用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 York registration day on 18 feb
樓主: chinghingnamnam
go

York registration day on 18 feb [複製鏈接]

回覆:York registration day on 18 feb

有好多York 媽媽喺FB group有講有咩要買有咩唔洗。

回覆:SK921 的帖子

係囉!真係唔知有咩item可以唔買問佢地又話最好樣樣都同學校一樣,又話有d有校徽

crystalizedme 發表於 16-2-19 09:55
毛巾盒果d 我姨甥都用自己,所以我女今年都吾買,茶點都吾join,有人話 point 18 d 禮物都可以吾買,因為多 ...
如果可以用返自己d毛巾/杯/碟就好, 起碼唔會咁易掉轉

吓, 原來禮物都可以唔買, 我都覺得冇乜用, 但張list咁多野, 真係唔知有邊d可以唔買

慘啦, 我已經俾左錢, 唔知可唔可以只揀果d冇用item嚟退款呢

lemoncar 發表於 16-2-18 18:37
哈哈!果時親戚會帶粥、通粉果D,攪到其他小朋友返去同媽媽講又想食果D。我講笑話D家長多得你唔少!:wahaha ...
但粥通粉果d要keep都幾麻煩, 又怕倒瀉, 加上我唔係ftm, 冇時間整
不過我自己帶始終好d, 可以揀稍為健康d野食

回覆:crystalizedme 的帖子

仲有邊d 雜費可以skip呢?

回覆:York registration day on 18 feb

毛巾盒果d 我姨甥都用自己,所以我女今年都吾買,茶點都吾join,有人話 point 18 d 禮物都可以吾買,因為多數係會變廢物

引用:Quote:huggiesbb+發表於+16-2-18+16:57+你

原帖由 SK921 於 16-02-18 發表
thanks, 今晚返去再睇睇先不過唔知小朋友會唔會覺得同其他人食唔同野覺得奇怪呢, thanks
...
哈哈!果時親戚會帶粥、通粉果D,攪到其他小朋友返去同媽媽講又想食果D。我講笑話D家長多得你唔少! 因為親戚係ftm, 所以多D時間整。

huggiesbb 發表於 16-2-18 16:57
你睇番張通告下面啲細字話可申請退費架
係呀茶點都好貴 又唔係食咩特別嘢 我都諗梗自己帶定點好

...
thanks, 今晚返去再睇睇先不過唔知小朋友會唔會覺得同其他人食唔同野覺得奇怪呢, thanks

引用:Quote:huggiesbb+發表於+16-2-18+15:24+學

原來係咁, 等我今晚問下老公有冇聽到可以退款先, thanks
你睇番張通告下面啲細字話可申請退費架
係呀茶點都好貴 又唔係食咩特別嘢 我都諗梗自己帶定點好

lemoncar 發表於 16-2-18 15:41
唔怪!我都諗住自俾茶點。同我有親戚之前喺度讀,都係自俾茶點。因為屋企人話D茶點都係餅、美綠果D惹痰。

...
都係架, 自備可以揀d健康野食, thanks

引用:Quote:huggiesbb+發表於+16-2-18+15:20+係

我都唔知點解我老公會咁早俾晒錢........仲要個Staff講到local班係唔會有普通話堂上, 我真係唔知佢地想點

...
唔怪!我都諗住自俾茶點。同我有親戚之前喺度讀,都係自俾茶點。因為屋企人話D茶點都係餅、美綠果D惹痰。

huggiesbb 發表於 16-2-18 15:24
學校想快啲收晒錢嘛 不過佢話決定唔讀7月前可申請退費 所以你唔洗擔心 但感覺就可能煩啲囉 同埋啲文具好多 ...
原來係咁, 等我今晚問下老公有冇聽到可以退款先, thanks

張單上面真係好多item, 毛巾/杯/碟/顏色筆etc...., 我小朋友本身讀緊pn都已經有毛巾/杯/碟, 唔知係咪可以用返自己買果d, 因為如果再買好side錢咁

你會唔會自備茶點? 2千幾5個月好似幾貴

huggiesbb 發表於 16-2-18 15:20
係呀 封信都寫左5月3-5番去買校服同交雜費都得
琴日都問左好多家長意見 有好多雜費都唔洗買呀

...
我都唔知點解我老公會咁早俾晒錢........仲要個Staff講到local班係唔會有普通話堂上, 我真係唔知佢地想點

我睇返張單真係好多野要買, 不過應該好多都可以自己買 (顏色筆), 其實最大條數都係茶點費, 我覺得2千幾蚊5個月都幾貴, 我見之前有人講過可以自備, 但唔知會唔會好怪呢

引用:Quote:lemoncar+發表於+16-2-18+14:44+我都

唉, 我唔知當時學校點講, 但我睇返封信都係寫要交相之嘛, 冇提過要咁快交錢 ...
學校想快啲收晒錢嘛 不過佢話決定唔讀7月前可申請退費 所以你唔洗擔心 但感覺就可能煩啲囉 同埋啲文具好多話出外買平好多

引用:Quote:lemoncar+發表於+16-2-18+14:44+我都

唉, 我唔知當時學校點講, 但我睇返封信都係寫要交相之嘛, 冇提過要咁快交錢 ...
係呀 封信都寫左5月3-5番去買校服同交雜費都得
琴日都問左好多家長意見 有好多雜費都唔洗買呀

引用:Quote:原帖由+SK921+於+16-02-18+發表吓,+

原帖由 lemoncar 於 16-02-18 發表
我都無俾。佢只係recommend 早D交。
因為雜費我唔想交曬全部。仲有佢有張問卷問去唔去美孚新校,雖然美孚近 ...
我揀左美孚呀反而 因我住美孚冇得唔揀 慳番1500校車

lemoncar 發表於 16-2-18 14:44
因為雜費我唔想交曬全部。仲有佢有張問卷問去唔去美孚新校,雖然美孚近 ...
唉, 我唔知當時學校點講, 但我睇返封信都係寫要交相之嘛, 冇提過要咁快交錢

回覆:chinghingnamnam 的帖子

我報咗,開前熟習環境,到番學時會適應得好啲。

引用:Quote:huggiesbb+發表於+16-2-17+22:55+今

吓, 學校同我老公講要俾錢先, 所以我地已俾晒錢
因為雜費我唔想交曬全部。仲有佢有張問卷問去唔去美孚新校,雖然美孚近屋企多D,但感覺九龍塘環境好D

huggiesbb 發表於 16-2-17 22:55
今日咩錢都冇交 遲啲先交都得 但學校感覺上係想大家盡早交
吓, 學校同我老公講要俾錢先, 所以我地已俾晒錢
‹ 上一主題|下一主題