用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 統一派位
go

統一派位   [複製鏈接]

王國會長

cclbaby 發表於 14-3-31 12:25
請問甲部是否可填一至兩間?而乙部是否可不用填晒 30間?

好睇你囝囡屬那band 和塡乜校? 例如band 2 生在甲部塡晒3 間 band 1 頭學校, 那塡了也是白塡.

不過大前提下幾唔想都應填晒.

Sasaalan  對  發表於 14-4-1 09:41

王國會長

sosokel 發表於 14-3-31 13:33
請問在乙部也必須先填滿本區的學校才填他區的?抑或可不理會是本區定他區,而只按banding來排? ...
乙部只可塡本區, 留意那個"本區"也包括一些指定的跨區校.

王國會長

freeman108 發表於 14-3-31 13:42
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

咪會填有Double學校名字?

"填有Double學校名字" 指什麼?

王國會長

sosokel 發表於 14-3-31 13:50
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

我指的他區就是由其他區校網納入本區校網內的學校,但通常每間只有幾個位,那是否就 ...
心儀的還是應放頭幾志願, 最終看運氣如何了.

王國會長

auwl 發表於 14-3-31 13:37
指定的跨區校---------是指什麼?
就是其他區指定學校分了少量學位到自己區.
例如我囡在南區, 但仍可選東區的BPS, 中區的SSGC, YW 等.

王國會長

sosokel 發表於 14-3-31 14:24
若不理會學位數目而放在頭幾志願會否有些危險?
阿仔是深水埗區band 1,正常都會放長天或銘賢在第一、二位 ...
若隨機編號不好, 放本區或他區在第一、二位結果也可能差不多

王國會長

fionakong2008 發表於 14-3-31 17:33
如b2學生,可否先排1c,跟住b2,到1a,1b,最後先b3(好唔想,我接受唔到)

b2學生先排1c 都或可以, 好彩都會撞到入去, 但一定唔可以多, 千萬不要有幾多1c 都塡晒落去, 否則只會令你派b2 的機會大減, 唔好彩的話連b2 都派晒要硬食b3 了, 仲有塡完b2 再塡 1a+1b 只係白白浪費志願, 試想有乜可能連b2 都派唔到會比你派到1a/1b.  

如果真係接受唔到b3 就一開始就塡b2 吧.

王國會長

sosokel 發表於 14-4-1 00:03
回覆 瑩瑩老豆 的帖子

即是說不用理會是本區定他區學位,先填滿band 1, 唔夠先再填band 2? ...
對b1 學生係, 但也要留意次序, 如果係最熱門b1 學校, 放第三甚至第二志願已經係白塡.

sosokel  Thanks!  發表於 14-4-1 20:27

王國會長

馬媽媽 發表於 14-4-1 08:52
1) 請問觀塘區Band1女生,乙部可博多少間Band 1 英中(本區及他區)。
2) 另乙二填梁式芝或蒙民偉,那間機會 ...

咁要自己估下Band 1 英中派到幾多志願仲有位了,  如果係熱門Band 1 英中, 通常第一二志願已派晒學位.
機會好難講, 睇有幾多人報而自己隨機編號係前定后, 好運的話, 塡任何一間Band 1 英中都可以入到.

‹ 上一主題|下一主題