用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2010年9月 P5 ge 靚媽請入黎
樓主: 小桃兒
go

【KTS】2010年9月 P5 ge 靚媽請入黎 [複製鏈接]

大家好呀~~~

遲咗報到添!!!
緊排D天氣真係....酷熱...
所以我近排都眠咗好耐下...

放暑假囉...眨下眼又話升五年級...見到今日放榜新聞...有些少燃眉感覺...

今年暑期聽到好多朋友都會帶仔女去新加坡玩...大人去賭場...細路去環球片場...唔知好唔好玩呢...等佢哋返嚟探下D口碑先...

mp,

今朝唔該哂妳~~
好多書~~

原帖由 cheungmp 於 10-7-9 11:16 發表
rn,

記得帶個大袋, 好多書mouth:" />

除了學業成績...其實小朋友嘅心理及行為發展都好重要...
ruby有咁大進步....ruby媽妳要讚下自己...
妳嘅努力無白費....只要ruby克服怕羞....
日後囡囡可以再慢慢學習主動....ruby 加油!!!

見到小朋友能夠按部就班.循序漸進地經歷.學習.體會人生...係父母的一大滿足....

原帖由 rubyngan 於 10-7-9 17:38 發表
今次係我第一次要D女去見家長,大女進步左(唔係成績) ,而係佢有抬高頭,眼望老師,但就好緊張, 不停眨眼, 雙手又唔知放邊到好...
不過已經好過以前,只係低頭, 一眼都唔望下.
成績就...下學期差左...飛哂出龍虎榜
不過,  ...

same...just come back from SH Expo...
So tired & so terrible....尋晚班機重要delay咗4粒鐘..原先16:30起飛...點知要等到21:05先飛...瞓得落床都已經好夜...

我呢個trip..學識咩叫...."鬆肘", "插隊"...
重學識叫人...喂! 排隊呀...喂! 不要踫我...喂! 不要推...

響香港完全唔會做嘅..我呢個星期全部做哂...
無儀態...大聲呼叫..擔櫈仔...周街坐......

頂唔順嘅其實係大人...小朋友反而比我哋堅持...
佢哋話點到要入哂D館....入哂??!! 真係想死...
呢個trip俾我發掘到原來小朋友有好多叻叻嘅地方...
只係我哋平時無時間去留意得到...讚!

原帖由 小桃兒 於 10-7-16 22:19 發表
Just come back from Shanghai Expo.

So tired ..............

世博絕對係一個....."世紀肉博大爆炸"....

真係唔知點解天時暑熱...成個人成身滾哂....熱屎辣辣...係都要黐住.篤住人家個背脊嚟排隊...佢哋自己都不好受...真係好難明...ttmm試諗下海洋公園.廸士尼公園每日人數入場係...2萬-4萬人....但世紀肉博係每日30萬-50萬人....可想而知有幾恐怖!!!

我哋擔哂櫈仔坐哂響樹排隊都有能本事跨過我哋插隊攝位...佢哋有d重係..跨欄選手精英....香港人真係未必有咁嘅本事.....

小朋友除咗精力旺盛之外...話說有一程我哋要由蘇州搭火車去無錫.....嗰架火車我簡稱為-----走難火車!!!

我哋一見到走難火車已經不禁發出...嘩嘩嘩聲!!  小朋友反而無驚過...火車一到站...一手拖住大人..一手拖住行理唊...拎住一袋二袋手信...跑呀跑呀...迫上火車....(絕對似當年d粵語殘片咁...亞媽上唔到火車都要掉個蘇蝦上車叫人抱住叫: 請你幫我帶個蘇蝦落香港..嗰種)....d人迫呀迫...插隊呀插...我哋都唔理...殺呀殺...邊推邊攝咁上火車)....小朋友一人一唊...終於塞上滿火車都係高過佢哋嘅大人...可想當時佢哋聞到嘅一定唔會係鳥語花香嘅香氣...而係屁股味....一路前行....一路用普通話大聲叫...."讓一下"...."讓一下"...細聲又驚d人聽唔到....去到自己個位..攞張票出嚟..理直氣壯話: 讓一下, 這是我的!!!

真係好經典...

待續~

原帖由 tungtung-mama 於 10-7-21 22:51 發表
我一D都唔懷疑小朋友的精力,特別是當大人就快累死的時候。我地的同胞真的好熱情,往往想同你緊靠在一起,無論你喜唔喜歡。"鬆肘", "插隊"的場面,唔駛去到上海,海洋公園,迪士尼,已經隨處可見.

...

++埋埋..廿零個都有嘅....

值唔值就見仁見智...但我絕對唔建議老人家或太細小朋友去...老人家會好辛苦...地方太大...人太多..排隊時間太長...唔知係咪我悟性唔高...我真係領悟唔到世博想帶俾我咩訊息..裡面有好多稱之為.....垃圾館!!!

不過..籍住呢個7天旅程...見證住小朋友長大...發現小朋友嘅潛能...係最值得!!!

