用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ ...
樓主: paiwai
go

將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~ [複製鏈接]

Re: 將於05年入讀全日n1小朋友o既媽咪入來傾下~~

香香,
   咁就好喇..你個囡囡咁易適應...你就放心喇 (我覺得最緊要佢鍾意返學) 你囡囡個樣好cute個樣好開心呀...

幾日無來喇....因為我個仔入左醫院幾日..所以無入來 (醫生話因為感染左病毒wor)所以發左成5日高燒, 燒下又停下lu...星期六出左院到而家我都未比佢返學呀...星期四先比佢返...等佢休息多d先, 真係估唔到返左1個多月學就病鑊"金", 真係唔好睇少...dd感冒原來可以好勁架~~~ (我個心好痛呀...個仔又瘦左d喇... )希望之後佢會有多d抵抗力喇打底d病菌喇~~擔心到我呀~~~幾日都無覺好訓.... :cry:

曲曲,
   有心喇~~仔仔好左好多...不過我比佢休多幾日先同佢返學(因為仲有d消炎藥食緊), 唔知係唔係打左流感針會好d..等仔仔無咁易病...我諗都要遲d同要同佢打定穩陣d喇...想問下知唔知係咪要打2針架? tks~~~

曲曲,

原來真係要打2針架...打左都會傳染架 (係唔係即係無咁易會感冒呢?)

朗澄學校都幾多活動wor, 又玩水又整月餅, 又生日會又中秋慶祝會...好"正"wor....(我個仔間學校明天好似得..."花燈會"咋haha~~~~

個仔無返成個幾星期學..唔知d同學仔認唔認得佢呢!明天我就同佢返學喇...我諗都出左院成4日...都休息夠喇掛...希望佢明天唔好扭計喇~~~

香香,
   係呀..有時真係睇緊都唔清(即係比唔睇好少少), 好似果次入院 (都係要靠佢本身抵抗力..唔係藥物咁), 所以都係防範勝於治療你無錯架~~有時睇極都唔好我都會等佢自己慢慢好, 因為都無計....猛食西藥有時都係唔得又食到個仔好燥wor~~~ :

我當自己係醫生        

好攪笑呀你.....我個仔又有傷風喇..唔知係唔係天氣唔好轉季d小朋友易病d~~~~又要睇醫生...又要請假...無得番學lu

香香,
   係喇..我個仔又係呢個月都未停過病呀...好番幾日又病過....唉...真係頭都痛...有時我都諗係咪早比佢返學...成日都病.....都唔知要幾耐先好d..好心痛呀

曲曲,
   我同你個囡果間一樣可以返又可以唔返, 不過我地都係無返, 又係同你一樣去左睇醫生...因為個仔仲有d鼻水呀.. 睇醫生都睇到窮~~

香香,
  你囡囡果間唔係幼兒中心來架...所以會停課? (你個囡囡係咪讀半日果d私校n1呀?)

小樺媽咪:
    歡迎你呀...你個囡囡張大頭相...個樣...好"玉女"呀..好清純...成個周慧敏咁....好正呀 有時間入來傾下~

ksy:
     如果係我..我諗我會諗清楚係咪因為佢唔鍾意d老師定係咩其他原因..因為就算轉左校都可能又係唔肯返, 仲要重新再去適應過d老師同學仔都係好辛苦, 你有無問下佢做咩唔返呀..老師對佢唔好,定係d老師好惡..佢都怕左所以唔鍾意返呀..如果係老師問題轉校就有用既..如果唔係老師問題轉都無用喇...所以我覺得最緊要..係搵出佢咩原因唔肯返學~~  

小樺媽咪:
    我個仔讀全日幼兒中心..頭2日係有得家長陪架..(上一個鐘堂咁..之後放學..之後就小朋友自己返)唔好擔心...有咁多人同佢玩..小朋友實鍾意...我個仔都唔知幾鍾意返學(係有時病就無得返law)

曲曲,
     你仔仔間學校幾好wor....咩學校來架..幼兒中心定幼稚園n1班來架...聽你講到d內容好似幾好wor...又有vcd比你睇下佢地上堂過程, 我之前同個仔報呢間..佢又係有得比我睇平時d學生食野同上堂情況..所以我覺得d老師預備得好充足...我先同佢報呢間, 其實呢間都幾遠架..我要日日搭車接送個仔架.....同埋我最鍾意呢間學校就係..佢d餐單...好似好正..日日都有湯飲...又有各樣食物(不過我個仔咩都係食dd... : )功課我個仔就無wor..係一星期有一張畫派番來屋企law

香香,
    好似你個囡讀n1果d...之後升k1 (d程度係唔你深過幼兒中心呢)

小樺媽咪:
    咁好呀...第1日就返3個鐘, 有無得陪呀...3個鐘都有你陪埋...實唔捨得走喇...(不過佢鍾意..我地家長就最開心...唔係日日返學都喊..真係肉赤死~~~ : )

曲曲,
    睇落d書好似幾好wor, 我個仔果間都係幼兒中心(不過唔知係唔係n1...仲未有書係書包wor..我都未見過 :)我個仔果間學費都係二仟幾, 我個仔間學校係仁濟醫院攪既....唔知佢地用咩書呢...等佢派左先知...學校通知會有同學生整個學習檔案, 收費就$40(唔知係唔你即係整個record比d家長睇下呢)

小樺媽咪:
    都好好喇..玉女無喊...叻女~~~坐唔定八掛四圍去下都正常, 即係佢唔怕先周圍行姐....都幾好呀...睇來佢都ok幾好wor..係濕褲..實有喇haha~~~
     我個仔頭一個星期開頭幾曰都濕褲呀(佢唔去"賴尿"係佢去toilet成日都唔識整濕褲仔 : )而家有時都會整濕不過好少law

我個仔都未派書呀..都唔知佢用咩書, 但係我地比200幾書薄費咋...我諗實無硬皮書lu... 學習檔案就有要比40元...不過今日先交...佢返左2個月都未有咩report返來wor...唔知係唔係得呢個呢   

香香,
    我個仔果間都係放一套乾淨校服係書包(無外套), 無多一件外套放你書包架..., 你可以放係學校真係好...

各位媽咪:
    我個仔果間有親子旅行呀..係11月尾, 仲有我個仔果間都係幼兒中心, 而家都改左n1, k1-k3

‹ 上一主題|下一主題