用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 想了解吓深水埗基督教崇真 ...
樓主: silviang
go

想了解吓深水埗基督教崇真 [複製鏈接]

Re: 想了解吓深水埗基督教崇真

Hello,各位,

我的小朋友也是今年升中, 亦係唔想做大抽籤既犠牲品, 所以一路都收集各直資學校既資料
綜合左各方意見同親身了解過之後, 最後都係揀左崇真, 希望以後可以多的同大家交流吓啦!!!   

Hello, 各位,

我的囝囝也是band 1的(英B,中A,數B,常A),不過都係擔心派得差(因為荃灣區得3間英中,好多人爭), 所以都冇參加大抽獎, 情願每個月比多少少去直資,依家揀左崇真都算安樂哂

希望日後多的聯絡啦!!!

Hi, winsome,

我諗你已經決定左大抽獎喇, 咁就放鬆心情, 準備揀選學校啦, 據我知九龍塘區個校網幾好吓,你個小朋友係band1就多數都抽到band1中學,未必一定要搵直資
崇真依家學費係18000/year, 個人覺得都算合理
你係九龍區,假如到時候你囡囡派位唔理想, 除左可以考慮崇真, 重有德望,福建,東九龍匯基,顏寶鈴,李國寶,我覺得都係唔錯既選擇  

winsome,

唔使客氣,希望你個囡囡考到好中學啦,到時記得上黎分享吓呀

Hello,mody,

係呀,開學前相信重有好多野要交流, 以後多多聯絡
講開又講, 今個星期學校通知開始準備大抽獎, 慶幸我地已經選擇左學校, 自己同囝囝都冇哂壓力,我地重planning緊放暑假去旅行添   

Hello, silviang,

你好,大家都係中一家長,以後真係要多的聯絡溝通呀...
我住係深井, 返學就搭校巴, 我問過因為深井係尾站,所以20分鐘就到校, 好方便...
放學就自己搭巴士返屋企, 不過要行返去長沙灣廣場先有巴士搭.

Hello, mother-cat,

多謝你提供既資料呀,好有用,使我加深對呢間學校既認識...
係呢,你囡囡小學既時候係屬於BAND幾架?我都擔心我個囝囝既程度唔夠,將來好辛苦吓(做家長真係好矛盾,又想搵間好學校,但又擔心跟唔上, 唉 )

hello, waisiuchuen,

我都想知你係基崇遇到什麼事, 可以分享到你既經歷....

hello,各位,
我係網上搵到1個實習老師既Bolg,入面分享左佢係基崇實習時既苦與樂,同埋一的校園趣事,可以feel到佢地師生感情好好...

英英日記

Hello, waisiuchuen,

我從網上得知崇真的評價,大都是關於band幾呀,校風咁,什少提及教學既質素, 老師既評價等等, 所以你既分享真係好難得, 謝謝...
搵到間咁有教育熱誠既學校,thanks GOD!!!
好多謝你既分享, 今年小兒有幸同你囝囝做school mate 喇   

silviang 寫道:
hi bkfriend

最近比較忙,都沒有上來.多謝你的意見,以後還要多多聯絡.
原來基崇有校巴架. 我真係唔知道.可以提供d資料給我嗎?(例如校巴的電話之類.)想睇吓架車的路線,會唔會經荃灣區.
好作出安排.

Hi silviang,

Pls check P.M.

silviang,

bridging course 你可以自由選擇參唔參加麻, 就算係join,都係2個星期,如果有我都會安排囝囝去完先再去旅行 , 你知啦,小朋友大個左就唔會同我地的"老餅"去旅行架喇     ,點都要珍惜呢的機會     

Hello,mother-cat,

好多謝你既回應呀,想問一問,我睇介紹既時候,好似話基崇將來會有泳池, 請問你有冇收到資料呀?

Re: 想了解纒深水

Hello,各位TTCA 家長,

update一下最新情況先, 今日收到入學通知, 7月12 or 13號要去登記, 你地收到未呀??
另外, 中一銜接課程你地會唔會參加??

Hello, Mody & silviang,

我係昨天收到既,我諗你地都好快收到..
我係12 or 13號架, 我都唔知有11日註冊, 另外, 我諗仔仔係放榜當日都要返學既, 不過就心情唔同咁囉!!!
bridging course 的安排係一齊收到架, 我諗我都會報名
你地收到資料後大家再聯絡呀

我收到通知時都嚇一跳, 不過後來睇返報導, 原來因為公務員加薪,官津校教師都有份, 直資學校為左要挽留人才,所以一定要加,但羊毛出自羊身上, 咁唯有加學費囉
依家的直資普遍加幅由8.5%至21%不等, 祟真唔算太過份,聽聞有的學校重加夠1倍
直資學校申請加學費

Hello, silviang,

係呀,我唸都會幫囝囝報升中銜接課程, 等佢習慣吓...
依家家長真係唔易做,揀左直資學校一心以為問題解決哂, 原來另一方面就要增加財政負擔 :cry: ,算啦為左囝囝冇辦法, 好彩原來直資學校加學費係要教統局申請, 唔可以咁離譜,我唸,崇真今次既加幅都好克制,原來培僑都加左21%呀   
申請加學費部份直資學校

Hello, LittlePan,

我囝囝係4月份考的, 你說收到信18/7interview, 是不是後補或是之前沒有面試的?? 因據知18/7應是後補名額
‹ 上一主題|下一主題