用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

scso 發表於 15-9-8 22:19
Why我仔去年九月才第一年過去讀G9, 唔明學校高安排佢考IELTS, 只考到5分咁差

是不是學校想他們提早熱身呢? 其實也沒必要 G9 便去考。

Taimum 發表於 15-9-8 23:34
回覆 Bling2013 的帖子

Thanks. 甚麼是UCAS?

UCAS 是大學聯招, 每個學生都是透過聯招報讀大學, 最多報五間, 但 Oxford 和 Cambridge 只能二取其一。

thekingdom 發表於 15-9-8 22:28
即是你亞囡完成year 12 就考慮 IELTS. 請問是學校幫佢報還是自己報考?

是呀, 她考完 AS,便立即考 IELTS, 是我替她 online 報的, 學校不會理這些事。

回覆 Bling2013 的帖子

Thanks. 甚麼是UCAS?

回覆 noel2010 的帖子

Thanks. 香港考方便D?

Taimum 發表於 15-9-8 18:22
我想問下,阿哥今年第一年Alevel, 是否要開始安排考IELTS? Agent叫我可聖誕報考,有2年有效期,仲話一定要 ...
唔早了,呀仔今年剛滿16歳考咗1 次,暑假回來又考多次,半年進步0,5分,起碼攞咗入U資格。都會叫他遲些考多次,看看他英文進步多少。

Bling2013 發表於 15-9-8 20:55
不算太早,考得不滿意,可以再來過。 我囡剛考完 AS,她也是暑期前在英國考 IELTS。 出了成績, 正好入 U ...
即是你亞囡完成year 12 就考慮 IELTS. 請問是學校幫佢報還是自己報考?

Why我仔去年九月才第一年過去讀G9, 唔明學校高安排佢考IELTS, 只考到5分咁差

Taimum 發表於 15-9-8 18:22
我想問下,阿哥今年第一年Alevel, 是否要開始安排考IELTS? Agent叫我可聖誕報考,有2年有效期,仲話一定要 ...

不算太早,考得不滿意,可以再來過。 我囡剛考完 AS,她也是暑期前在英國考 IELTS。 出了成績, 正好入 UCAS。

我想問下,阿哥今年第一年Alevel, 是否要開始安排考IELTS? Agent叫我可聖誕報考,有2年有效期,仲話一定要報IELTS UKVI, 會否太早嗎?

Taimum 發表於 15-8-28 00:02
回覆 亮燈 的帖子

叫佢比心机溫習,一定有好成績!
叫左好多次,謝謝!

回覆 noel2010 的帖子

阿仔話就算考得好或唔好,佢都一心一意留原校,不用重新適應新校!

肺片要跟身嗎?我記得取報告時,佢有講話帶埋過關,好似好麻煩喎!

回覆 亮燈 的帖子

叫佢比心机溫習,一定有好成績!

都是一早申請,考該校入學試作準,有些排名高出conditional offer, 有些學校以自己入學試即收,有朋友怕趕,所以選會取錄的學校,有朋友想入名校,考得好便轉。

我想問 GCSE宜家先出成績,仲有唔夠兩個星期就開學,咁如果sixth form想轉校,咪基乎無可能?定係之前用校內成績報,羅左 conditional offer先?

引用:今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,

原帖由 Taimum 於 15-08-20 發表
今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,Phy/Chem/Bio/Maths/Music都有A*, 但英文只有B和DT就C!!佢話要 ...
都好叻仔啦!我仔出年考,唔知有冇咁叻喇!

另外visa已取啦!

今日上學校網查左GCSE成績,阿仔都好滿意,Phy/Chem/Bio/Maths/Music都有A*, 但英文只有B和DT就C!!佢話要努力英文啦!

wildberries    發表於 15-8-20 18:51

引用:如半年內回去同一間學校及申請新visa,一定

原帖由 brother4 於 15-07-02 發表
如半年內回去同一間學校及申請新visa,一定不用照肺,但如轉校要問番學校!!

...
想問往簽證中心面見時,要拿什麼証明嗎?

‹ 上一主題|下一主題