用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:新學年要新舊特區照護過英國便可 +

原帖由 brother4 於 15-06-09 發表
新學年要新舊特區照護過英國便可
唔該四阿哥

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

新學年要新舊特區照護過英國便可

不用,因二個visa未到期,最快到期visa是2016年 11月,thx

引用:特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中

原帖由 brother4 於 15-06-09 發表
特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中至8月中取,等孩子回來去拿

...
是否跟住要照肺及申請簽證?

特區照護到期,上月尾郵寄,今日有信6月中至8月中取,等孩子回來去拿

試個一次自己填資料,就填錯,再攪過,更麻煩,所以之後交agent報,如visa , ielts ,...細間agent服務態度好D及免費。

回覆 Taimum 的帖子

都有小小煩。不過次次手續不同。去年在銅鑼灣做,個單位原來是公司以前工作過的地址,特別親切。沒有金鐘個場嚴謹,可帶電話及使用得電話,counter 職員親切好多,印指紋就入另一房間。以前做快証,要上網再申請。現由職員評估,即時比cash, 唔使再填咁多東西。今年都要再做新visa, 又煩過。
$800 比人賺便煩小D。

我昨天自己在網上幫阿女申請Visa, 約花了2hrs,但唔知有冇填錯!最後果個部分,唔知想我答什麼,索性無答!最後讓我選日子去領使館,我當暫時攪妥!

回覆:Taimum 的帖子

不用做visa,但要申報特區謢照

回覆 noel2010 的帖子

問左入境處話唔得,一定要當時人到取,無辦法!

回覆 brother4 的帖子

做左visa未?我今早問agent. 佢話不是學校要求,係英國領事館要求!

回覆 noel2010 的帖子

問緊領事館,佢地D辦工時間超少,未夠4点話已過!自己伸請英國visa難嗎?上次agent代準備文件,今次話要收HK$800?

Taimum 發表於 15-6-7 17:57

等我都問下學校先,因係agent話要,會唔會佢忘記了,以為阿仔係第一年讀呢! ...
我去年轉校,在離英國是同一個月再做簽証,領事館都話要照肺。我覺得打去領事館問問好些。

我個agent已經叫我仔間學校出信證明他過去兩年在英國讀書並沒離開連續超過6個月,遲啲申請visa時用,不需要照肺!

等我都問下學校先,因係agent話要,會唔會佢忘記了,以為阿仔係第一年讀呢!

謝謝你!我試下先,唔得就補照,最多到時做快証!

朋友是9月A level ,一樣讀同—間學校,朋友問學校不用照肺,回港去申報visa

謝謝你回覆!
我怎知學校要求要?還是不要?阿女讀開,又唔轉校,學校沒有特別提及,當唔使照?

照肺一船不用如半年內在英讀書,但個別學校有要求就要,health 費用申請visa會收

請問在英國讀開書,現在申請A Level學生Visa,都要照肺和交Health Surcharge嗎?我試咗uk border網頁,話 0 surcharge,覺得有點奇怪,所以問下大家我7月上旬才有時間陪阿女去領使館,是否六月尾照肺都得?照肺後,要多久才取證明?網頁又話child可以唔照,指定clinic 醫生寫證明就得!如果可以,就唔想阿女照,始終有輻射!你們呢?
謝謝各位!
‹ 上一主題|下一主題