用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓!
樓主: hw1115
go

2011年9月升小六既媽咪入來CHAT 吓! [複製鏈接]

醒目開學勳章

我唔知呀, 有些逃避.

原帖由 kuromima 於 10-6-29 17:15 發表
各位媽咪

請問大家對呈分試有多少認識呢?
可吾可以分享一下.
我有D 迷糊
不停睇, 最後... 覺得好混乱...
系咪好似平時P1-P4 咁温書就得 ( 即課內)
有沒有什么需要特別注意..
有沒有什么需要先做準備? ...

醒目開學勳章

各位早晨 !

醒目開學勳章

hw : 我早上去咗游水, 返到屋企都三點幾, 好攰無去到.

等佢搬咗新校先去啦. 你都想跨區選呢間嗎 ?

另其它幾間會點排名 ?  我心中仲無數.

太早有數都無用, 都唔知佢呈分的成績係點, 可以見人嗎.

原帖由 hw1115 於 10-7-2 17:19 發表

雪文,

昨天, 您有沒有去 Sing Yin 睇睇 ?

醒目開學勳章

TKO中學有無好學校, 唔該又俾D名我去了解下.

醒目開學勳章

我其實唔多想佢讀男校, 但其它男女校我好似唔多鐘意咁.
點解你想佢讀男校呢 ?

TKO間英中叫咩名呀 ?

原帖由 hw1115 於 10-7-5 13:33 發表

我本來想去睇吓, 八吓, 怎知得攤位玩咋.
學您話膂,  都唔知佢呈分的成績係點,
不過, 我想佢讀男校囉.

醒目開學勳章

係呀, 除非我哋唔偷懶, 晚上返去再捉佢哋做綀習, 但係暑假我唔想咁辛苦, 5555555

原帖由 worldpeace 於 10-7-5 21:45 發表
好叻呀! 我個女仲係打緊遊戲機, 暑期班又未開始, 我又要返工, 佢真係冇皇管....

醒目開學勳章

但係如果佢同學校的, 如果大家都係band 1中學, 咁品質, 性格會比較清楚D.

如果佢讀男校, 都可能會拍拖, 到時佢出面認識個咩女仔都唔知, 分分鐘係band 3的.

你明唔明我講咩呀 ?  我都係預咗佢中學會拍拖.

原帖由 hw1115 於 10-7-5 15:26 發表

唔想佢拍拖囉.

迦密主恩中學, it is location at Po Lam Estate.

醒目開學勳章

宣明會有舊書回收及賣舊書-大家請多多支持啦

http://www.worldvision.org.hk/usedbook2010/index3.asp

醒目開學勳章

我仲以為自己好多舊書可捐, 返屋企整理好得返二本

原帖由 hw1115 於 10-7-7 21:24 發表

Thank you for your info.

醒目開學勳章

我仲未知, 明天開估
不過我估佢會同你仔一樣囉.
唔使怕, 有我陪你.

原帖由 hw1115 於 10-7-8 14:40 發表

唉! 阿仔退步了十幾名.

醒目開學勳章

我哋都係一仟三百幾.
我揾咗好多二手書俾亞仔, 最後埋單 8xx幾.

原帖由 lky3107 於 10-7-9 15:41 發表
嘩)))))我個仔都係升小五, 但書費平你一平喎.

醒目開學勳章

多謝分享 !

但如果心目中只有一間心儀, 又擔心報多間另外一間收咗, 是否只報一間好D呢

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 11:37 發表

自行我只係揀左一間
但有考另一間直資

但正常, 應該係兩間都進取, 因為自行除左看成績, 還有看課外活動, 如果你的小朋友的課外活動出色(吾係校際音樂節果d), 而又有獎項拿到(要係有認可性的比賽), 都可以加到分

...

醒目開學勳章

呢句直程係精句.

[quote]原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 10:09 發表

各位家長比心機d, 加油啦, 要有心理準備呢兩年係非人生活..................正一係你急佢地吾急

醒目開學勳章

但個個報咗直資又唔去讀, 會否俾bad list加 ? 到時大抽獎唔得, 返去叩門都唔收你.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:56 發表

所以我只係報一間

醒目開學勳章

我都係副科用二手.
主科只是買咗中文, 但我lucky, 買的算係新, 里面只用鉛筆做過, 所以我同賣家講下學期都叫佢留俾我.

英文我無諗用二手, 但我朋友又係買到本好新好新的, 令我有少少後悔無上网買.

你講的問題, 係要留意下, 之前我無諗過呢個問題.

我自己仔女D二手書, 我可以送出的就送出. 唔可以送的而家可以捐, 我揾到六本可以捐出啦.

原帖由 CrabPincers 於 10-7-12 16:41 發表

雪文

其實你有無看過d二手書, 有d 問題, 係吾係做晒, 有埋answer? 甘樣到你仔時, 佢未吾駛做, 已經有answer?

我初時都諗住買二手書比呀女(佢學校有二手書賣), 但我朋友比左一本我, 我發現, 入邊d question 全部 ...

醒目開學勳章

hw : 我lucky啦, 我仔力保不失, thank God.

醒目開學勳章

我想PTH計分呀

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 14:48 發表

每間學校既呈分試科目都吾同
但大部份係只係中英數常音視, 比率係9,9,9,6,3,2

pth 呈分就閉家火啦............我女最差就係呢一科

醒目開學勳章

唔好意思, 介唔介意PM我听你哋講邊一區, 邊間中學 ?
你哋是否講一間女校, 一間男校 ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:10 發表

吾記得問, 你仔最後係吾係同我仔做同學呀?

醒目開學勳章

唔好意思, 你點知我e-mail address 加 ??

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:16 發表

雪文
你收email 先啦, 我send 左email比你

醒目開學勳章

明白, 多謝教路.

各位前輩請指教, 觀塘區有那間直資係band 1英中 ?

原帖由 CrabPincers 於 10-7-13 15:15 發表

我看過幾間直資中學的information, 都話, 會考慮返自行時選擇過佢地的學生, 還可以免左interview

但九龍區既直資我就吾知啦
‹ 上一主題|下一主題