用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 4]
go

根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 4] [複製鏈接]

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 4]

早晨
霸番個位先! :

Re: 根德園05 k1家長請進 [續集 - Part 4]

遠孜都有扮老師,當我詐唔識讀d字or讀錯時,佢就好衰咁反白眼,一臉不耐煩,跟住隻腳仲要係地點下點下,仲要好串話"你識架!"

visa,kittych0309, serenachan and all K1C 媽咪
聽遠孜講好似Ms Yu教中文,Ms Law教英文,唔知係埋呢?

周四9度!!咁我地新界埋得番7度!!!

Cyrus123 寫道:
Central ,Argus mum:me too la.我都afford唔到做主婦ga, so 我和hb決定不再生第2個law, 將來經濟方面变數好多 我們向好的方面想:囝囝大la,今年起可以帶埋佢去旅行,將來又可提早退(應無可避免) ,2大1小安定咁過活應該無問題,等個仔大D,我們兩個唔太老可去fever或玩D興趣班,無謂一身兒女債,況且,未必每個兄弟姊妹都感情好ga。

cyrus123
你講哂我心諗ge野.

不過你好過我,你兩公婆已立定主意唔生,但我同老公就未finalize,老公唔要多個呀 :tongue: 而我自己就好好好矛盾,唔生多個優點就正正如你所講,但另一方面又想生個女,始終女點都顧家多d.
如果老公肯支持生多個,我一定生!否則...

[quote]
ArgusMum 寫道:
哈哈....如果比我中左六合彩.....唔使我做,我就即刻生...哈哈....
argusmum

[quote]

我老公又係咁講

[quote]
mcheung 寫道:
咪咁lar,BK毒好難介ga   ............我都由早online住,有空先吹下水
[quote]

戒唔甩啦,有時星期六日陪仔陪老公,做家務,冇得上網,周身唔聚財,有蟲咬架!   :tongue:

我公司幾個同事都病左,步步驚心呀
佢地又唔帶口罩

[quote]
Central 寫道:
Cyrus123

我囝囝既醫生話唔使成日睇醫生,一日咳多過十次先至睇。睇完醫生,食完d藥,如果一日咳得

Central
多謝你的建議!

如果平時我地就好小心遠孜衣著,凍左加衫,熱就抹汗同減衫,但最慘係夜晚,佢arm arm訓著就流汗,有時著兩件薄衫仔佢都濕哂,有時要hau佢訓著一個鍾頭後幫佢換過件衫至得.
有時佢arm arm訓時冇mud汗,到半夜又好大汗,可能有時會抹唔切汗...
總之,佢d汗真係玩死人!

kittych0309 寫道:
Elsamouse,

鼻塞或流鼻水你可以先試下同佢用鹽水(唔係自己開既鹽水播)洗鼻, 再加強vit C, 睇下WORK唔WORK啦, Dr. 開左隻洗鼻水卑denise, 早晚同放學洗, 可以沖走d菌wor, 醫生話的, Denise 好鐘意洗架, 可以通晒ma, 對佢好有用, 晚上我唔使佢飲通鼻水藥都掂

kittych0309
請問鹽水係埋洗contact lens的saline?
點洗呀,係埋用棉花棒"了"入去洗?
唔該哂.

thanks!kittych0309

洗鼻水係埋淨係沖走d菌?會唔會有醫療作用例如收鼻水架?

nicki
thanks for the information about the saline.

ArgusMum
上一輩d湊仔方法係同我地唔同,但你奶奶始終出發點係好的,佢都係緊張個孫,你唔好唔開心啦.
奶奶緊張個孫點都好過唔理佢

kittych0309
我老闆有時會去check fax,所以可能唔方便fax呀,anyway,都唔該哂你咁熱心呀

係呢,有冇人睇過嘉賓趙長成醫生?佢好唔好?

d媽咪話ok,所以我book左今朝10:15,奶奶湊遠孜出來,等到差不多要見醫生時我就出去join佢.

唔該哂,陳師奶,聽你咁講我都定d.

central
我都有聽過趙祟就醫生,佢擅長睇邊飯?

Matt'sMom
係呀,去到診所都至少仲要等1小時!
我叫奶奶同囝囝落街行,費事係0個度食菌.

陳師奶 & Matt'sMom
趙長成d藥勁唔勁架?個人食左會唔會好散?

聽你地咁講法國馬醫生真係好冇醫德...

我今朝同遠孜去左睇趙長成,好nice呀,出面幾村人等緊,佢居然同我爹左差不多半粒鐘 d姑娘又好人,我同醫生傾緊時,佢就幫我tum住遠孜.

遠孜係支氣管炎,醫生話不外乎3個原因:
1)學校d "損"友
2)空氣污濁
3)床

我淨係可以幫佢解決第三點,因為遠孜張床係全新.

呢個醫生都搞野wow,口吻好似中醫,叫我地
戒生冷野(蘋果都唔得,除非蒸熱先!)
戒湯水(係所有/任何湯水都唔得,連魚湯都唔得)

我淨係聽過中醫有咁講,西醫就第一次!

AngelBB
我第一次帶遠孜去睇jar
我見佢收個個都係$300(3日藥)

tel: 2770 3300

(p.s. 好多人睇,真係people mountatin people sea)

ArgusMum
佢係咁講呀,佢話遠孜呢d什麼寒中帶熱咳(佢講到呢度,我爭d想law佢張咭片望真d係埋有中醫學位),又什麼咳係關肺事,中國人湯湯水水好多都係潤肺,個肺有事,你仲去潤佢做mud.

sorry,佢講得好好,我學得唔似.

講起床單,我都係一星期換一次,跟住洗衣機較60度洗,你地係埋?

Joy_E,
難為你啦,要飲埋囝囝份湯.

ArgusMum 寫道:
Elsamouse
戒湯水??我真係未聽過喎...
我99一個星期比argus飲4-5日湯,仲要加好大塊老果皮架...化痰麻.....點解要戒湯?
床係咪怕有細菌呀?我一個星期同佢換一次床單架...得唔得?
argusmum
[quote]
Elsamouse 寫道:
聽你地咁講法國馬醫生真係好冇醫德...

我今朝同遠孜去左睇趙長成,好nice呀,出面幾村人等緊,佢居然同我爹左差不多半粒鐘 d姑娘又好人,我同醫生傾緊時,佢就幫我tum住遠孜.

遠孜係支氣管炎,醫生話不外乎3個原因:
1)學校d "損"友
2)空氣污濁
3)床

我淨係可以幫佢解決第三點,因為遠孜張床係全新.

呢個醫生都搞野wow,口吻好似中醫,叫我地
戒生冷野(蘋果都唔得,除非蒸熱先!)
戒湯水(係所有/任何湯水都唔得,連魚湯都唔得)

我淨係聽過中醫有咁講,西醫就第一次!
[/quote]

HuiTung 寫道:
kittych0309,

殺死果d"蹣"蟲呀!  佢地係 one of the 致病源 of asthma.  我仲加兩大蓋滴露, 80度水, 殺殺殺殺殺殺殺殺殺!       

HuiTung
你好搞笑!
‹ 上一主題|下一主題