用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校? ...
樓主: kml32
go

[其他] 如果再選擇一次,你們會幾時開始讀國際學校?   [複製鏈接]

kml32 發表於 20-9-25 10:23
[長文慎入]
有兩個小朋友,大既剛直資P1, 細嘅剛K2,一早已經唔想傳統學校,所以幼稚園都係bilingual, 上 ...
其實,JM你覺得點解要讀 IS呢? 依家好多IS都有中文讀,同樣20年前嘅 IS不同。IS 唔係讀英文,好多直資,津校,政府學校都可以學好英文,有拔萃,喇沙,華仁,St Joe, St Paul Coed/Boy/Covent, Queens, Kings, etc, 多不勝數。  

IS 係思維思考訓練,訓練分析力,發掘潛能,個人性格培養,全人發展,etc。  

文化根基唔會因為你讀 IS而改變,呢個係家庭因素。好多人移民去加拿大,澳洲等,唔見得佢地變咗好似外國人咁嘅思維,文化根基會改變。

讀 LS,IS 都好。 不過,樓主你好似好矛盾。 不如你多D了解 IS,再作決定,憑空想像是幫唔到你。

細佬Bebe 發表於 20-9-26 01:45

我都係唸通呢點俾小朋友3歲開始 我都好重視中文 但未重視 ...
試下用遊戲方式教。 我著重認字先,再加遊戲,有時候會有動作題,有時候會估字。 小朋友會鐘意係爸爸背脊用手指寫字,叫爸爸估。爸爸經常扮估唔到,佢就好開心。

我自己理念係先有興趣再學習。

deco99 發表於 20-9-29 23:18
呢度一定好多人答由細讀IS,但我識好多LS轉IS嘅家庭,佢哋讀LS果陣都係咁計劃,唔係唔鍾意LS先轉。

I mean ...

IS就係IS,LS就係LS,兩者其實係好唔同,係理念,學習模式,內容,思考分析力培養發訓練風方面都好唔同。

就算好多人話係輕鬆學習嘅直資,係功課上係少D,但係都離不開LS的模式,一樣要係單向模式學習。

近幾年真係好多LS轉IS,好多IS插班都有好多人報,我身邊同事朋友都有好多呢D情況,亦聽到好多高年級家長講點解跳船入IS。

有一個朋友,佢個女,P3 時轉入ESF,本身英文係好好,近乎NATIVE,轉入初期都遇到困難。 佢話阿女上堂時,完全跟唔到節奏! 因為女兒習慣係 LS老師叫學生 exactly 做人D乜,去到 IS,老師只係俾一個範圍,小朋友自己訂方向去做,佢無咁嘅思維。

IS 唔單止學英文,LS 唔係學中文。 每個學制係一個package, 唔可簡單化以語文來理解。

純粹為語文又要英文又要中文,可以讀英文小學。好嘅英文小學都好多選擇。

我覺得中文需唔需要外補,好睇父母點樣安排。 有D父母好就小朋友,讀IS,跟住所有活動都補英文課程,屋企又講晒英文,所以,小朋友無語境及需要學中文。

我自己一早唸清楚條路點行,小朋友從小都係讀 IS,幼稚園時佢係班中唯一一個本地生,一星期2課中文課只係唱歌,無寫字。上到 year 1先開始學中文,加上自己係屋企教 (平時每星期不多於1小時),依家year 2, 佢嘅中文一D都唔差 (老師講)。

每個家長都為自己小朋友㨂一條路,唔需要比較。

deco99 發表於 20-9-30 07:32
心平氣和探討,唔使話得罪,我完全同意你講「本地制課程就係本地制課程」,同IS係兩樣嘢,只係話有哋學校 ...

在教育階段中,最重要係學前教育及小學教育,唔係好似你講到無乜所謂。如果你係教育界返工,是否真正從事教育工作,對教育有認識?如果有人話,我係會計師樓返工, 唔通佢一定識會計稅務? 我係醫院返工, 唔通佢一定識醫學?

雖然,無一個學制係完美,但填鴨式,著重背誦,抄寫,默書考試,分數競爭嘅制度係肯定過時,根本唔係為咗小朋友好。

好多人有一種功利心態,覺得最緊要係讀邊間大學畢業最重要,認為只要拎住名校畢業證書就一世無憂。 所以,覺得幼稚園小學無乜所謂,其實呢D 人不懂教育,不懂兒童心理。

其實萬丈高樓從地起,地基好重要。

讀 IS 唔一定係富貴,有錢人都未必捨得俾仔女讀 IS。 St Paul co-ed, DGS, DBS, St Paul Covent, etc 仲多有錢家庭。

俾仔女讀 IS嘅家長,係有一種教育理念,有一種要求。

mandy_ng207 發表於 20-9-30 16:20

其實家長嘅理念好重要……家長buy邊一套,就會入邊一類 ...
家長有自己理念及偏好,但香港家長之間太多比較及競爭。

一個例子。有朋友嘅女讀一條龍幼稚園已經被覺得跟唔上,遇上惡老師,經常話唔想返學,勉強升上原校小一,課程又趕,基礎打唔好,又遇到要求高老師,孩子覺得壓力大。 最後,孩子發現有恐懼,要睇輔導。

家長理念係一面,小朋友情況又係另一面,兩者要互相配合,大家先會開心。

dbchu 發表於 20-9-30 10:24
其實LS 同IS嘅家長思維已經差好遠...好似上面有家長提到唔想小朋友只接觸富貴家庭,其實反而IS唔多人會care ...
我記得去 IS school information session, 有好多專業人士,而我地及朋友只係便服,因為係星期五casual day.