原帖由 Leona01 於 10-7-22 00:44 發表
講到尾, 你到底睇左己多個館呀?   o的...."鬆肘", "插隊"...值唔值得先?mouth:" />

好返就安心囉...

原帖由 cheungmp 於 10-7-22 10:46 發表
Thanks ttmm,

D 疹退得7788, 胃口都好返D喇

我件知道要自己去爭取....先係萬幸!
可能佢哋真係好辛苦先埋到去自己個位...
肯讓返個位出黎>>> 因為我好有殺氣 咁企響佢哋後面....

原帖由 Leona01 於 10-7-22 13:08 發表
去到自己個位..攞張票出嚟..理直氣壯話: 讓一下, 這是我的!!! >>> 肯讓返個位出黎, 你已經係萬幸啦

rn, 我都去....
老實講, 我未見過張通告紙...
集合, 解散同行程, 我乜都唔知...剩係知道要去囉..
亞囡都有去過...拔...好鬼耐之前...相信佢都唔記得lu..
尋日先返嚟...都未回魂...

原帖由 rubyngan 於 10-9-26 14:18 發表
你地去唔去南丫島一天遊呀?---我去呀...d女都未去過...難得有人一齊去玩下啦.

L01, hb, 南丫島魚排釣魚小朋友真係玩到好high...睇返D vedio我笑唔停..尤其hb釣魚時...我好擔心妳成條石班飛落我塊面到...妳知D魚好重好大條啦...哈哈哈~
我影咗D相...妳上facebook睇啦..
hb, 妳有無facebook?

原帖由 Cassey 於 10-10-6 16:03 發表
rn, 我都去....
老實講, 我未見過張通告紙...
集合, 解散同行程, 我乜都唔知...剩係知道要去囉..
亞囡都有去過...拔...好鬼耐之前...相信佢都唔記得lu..
尋日先返嚟...都未回魂...

...

rn,

我哋上船前都好想搵到妳...但見唔到..
唔怕啦...下次再玩啦...玩乜都好...小朋友好易滿足...
妳有我facebook..上去睇下啦..
整餅好呀...一於去問下先...妳哋邊個星期無咁忙??
另外亞囡未試過摘strawberry/荔枝, 拔蘿蔔之類....有無興趣一齊玩? BBQ 無問題, 夾下時間啦..

原帖由 rubyngan 於 10-10-11 19:21 發表
kec

睇你甘講都知幾開心..可惜MISS 左添..
幾時得閒會去整餅呀..大細女都好想呀..
得閒問返上次你屋企附近果家..有無新款?

ttmm,

亞囡都係第一次...好彩我黐住L01行...咪我都會miss咗..
其實魚排困住D魚...D魚又好鬼肚餓...呢頭落魚餌...嗰頭就咬住唔放...好易釣...嚴格嚟講係餵魚囉...因為釣完就放返落去...但小朋友好滿足...覺得自己釣到大魚...嘻嘻嘻~

原帖由 tungtung-mama 於 10-10-11 22:02 發表
魚排釣魚 ====> 好好玩啊!! 我地無試過呀, miss 咗添

hb, add 咗 la~~

原帖由 happybean 於 10-10-12 00:53 發表
Cassey,

亞囡玩得好開心。D魚好重,單靠她們可能釣不上,她釣了3條都不同種類的魚。她釣了幾次墨魚都無收穫。這次是她第一次有鈎fishing。我有facebook,快D add 我。

...

唔怕...實有機會玩..

原帖由 CyrusMom 於 10-10-12 21:45 發表
好好玩啊! 可惜不能參加

By the way, GEW 5 已 upload

ttmm,

響索罟灣碼頭嗰邊天虹海鮮酒家對開..
有個木搭攤位...大人$40, 小朋友$30...包玩兩粒鐘
坐快艇出去約3-5分鐘...
上到魚排導賞免費..
釣魚就另收費...
去開行山順路去埋魚排都無防...
只係為咗去個魚排就唔水突登跑去....
上面唔係太多玩意提供..

聽L01講拔蘿蔔都幾有趣...試夾下時間一齊玩

原帖由 tungtung-mama 於 10-10-13 09:50 發表
kc, rn

是否一出碼頭附近就有船家"騮"去魚排釣魚?幾$位? 遲d都想試吓

摘蘿白,花,strawbeery 之類都好好玩,時間夾就可以一齊去,可以帶埋阿囡添。

KC 到!!!
原帖由 happybean 於 10-12-22 13:30 發表
All mami,
23/12  有無人想去大埔三門仔釣魚, 24 小時的。可泊車,但要早。
大埔水中天休閒釣魚會,包你釣到魚,即刻可以BBQ,可以食海鮮 http://www.waterskyfishclub.com/

$100/人(包釣魚,搓麻雀和BBQ爐and炭), 魚獲$ ...

rn,

無呀..我哋都無去到...我話下次等埋多ruby+jade先一齊去...多D女仔去..佢哋會開心D..

原帖由 rubyngan 於 10-12-25 22:29 發表
hb, kec,
miss 左三門仔釣魚...
亞女要上堂..都係去唔到
希望下次join 到你地啦.
‹ 上一主題|下一主題