用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

idachen 發表於 23-5-5 16:54
孩子很想去美國讀大學, 所以考了兩次SAT及1次ACT...只是現在去美國讀大學比以前更難。所以如美國去不了, 就 ...

其實如果英國、美國的大學都報同一科,再搵老師傾,會唔會可以網開一面幫手寫多一份reference letter呢?

學校本身會否考慮一視同仁,限制學生報大學的數量呢?我仔學校早年限6個applications, 後來改為10個。

barque 發表於 23-5-8 13:35
昨天和女兒傾電話,今次她申請那間summer internship的公司基本上唔會請freshman 的學生。整個請人的過程 ...

好利害啊!

gdluck777 發表於 23-5-13 18:40
阿仔計劃今年九月去波士頓,但波士頓沒有HSBC和Citibank。請問各位前輩,如果阿仔淨係得HSBC ONE debit car ...

點解要避免開當地戶口?

我在香港由Citibank 轉美金去佢在美國的銀行戶口,Citibank 不收費,佢個PNC學生戶口每月也可收一次錢不收手續費。

gdluck777 發表於 23-5-13 19:53
剛睇完Citibank本Bank Service Fee Booklet, 如果由香港Citibank 轉賬US$ 至美國當地非Citibank戶口係是要 ...

嗯⋯⋯電滙美元,透過網上理財, 只要是跨境理財通/Citi Plus/Citi Priority/Citigold 等戶口都豁免收費。

至於阿仔果邊嘅PNC銀行,會優惠學生,所以每月可以免手續費收一次電滙錢。

gdluck777 發表於 23-5-13 21:45
謝謝回覆(emoji)(emoji)
似乎我要了解學校附近個別銀行有沒有免手續費了。

入去學校網頁search banking可能有幫助。另外美國啲大學家長普遍都會開咗Fb group, join 佢哋會攞到好多貼身資訊。

ckh689 發表於 23-5-14 22:10
阿女今日畢業禮,終於甩身。

恭喜!點慶祝?

ckh689 發表於 23-5-15 12:13
我覺得好視乎做邊個行業,有啲人覺得讀MBA嘥錢,我又有Phd朋友話揾唔到食。 ...

唔記得你女女讀咩科,讀唔讀PhD好視乎佢想在哪方向發展,留在院校做研究、教授,當然要有番個銜頭。

MBA的話,可以做多幾年工作,累積一點經驗先讀,以networking為目標,一係唔讀,讀就要投資响排名勁果幾間,甚至應該揀EMBA課程。讀完可以嗡得出識咗XXX咁就最好啦。

你哋啲女都好犀利,個個學期讀到爆晒分,又handle得到。

dlam141231 發表於 23-5-16 17:55
我稍後找機會問問他, 但應該不會這麼快回覆你.  他的婚期就在幾天後, 這週還在上班, 現在忙得很.   ...

恭喜你,也祝福年輕人幸福快樂。

未來奶奶心情如何呢?呢排睇FB見人哋畢業我都會好感動,唔知第日阿仔有幸結婚我會點。

其實畢業後要在美國工作有咩要留意?

孩子在學校會不斷受師兄師姐的例子影響而選擇自己條路;一開始,我仔曾想過double degree, 依家正式declare 咗Meche, 而robotics會是minor。昨天又告訴我下個學年每個sem會再多修一些科目,因為想用4年半完成埋個Master。

整體而言,我覺得有啲趕;所以叫他睇多幾個role models所鋪排的路,而每個師兄師姐的特點專長不同,亦要睇番自己,千祈唔好死跟;況且呢個世界永遠都係give and take, 唔會賺到全世界。

恭喜你女兒,她真的非常優秀。

whoo99 發表於 23-6-21 02:57
小兒8月去美國入學,請教行前準備。根據學校要求,有些疫苗需要補打,何處補打比較好;另美國sim卡是否去鴨 ...

