:
想問下, 琴日爽爽練大提琴時, 4隻手指係按住同一條弦, 定係不同弦?
我囡自己練時就按住不同弦, 所以冇咩力, 拉到雞鵝斷唔到氣咁, 好攞命. 後尾又話自己搞錯咗, 應該4隻手指按同一條弦

szema,

szema 寫道:

昨天的時事常識練習只有3題選擇題 ,半張A4紙的size,問國慶日係邊日、香港紙幣面額、同埋最細嘅Disneyland喺邊度,相信9/10的事常識測試都係噤嘅形式,張練習紙係即堂派番仲比學生

我們沒有特別同囡囡講這些話題,唔知佢會唔會識答呢?

聽囡囡講今日的quiz會以類似Grammer 書Unit 1的形式比學生做喎!即是除了要小朋友串字外,仲要分類(People/Animals/Things)!

這幾天我也是這樣跟囡囡練習的,一邊默書一邊分類(即是將默書紙分成三份 (People/Animals/Things),然後叫囡囡在適當的地方默寫。

TWMa,

四隻手指按住同一條弦(四隻手指放在指定的位置)。爽爽說老師在弦線下大提琴的黑色部份用白色粉筆 mark 了位,她們可用手指按住不同位置拉出不同音高。

TWMa 寫道:
Boris:
想問下, 琴日爽爽練大提琴時, 4隻手指係按住同一條弦, 定係不同弦?
我囡自己練時就按住不同弦, 所以冇咩力, 拉到雞鵝斷唔到氣咁, 好攞命. 後尾又話自己搞錯咗, 應該4隻手指按同一條弦

wyl 寫道:

我同意你講, 如此密集式的默書測驗評估真的讓我和亞囡都好累, 好像每天都有做不完的工作似的 :-|

太太和我都開始適應囡囡的小一生活了,起碼這幾天已沒有像初初開學時那樣死狗一樣面容憔悴。

亞囡呢兩日仲病埋, 咳到死死吓 但又唔敢俾佢食藥, 驚佢上堂眼瞓, 返到屋企冇精神做功課溫書 淨係夜晚臨瞓前先敢俾佢食一次藥, 試問又點會好

爽爽這兩天也是咳到傻,可能是班裡有同學抱病,所以我們的囡囡都中招了。

szema,

時間真的不夠用。我們正想為小女約幼稚園的同學聚一聚,就是沒有空檔,因為實在有太多功課、默書、quiz、測試、評估、練習了。

szema 寫道:
我諗呢個星期真係有排忙,今日英文quiz,明天數學小測,9/10時事常識測試,10/10中默,11/10英默......末完末了....24/10 就進度評估    ,時間好似過得好快,唔多夠用噤,點算   !

阿女話老師只係教咗"D"音點拉,同埋啲手指位點放 !佢拉一陣就將個琴當結他噤彈,激死!

[quote]
Boris 寫道:
TWMa,

四隻手指按住同一條弦(四隻手指放在指定的位置)。爽爽說老師在弦線下大提琴的黑色部份用白色粉筆 mark 了位,她們可用手指按住不同位置拉出不同音高。

P1B Homework - 4/10/2006

中 : 書P.41
數 : (1) 訓練營Ex. 4 (2)明天小測  :cry:
宗 : (1) 貼歌紙 (2) 剪心意咭 (3)背金句第二課 (4)書P.11

阿女話老師只係教咗"D"音點拉,同埋啲手指位點放 !佢拉一陣就將個琴當結他噤彈,激死!

我囡都成日將個琴當結他彈  

數學小測唔使理啦, 點理?
頭先問阿囡今日的英文測驗如何, 佢一舊雲咁, 仲唔係好明咩叫 Quiz, 再問佢今日英文堂有冇做好似工作紙既嘢, 佢先 "哦" 一聲.
佢的反應好似冇 mug 咁, 唔理勒.

P.1B Homework - 4/10/06

還有一樣沒有寫在手冊內:

~ 數 : 全方位書P19-20 ~

4-10-2006  1C

中: 習作 p10~11
英: WS9
數: 1.全方位 Ex4 A,B (p13~p16); 2.明小測
常: 1.作 4 (p10~11); 2.工作紙4.2 (他上次說其中一面不用做, 但原來是需完成的  )

要填寫閱讀足印 p15  

補充:
常:時事練習 簽名及改正

今天派了圖書証, 我把它過了膠。

TWMa 寫道:
4-10-2006  1C

中: 習作 p10~11
英: WS9
數: 1.全方位 Ex4 A,B (p13~p16); 2.明小測
常: 1.作 4 (p10~11); 2.工作紙4.2 (他上次說其中一面不用做, 但原來是需完成的  )

要填寫閱讀足印 p15  

Still 1 homework missing (not write in the handbook)   :

- English workbook P7-8

szema 寫道:
P.1B Homework - 4/10/06

還有一樣沒有寫在手冊內:

~ 數 : 全方位書P19-20 ~

Hahamammy, welcome !

szema 寫道:
P1B Homework - 4/10/2006

中 : 書P.41
數 : (1) 訓練營Ex. 4 (2)明天小測  :cry:
宗 : (1) 貼歌紙 (2) 剪心意咭 (3)背金句第二課 (4)書P.11

補充:
宗 : 作 (2)>>finished at school
Eng: (1)Workbook P7,8  (2)11/10 Dict 3

szema 寫道:
我諗呢個星期真係有排忙,今日英文quiz,明天數學小測,9/10時事常識測試,10/10中默,11/10英默......末完末了....24/10 就進度評估    ,時間好似過得好快,唔多夠用噤,點算   !

Agree  

szema, can you find the sticker book ? As the other mummy said, your girl might keep in school, but my girl said has to bring back home everyday  
And she told me only 2 classmates get the sticker today.  

wyl 寫道:
補充:
常:時事練習 簽名及改正

佢手冊有寫, 但冇帶返嚟

今天派了圖書証, 我把它過了膠。
好快手!

補充:
常識仲有書 p28

Apricot,

She finally remember that the sticker book should be put in the school drawer and she did find it today. My daughter said it should be kept in school.

4/10/06   1C
看妳的報導始知:常測、評估,陸續來!多謝提供。

問妹妹今日英測,佢形容似填充,如提供圖畫提供字首:Balloon..Snake..Horse..Rubber..Woman..等等

進度比預期快和密,我為妹妹辛苦,因為每晚見她是9-11,祇可星期六和日催谷。想為她報名學習音樂,又怕功課追不來。

請問可以學習打鼓嗎?膚淺地因感覺上聽beat唔駛記咁多。

hahamammy

HaHaMammy:
"每晚見她是9-11" 意思係你返到屋企已經 9 點?!
如果家長兩人都要返工, 仲要夜收工, 真係要諗下辦法點樣可以係你哋放工前正確地完成功課.
返咗五日學, 星期六、日都要適當地鬆一鬆 (大人、小朋友都係), 用嚟催谷, 效果未必好.
‹ 上一主題|下一主題