用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 寶血vs St Paul church
樓主: didima
go

寶血vs St Paul church [複製鏈接]

其實派位唔係應該跟屋企地址, 點解你地覺得好o的.
定係St Paul church考直資或私校容易o的?

有關派位, 可以去學校網站. 好像男仔較有優勢. 多去St. Paul Boys.
我唯一要考慮的是少女仔讀, 因為我個係囡囡. 定係女仔係學校會吃香o的  
交表個日, 我同老師傾佐都好耐, 我感覺好舒服同埋會好放心放小朋友係度讀書, 佢地好有愛心同有經驗. 你地有無呢種感覺.
其實校舍唔一定要大, 我個人比較著重軟件, 但如果軟件相同, 會考慮硬件.

自己考. 不過我估會些少聯繫, 因為St. Paul Boys個校長有去過講talk.
如果我有錯, 請更正我.
原帖由 didima 於 08-11-19 14:48 發表

St paul boys 係自己考定派位?

係呀! 咁我走寶添!  
原帖由 jjtseung 於 08-11-19 14:51 發表

呢種安全感, 係寶血都一樣找得到!

我都係最重視software, but hardware as well, 因為小朋友讀3年, 空氣質素/學校環境/氣氛/光線... 可以好些當然希望好些啦! ...

我都聽過聖心好好, 但對於我黎講太遠.
我家住九龍, 所以香港區得黎近地鐵站. 所以我考了聖公會同聖保羅堂. 當然會考埋St Paul Kindergarten, 因為我朋友囡囡讀緊, 佢話好開心. 不過上小學就好辛苦,  因為幼稚園課程較淺.  同埋最主要我屋企樓下有校車到.  
我知好難考, 不過不妨一試.
原帖由 jjtseung 於 08-11-19 20:22 發表

呢兩間學校都係好學校來架! 是但返邊間都好啦!

我有報, 我報香港區, 因為我可能會搬屋, 就算唔搬, 我都係覺得香港區好o的.
St Catherine - 我有報, 不過面試個日個囡訓著佐. 所以無去到. 同埋聽人講, 呢間收好多人, 如果小朋友係中下游, 就會無咩support.
Creative - 我無報
CCKG - 只有K2 & K3
樂基- 有報, 12月先IN.
其實大部份九龍塘學校都無學卷. 學費要成3千幾, 我覺得唔係好抵.
我揀St Paul Church, 因為學校較為著重品德培養, 我覺得這樣重要過一齊.  我唔係話九龍塘學校無培養品德, 佢地較為著眼於課程, 品德培養係次要.
如果我有錯誤觀念, 請多多指教及包容.
原帖由 didima 於 08-11-19 22:35 發表

Kowloon都有好多好呀,St Cath, Creative, CCKg,民生,樂基都good,有無報呀

請問寶血近唔近地鐵站?

唔該晒!
原帖由 jjtseung 於 08-11-20 13:40 發表

唔近! 如果跑馬地電車站果度行, 要行2個幾字!mouth:" />
but, 佢地的花花校車的服務就超好啦!

SC = St. Catherine
原帖由 yvonyvon 於 08-11-23 22:27 發表

Excuse me... what is "SC" ?  Is it St. Clares ?
‹ 上一主題|下一主題