用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 美國升大學
樓主: Radiomama
go

[美國] 美國升大學   [複製鏈接]

barque 發表於 23-3-20 22:40
舊年女兒亦是同時報香港,ucas和美國的大學,她較喜歡美國所以收到offer後都係選擇去美國。

美國都所3月 ...

朋友的孩子鍾情Liberal Art Colleges, 報十間八間大學寫short essays不覺辛苦,我聽到真係嘖嘖稱奇。因當日我仔就是最不喜歡答short essays, 篇篇短文都好似要寫得好有意義咁樣,但佢對自己一點想法也沒有,所以有點像行刑寫悔過書一般。

culver 發表於 23-3-26 22:08
另外,記得之前大家好像有提過手提電話unlock 的事情⋯⋯怎樣可以知道孩子的電話是否unlock? 型號是否適合 ...

我之前記錄過:

請留意由香港過美國的學生,用緊嘅Android手機可否在美國使用。可上網check network compatibility with the mobile phone.

https://www.imei.info/

barque 發表於 23-3-27 12:58
之前因為疫情的關係,不能陪她一齊去美國開學。心裏一直都有點遺憾,這星期會飛過去探望她,順便周圍旅遊玩 ...

太好了!女女一定會好開心。
你都玩得開心啲,春天景色最好!

ckh689 發表於 23-4-1 10:16
Ivy League acceptance rates set record low

https://nypost.com/2023/03/31/ivy-day-2023-results-ivy-l ...

攀藤不易。

不過美國沒有英國UCAS的制度,其實令大學Admin多好多功夫

而且UCAS一開始就牛劍分流,係一件好事。

culver 發表於 23-4-1 16:17
Thx!! 睇咗其他資料,似乎最穩陣都係落地之後 join 連出機的 plan (畢竟現在用的電話也舊了),不用擔心 c ...

呢個都係一個好方法!

不過其實住宿舍,活動範圍主要在campus嘅話,mobile data量用好少,因都係用學校wifi

以我仔學校為例,其實int’l students 在undergrad 四年是沒有資格申請學校的merit aid;所以數字只反映美國本地生out-state的情況?

dlam141231 發表於 23-4-22 11:10
我在其他帖裏看到有人提到令郎取得奬學金,我還以他是國際生取得美國大學奬學金的成功例子,難道是我誤會了 ...

他只是取了香港政府的奬学金。

補充:附帶條件是畢業後要回香港工作若干年期。我相信這條件亦令一些家庭放棄報考這個奬學金,畢竟孩子的未來太多不確定因素。

美國間間大學嘅financial aid policy 都好唔同,尤其對國際生,報考時要小心,咁就唔會失預算。

dlam141231 發表於 23-4-23 11:52
原来是這様,👍! 提早决定畢業後返港也有好處,起碼這幾年在美求學可以一條心追求學問。不留美,那 ...

飛去跟阿仔見面真開心!再次恭喜令郎啊!
曾經聽過有學生只要獎學金得獎人的榮譽但不要實質奬金,就係免卻日後一定要回港的條件。
睇唔通幾年後工作市場的走勢,他的前路他自己決定,所以政府筆錢我哋唔會用住。

dlam141231    發表於 23-4-25 04:17

BearMoon 發表於 23-4-27 15:55
請問local student 入美國大學有咩準備 , 係咪一定要考SAT / AP?淨用校內成績報EA ? 求賜教 ...

間間美國嘅大學requirements 都有唔同,先鎖定會報邊幾間學校,如果是旦一間一定要有SAT/AP, 咁就要報考囉。

12355 發表於 23-4-29 14:48
報到, 仔8月會飛東岸入學2027屆, 請多多指教, 謝

陪開學嗎?

culver 發表於 23-4-29 16:15
囡9月飛西岸入學 :)

恭喜!

culver 發表於 23-4-30 18:47
多謝! 我覺得而家啲年青人俾我哋嗰代幸福同厲害。阿女已經喺學校本科嘅social media 搵到自己個major嘅師 ...

同感,是Discord嗎?

我仔也一樣,都係在group裏物色roommate, 搵資料、取經sign up不同科目等。

12355 發表於 23-5-1 14:46
係當地注意安全最重要。仔去費城,有部分位都幾恐怖... 佢一心想去美國,所以香港英國大學嘅offer都只係後 ...

孩子追求自己的目標,做父母最安慰。
今年陪開學完全沒有疫情時的壓力,真好!

barque 發表於 23-5-3 17:49

謝謝你的資料!

叻女啊!而且幸好你剛去完探佢,咁佢遲少少返嚟放暑假都還可以。
暑假要另外租地方住嗎?

阿仔8/5完成final exam, 10/5就要遷出宿舍,好趕。部分細軟放入迷李倉留待8月尾才搬去下學年租的townhouse, 部分物品就跟身帶去暑假租住的地方,所以都幾論盡。

ratafan 發表於 23-5-4 10:44
Anyone booking ticket from hk to US in Aug for new term?

Booked, 也是加航; 但係下次再訂應該會轉用UA。
今次由香港去Pittsburgh, 要32小時。:(

idachen 發表於 23-5-4 16:19
大家好! 已考SAT, 準備今年申請美國大學, 但好像部分美國大學現已不看SAT/ACT成績, 如UC的大學。 那麼, 現 ...

視乎孩子對考美國嘅大學有幾大決心啦!如果當美國係back up, 咁不如慳返唔好報。

UC 系列對海外生越來越緊,UCLA 同Berkeley 真的不易。

ckh689 發表於 23-5-5 02:00
我遲啲都會坐加航返香港,我覺得如果無直航,加航雖然時間長,但差價夠訂一晚酒店,可以瞓一覺再繼續飛,l ...

8月返去開學,可選擇的航機不多,本身都有2個stops, 點知買完機票之後加航轉了其中一個stop, 攪到全程由28小時變咗32小時。
而為咗慳錢所以冇買CX, google flight 剛彈出個價錢,1 stop,  21hours, CX+UA, $37000
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