疫苗、health form: 可以先check 相熟私家醫生;但有啲test未必咁常有,最後我搵咗私家醫院。

SIM card: 過去前先在香港買for 30 days, 之後在美國join最便宜的plan. 最重要揀啱適用自己電話型號的電訊商。我記得之前有網友嘅月費好平嘅。

機票:冇所謂,去程買單程;今年summer回港才買來回機票。

銀行戶口:爬吓文睇番之前啲討論,因為個個有(emoji)同。

whoo99 發表於 23-7-26 23:10
請問邊間銀行開美國戶口,CITIBANK操作是否方便點,好似美國匯丰不太見到
我自己用開citibank,所以覺得方便。以下操作我估不同銀行都差不多,視乎有無收你手續費。
學費: 大學要求用flywire platform, 所以我用美金戶口過數俾flywire, flywire收25美元手續費,z好處係慳番匯率差價,但平日要趁低位入貨。當然用信用卡過數俾flywire最方便,但匯率高,會係最貴。

生活費: 美金戶口轉錢俾阿仔在美國開的學生戶口,佢果邊銀行接受每月一次免手續費,我呢邊citibank 也免手續費。

daisy17772 發表於 23-7-28 15:59
我哋兩樣都有, both citi, hsbc。 tuition 用hsbc 多。 both 都有global transfer for free。 我哋like  ...

除HSBC之外,咁你女女有冇在紐約當地銀行再開户口呢?

我仔在美國主要用PNC 銀行的debit card; 在香港或旅行時就用Citibank global wallet, 概念跟HSBC global debit card一樣。

barque 發表於 23-7-29 12:02

女兒最近在當地bank of America開咗户口,亦都剛剛考埋車牌 ...

邊個教車?朋友?

barque 發表於 23-7-29 13:13
搵教車師傅

學車幾錢?阿仔問過要USD 100/hr

whoo99 發表於 23-8-13 14:57
大多搞定著,學費原來好多大學都要求通過類似Flywire Platform,唔俾學校賬戶供轉賬。開好美國戶轉生活費就 ...

我有買額外留學生嘅保險,cover 生活嘅需要。

叻女!祝順利,又可開眼界。

我仔是典型engine 仔,佢一開學就繼續參加砌racing car 嘅活動,今年啲老鬼俾機會佢lead 一個unit, 佢有啲「爻」底,覺得好難。我同佢講有兩個有經驗嘅senior (Year 4) 同組,做得唔好佢哋自然會出聲,但試無妨。不過預咗要瞓身去做,先至不負所托。

阿仔開學一個星期,搬咗出嚟住;可以煑飯,佢好自豪。另外校園宿舍果邊不少學生在orientation 之後中咗Covid, 新仔們都好徬徨。
所以未返去開學嘅,記得帶定啲藥傍身。

Simon 前輩在另一個帖提到畢業後在美國申請工作簽證的準備,我覺得或許對大家有用,所以copy 過嚟這裏。

「⋯因為她申請美國大學花了很多時間,其次是獎學金比較多,她考量到有機會在學校當一個adjunct professor 或clinical professor, 大學及研究所拿到獎學金多少也是其中一個因素影響她會不會拿到教席,她現在有二份履歷表,一份是résumé(用來申請私人或政府作用途,另一份是CV – Curriculum Vitae (用來申請大學教席, 裡面有她的出了多少份研究報告,拿過多少獎學金,拿過多少研究基金,或是有沒有當過teaching assistant、她曾經拿過的獎項、執照等等都會寫上去,比résumé 還要詳細), 儘管妳有提及學生家長可以應付NYU學費, 我仍是強烈建議多申請獎學金,不要錯過任何機會,我可以告訴你,H1B 簽證(即國際學生畢業後想留在美國的工作簽證)非常難拿, 名額也沒有增加,很多國際學生因為這樣留在美國讀博士找教職,因為國際學生在大學教書的H1B簽證沒有名額限制,也許EK家長的子女在未來日子會有機會走這條路,所以最好在大學時期開始建立自己的résumé或CV。」

twhkleung    發表於 23-9-8 20:37
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