用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦
樓主: Shirley_
go

香港嘉諾撤既家長快D 入黎傾下啦 [複製鏈接]

我中學都有跳,不過骨頭硬唒,好辛苦
but Chinese dance 要抽籤喎….

原帖由 rabbit 於 09-9-21 13:03 發表
marcus...

I applied chinese dance for my daughter..... cos I learned it when I was in primary   

知不知課外活動那天,如那天不需穿體育衫,可否要求穿體育衫?

及課室櫃桶能否放東西overnight, eg. tissue, 傘?

原帖由 rabbit 於 09-9-21 14:56 發表
marcus....
my daughter said she wants to learn drawings...cos she said she has no talent on it....so wants to learn how to draw a beautiful picture...

I let her to keep piano, gymnastics, phonics onl ...

因為囡囡報了星期二的國術,但那天不需上體育,也不是周五的課外活動 生活教育課,那可否穿體育衫?

原帖由 haileymama 於 09-9-22 09:11 發表

可以架,通告6(a)有講到
『課外活動和生活教育課於周五相間地進行,為方便進行有關活動,學生周五可穿著運動服回校.......參加制服團隊的學生,課外活動當天須穿著整齊的團隊制服回校。』

其實呢d用品,係咪可以放係書包櫃呢 ...

需要寫番封信給老師嗎?

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-22 10:14 發表

可以的.

我叫工人姐姐幫她串字,但不知為何,永遠串不到"afternoon",激C我

原帖由 haileymama 於 09-9-27 09:39 發表

其實我有晒心理準備打仗架喇,不過開左學成個月先開始有Eng Dict,我就比較意外囉

and,我想問問大家,呢兩日去唔去到學校既Website??
我一click入去,就係
This Account Has Been SuspendedPlease contact the billing/sup ...

我囡囡都十分開心,她說在上堂時間去禮堂,去睇老師小朋友時的相。好似好多時在上堂時間入禮堂聽嘢….??!!

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-9-30 10:51 發表
今日有生日會, 阿女好開心!

這幾天開始train 她做完功課自己溫書,她都能做到,抵錫!!

http://happypama.mingpao.com/cfm/relation3.cfm?File=20090927/guie/osb5.txt

原帖由 hipo 於 09-9-30 14:54 發表
你已經好好了, 我個女仲懶懶間, 好似讀極都讀唔識, 真係激死

默書都計分??我暈啦....

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-10-6 09:54 發表

去年p.1 係第一次默書已經開始計分的, 默書係佔 20/150.

那是不是默書入考試分,而評估唔入?是否只有中、英、數、常有評估及考試,而其他科不需?

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-10-6 14:22 發表

我又覺得都好ga, dict 範圍少, 易溫d, in case exam 卷做得唔係咁好, 都可以要黎拉下分. 又好彩評估係唔入考試分, 因為有時無講就評左 or 講左都唔識同佢溫 :p ...

有冇BK mommy 參選家教會委員?

BTW, 前兩天向BK Editor申請學校專屬區,未覆。

搬咗啦,我們有自己的學校專屬區啦,Yeah

原帖由 Marcus06419 於 09-10-9 10:26 發表
有冇BK mommy 參選家教會委員?

BTW, 前兩天向BK Editor申請學校專屬區,未覆。

剛剛完了Eng Dict & Maths評估,又 Chinese Dict next Tue, and then 中文評估 next Thur…so 辛苦… (d 媽媽)

有冇買補充練習,我買了幾本,it’s good for her revision.

原帖由 rabbit 於 09-10-9 14:51 發表
Eng Dict 2 again............. so fast...

很期待明天家長會,可以入課室,囡囡說她有4個功課貼壁報

Just now check homework from website, Eng Dict next Tue, Chinese assessment next Thur, then Maths assessment next Fri. Oh my God!!

me 1E

原帖由 rabbit 於 09-10-9 16:45 發表
which cls? me 1A

Oh no, you are right, should be Chinese Dict. Non-stop revision..

原帖由 rabbit 於 09-10-9 17:09 發表
marcus
really? i thought the eng dict should be bi weekly....

要請假嗎,I can't do that, I already 放緊出年的假

原帖由 rabbit 於 09-10-9 10:34 發表
marcus06419
I only attend the voluntee works in the school...... its a very good experience.  

下星期背「明日歌」,知不知其中一句「朝看水東流」的「朝」是讀「潮」或「蕉」?

晴晴_媽媽 thanks.

原帖由 晴晴_媽媽 於 09-10-16 14:11 發表

[朝見]/[皇朝]/[朝鮮]/... 時「朝」是讀「潮」;
如解 [早晨] 就讀「蕉」.

so  「朝看水東流」的「朝」應是讀「蕉」^^

成績表是否有全班及全級名次?

考朗讀
原帖由 mandyyuen 於 09-10-27 23:15 發表
今日手冊寫"下星期考說話", 係d咩嚟架? 有冇媽媽知道呀?

‹ 上一主題|下一主題