用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 各位2013/9月英國開學的家長分享區
樓主: Taimum
go

各位2013/9月英國開學的家長分享區   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+Taimum+於+15-9-9+18:22+編輯+

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表

回覆 mummy911 的帖子
哈哈!我嗰個話要一直讀到博士!我就話只供到first degree! 之後再讀自己搞掂!最多我吾洗佢養。

Bling2013 發表於 15-9-9 01:19
是呀, 她考完 AS,便立即考 IELTS, 是我替她 online 報的, 學校不會理這些事。
如果今年暑假,應該要幾時報名?英國考好D,還回香港考好D呢?

回覆 brother4 的帖子

Agree

Mi328 發表於 15-9-9 18:18
唔好意思,想問清楚,係咪有考GCSE Eng 就唔使考,但AL讀完再讀大學時都係要考嚟申請visa?
  ...

大學若果有 offer, 那 CAS letter 已足夠申請 visa。 如果學生英文程度不達標, 大學是不會出 offer 的。 換言之, 這個 IELTS 的考慮, 應該是在報大學之前。

回覆 Bling2013 的帖子

收到,thanks!

GCSE Eng 好難考好,佢=英國文學,除非本地中學是全英文教授或有修,好難同英國本生本長比較.

Taimum 發表於 15-9-9 17:55

即阿仔下年year13先開始伸請?學校應該會通知?

今年九月這一屆開始, 已經沒有 AS 試, 至於用什麼成績報大學, 及如何去報, 學校應該會通知家長。 入 UCAS 是在 Y13 開學便進行, 由學校統籌, 學生只需填寫網上報名表, 及準備 personal statement。

回覆 Mi328 的帖子

我唔清楚,因阿仔都係剛上Alevel, 睇下其他家長可唔可以解答您!

回覆 mummy911 的帖子

家家有本難唸的經,您怕佢選2、3線大學,我家就話可能唔讀大學,因佢志願係飛機師,入學堂只需中學畢業,您話驚唔驚!我無比壓力佢,叫佢在這2年alevel到慢慢思考下!佢GCSE考得唔錯,我只叫佢努力2年考好alevel再算!

引用:回覆+Ruby1219+的帖子 如果您無讀GCSE+Eng

原帖由 Taimum 於 15-09-09 發表
回覆 Ruby1219 的帖子

如果您無讀GCSE English就要考!
唔好意思,想問清楚,係咪有考GCSE Eng 就唔使考,但AL讀完再讀大學時都係要考嚟申請visa?

如果您無讀GCSE English就要考!

阿仔連中文考8科呀!中文對他們係好易,比心机一定有好成績!阿仔都花左好多心机,未考前每次返香港都温書,如有不明白,即找補習老師問,佢現在又再努力這2年Alevel啦!大家努力!

即阿仔下年year13先開始伸請?學校應該會通知?

回覆 dsedse 的帖子

多謝呀!好有用!

brother4 發表於 15-9-9 13:31
你的女喜冷門學科,好處是準時收工,人工高福利好,老細永不say no.,跳糟容易升職。。

...

呵呵! 真是找到一份這樣的工便好了!

Ruby1219 發表於 15-9-9 13:28
如果阿仔響英國考GCSE and A Level, 仲需要考IELTS嗎?

Wow ~ 妳仔仔好叻呀! 如果 GCSE English 考到 C,便可不用 IELTS。 我囡沒考 GCSE, 但她 sixth form 讀 Eng Lit, 本來也可不需 IELTS 成績 ( according to the teacher ), 但穏陣起見, 我還是叫她去考。 :)

mummy911 發表於 15-9-9 10:35
謝,就是囉,幾百萬供佢,佢偏要選二,三線校,太差了!要不回港讀吧了,悭番,到佢夢醒再補番個外國 maste ...

Russell Group 是 24 間著名的英國大學聯盟, 包括 Oxbridge、 UCL、 LSE、 Imperial 、 KCL ....

英國家長都以入到 RG 為傲。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

亞細今日學校wlfi 好番D,可以whatsapp,講番新同學很多錯事,最差是lunch坐錯位,原本個位是高年班坐,好彩亞細識高年班,否則可能冲涼時冇水講笑吧!

引用:孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸

原帖由 brother4 於 15-09-09 發表
孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸劇完了第一套58集,第二套20集,今天韓/日沒新上載,真係悶悶悶: ...
我就追大時代及誓不低頭,好正,可惜做完,阿大剛睇到大結果至返英國,佢都話好睇,剛返黎時就追行屍,之後追誓不低頭。

回覆:各位2013/9月英國開學的家長分享區

孩子去了英國越來越悶,昨天有二套追開大陸劇完了第一套58集,第二套20集,今天韓/日沒新上載,真係悶悶悶

‹ 上一主題|下一主題