用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 忍唔住為明慧講幾句說話
樓主: Mother_Joyce
go

忍唔住為明慧講幾句說話 [複製鏈接]

回覆:忍唔住為明慧講幾句說話

我女女讀太子明慧pn, 多謝樓主替我們媽媽說出心底話,亦為小朋友及媽媽還一個公道。從一開始爬文,就看到很多很多負評,心中實在不解。何謂商業化?試問那一間幼稚園不賺錢? 校長現實,貪錢? 校長只在簡介會講出媽媽不想聽的事實,告知大家想清楚才留位,留位費是沒得退。如果校長氹你留位,想賺你d留位費,就唔洗特別提醒你,小心考慮。我好欣賞校長的率直。那些不是用家的人,常批評明慧,可知這做法相當不公平。好像給小孩標籤了,選明慧的父母都是罪人。我女女從一開始不太懂說話,到現在,在家不停的說說說,唱學校教的兒歌,我好肯定是老師的功勞。我不敢說老師是最好,但老師都有耐性及跟進。女女兩天沒有上學,亦打電話給我了解情況。女女亦認識班內其他同學。從一開始不願上學,到現在未到門口已急不及待和我說再見,我相信女女一定很喜歡上學。幼稚園其實只是一個平台給小孩學習獨立,這方面明慧稱職有餘。希望各媽媽在批評一間學校時,請考慮其他家長及小朋友,公平一點吧。

回覆:龍校之友 的帖子

我去果個簡介會,校長唔係咁既語氣架喎。你係咪其中一個家長想退留位費,所以咁激動同不滿呀? 既然你已知學校不是你那杯茶,為何要入讀呢?

引用:Quote:原帖由+Julybabe+於+14-12-04+發表你

原帖由 龍校之友 於 14-12-05 發表
好媽媽,依家情況系打的(周末去收費渡假村)收百三,MW巴士叔叔(周五去公眾海灘)又話收百三喎,你系咪掉 ...
點解你覺得其他家長唔應同你就係唔理性同欺凌呢? 你份人都幾奇怪,又要用讀,又要嫌棄。選錯一次好啦,第二個又要選返一樣。既然咁target oriented 龍校或教會學校先係你杯茶,又可必勉強自己小朋友去讀一間和你教育理念不同的學校,又何必說服他人要覺得130蚊去海灘好有問題呢。就算我自己讀天主教學校,都會叫學生捐錢啦,童軍獎券,聖母月等等。。。 而我女女開學到而家都未有要捐款。我唔排除將來有,但捐錢有咩問題呢? 你講到教會學校一定無,但我就話你知,係有,起碼我讀果間有! 理性討論係須要,但係唔係同一d理念不同的人討論。家長唔係唔理性,只係唔太明白你心理,講的例子不太有說服力啫。

引用:上年很多家長問我,為何這麼多龍校都收我大

原帖由 龍校之友 於 14-12-04 發表
上年很多家長問我,為何這麼多龍校都收我大B,我說我沒有作過刻意陪訓或為他報讀什麼課程,我相信每個小朋 ...
此外,你自覺你自己的氣質比別人好。我相信這都是觀點與角度啫。憑你的回覆可見,這講法真的見仁見智了。只恕我不敢認同。

引用:Quote:原帖由+vcheng99+於+14-12-05+發表點

原帖由 龍校之友 於 14-12-05 發表
我前文已經講咗幾次明慧嘅優點同選舉明慧嘅原因(不下五六項包括有net, nmt,姨姨老師有愛心,小朋友讀得高 ...
你的鄙視,嫌棄的態度很難服眾。如所有觀點都是客觀評論,沒有任何論點是容不下的。當別人提出問題時,你只會鄙視別人而好像看似大方的叫其他人理性點,但說話盡其刻薄。我本抱着路過心態,但實很難不代其他媽媽抱不平。我不再打算回你的貼,學你所講,怪獸周圍都係,又要讀,又要嫌棄的,我真是見識少,不能理解。

引用:Quote:Mother_Joyce+發表於+14-12-5+13:56+

原帖由 penn_2010 於 14-12-05 發表
所以最好讀耐D先講.  我小朋友話哂讀左幾年, 你小朋友岩岩開始 PN .......
正如我所講,很多學校都有捐款。廿幾年前都已經開始有,又何須大做文章呢?我相信媽媽們不是不接受批評,人人都可以有喜惡,但無須句句說話都是有骨,鄙視及看不起的態度令人討厭。自負自誇到一個地步令人不解。態度一點都不似是討論,只是想將小事無限loop,然後就話人斷章取義。再唔係就無敵送你一句"唔理性討論", 跟住就話唔好對號入座。我完全係覺得態度問題。當别人問多一點時,就話唔想駡戰,看似所做都是大大方方,其實就不停想挑起別人情緒,之後就扮大方。 這做法真是奇怪。

引用:Quote:原帖由+龍校之友+於+14-12-06+發表原

原帖由 jelly-pudding 於 14-12-06 發表
我只係想講,呢種事喺好多學校都常見,其實唔係明慧至會有。何解大家都在做相同事情的同時,明慧要俾人話係 ...
算啦,你再同佢爭論都是浪費時間。佢咁睇唔開你講咩都只會比佢有機會攻擊你及學校。這個post都係想比d正能量,或比多d信心一d準備選擇既家長。別人要發放負能量你控制不了。原來講好說話的都會變成怪獸的話,我相信無任何情況你可以改變他的堅持。由他吧!

回覆:Mother_Joyce 的帖子

正能量與負能量在於態度問題。不須再多講。亦不須再堅持去說服別人。我們只希望兒女得到好的教育,再和一些態度囂張的人探討只會浪費時間。

‹ 上一主題|下一主題