有一位家長問,學校會唔會因為家長嘅職業而令到小朋友有優先 (差不多意思,太耐不就得)。收生主任話,我們係小朋友是否適合讀呢間學校,唔係家長。

其實,我覺得有好多人有偏見,覺得讀IS係有錢,什麼富貴家庭。講真,依家好多人都付擔得起,只係捨唔捨得。而且,係小朋友眼中,佢地唔會理其他人係唔係有錢,根本小朋友唔會care!   問題係家長度!

964000 發表於 20-10-3 18:33
當然甚麼學校最後都要睇吓遇到個甚麼老師,IS也有很差的老師,聽過有超hea的,有亂發脾氣的,有歧視的等, ...
同意。 每間學校都有唔同嘅老師,其實好多LS名校,特別係男校,老師都好 hea (聽舊生講)。所以,我覺得hea, 係以學家長標準去衡量,每個人教學方法及模式唔同。
IS 同 LS 根本係兩種唔同體制,廣東菜同西餐,根本無法比較,大家口味又不一樣。 食西餐唔會高級d, 食廣東菜又唔會低級咗。

不過,以前嘅香港教育嘅空間比較大,無依家咁谷,谷係來自學校及家長,加上教育改革失敗,唔中又唔英,太著重考試等等等,令到本來好鐘意食廣東菜嘅要轉食高價西餐,有d 想轉食西餐但又未必付擔得起。

如果有一日,教育多元化,平民化,咁大家都可以揀到啱自己小朋友嘅教育。

Moonlight819 發表於 20-10-4 11:35
其實從來不覺得有人神化國際學校,大家只討論幾時會讓小朋友讀國際學校,自己覺得哪種教育適合自己子女,我 ...
同意,開心童年係人生嘅基礎。

我覺得到 IS 彌補咗 LS 嘅不足,係某D地方的確係優勝,所以有部份競爭心強嘅家長會唔開心。好多LS家長覺得LS唔谷,唔填鴨,補習好平常,大家嘅標準及理念不同。

以下係我最近睇到嘅文章,台灣同香港情況類似。若只單純以學術為目標,其實忽略了很多發現全人嘅原素。

"以色列在OECD評鑑學童學習能力的PISA中,遠遠落後台灣,最新調查顯示,以色列數學只排41名(台灣第4名)、以色列科學只排41名(台灣第13名)、以色列閱讀排34名(台灣第7名),樣樣不如台灣。然而事實勝於雄辯,以色列卻是新創大國,平均每1800人就有一家新創公司,人均創業世界第一。人均工程師數量世界第一,專利申請數量也是世界第一。在近20年內,更誕生了10位諾貝爾獎得主。可見小時了了,大未必佳;小時渺渺,大未必差。"

timzoeydon 發表於 20-10-5 09:51
回覆 Osiana 的帖子

我都想講呢個概念

同意。每個人有不同好孩子、好學生嘅定義。好多人都覺得乖乖地聽話先至叫做好孩子。

我覺得係一個套餐,讀 IS小朋友比較自由 、隨心,少思想及行為束縛/框框 (唔守規矩、曳),比較有自己想法 (駁咀),因為係學校環境俾到佢哋有咁嘅空間,有時間表達自己意見、問問題,所以係日常生活,小朋友都會以同樣精神去探索及了解世界,唔係只有老師嘅角度。所以,對於我地作為家長而本身係一個框框受教育長大嘅人嚟講,都會係一個挑戰。

LS係實在,實在得嚟好似倒模一樣。 反而我覺得 LS係廣而闊,課程要包括好多範疇,但不會作深入探討,深係因為一個課題無解釋無理解而覺得艱深。一個學年一個學科有4本課本又有練習,準時完成已經係好好,所以經常聽到老師家長話要趕課程,教得慢咗要追返,根本無時間去唸學生消化到,跟唔上就要外補。係IS 可能一個主題會學1個月以上,而且會以不同角度去睇及了解,小朋友係屋企可以跟個人興趣去睇多D書。

例如,我個女K2會學南極圈北極圈,佢學咗好多,好有興趣,跟住引發對地圖,氣候嘅興趣。

百貨應百客,學校課程一想樣道理。

細佬Bebe 發表於 20-10-15 06:35

原生家庭呢點提出得好好
it takes a village to raise a child.
‹ 上一主題|下一主題