用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ABC Pathway
go

ABC Pathway [複製鏈接]

HelloKit2014 發表於 19-7-10 15:54
大家點睇佢ge 課程? 我個女k1 (9月升K2) 上左一年cambrige, 佢好鍾意返ABC, 另一邊我都有試其他唔同ge engl ...

我認同你,ABC 真係有一總魔力,囡囡初初上一星期一堂的 Cambridge,之後要求要返多一日,到後來轉左 iLearn, 不經不覺 2年。上星期就畢業禮,竟然同我講升小學都要繼續上 ABC 其實一個星期上三堂每堂兩小時的確聽、說、讀、寫方面都有大大進步。佢本身都係讀名幼兩文三語,英文班主任次次都 comment 佢嘅 phonics, spelling 都比其他小朋友強, 英文方面我地只係補 ABC,我勞功就歸佢。 我都唔敢寫太多,費事令人以為賣廣告 or hardsell..

利申:囡囡讀左2年 iLearn, 升小有港島區熱門英文女津小。聽日係iLearn最後一堂,都有點捨不得。

jessnyt 發表於 19-7-12 00:08
請問考直私有優勢嗎

因為K2已有私小的 offer 做 backup,我地只係 selective 咁選了幾間神小去 apply. Interview 係睇小朋友臨場表現,我唔覺上左 iLearn 會有優勢,不過好多 interview 都會有 story telling 再問問題,小朋友平時訓練開就可以 open up 自己去舉手答問題。

booboozi 發表於 19-7-12 09:02
你好啊,我記得你女女讀vic,我仔仔來緊都會升vic,你覺得有無需要再上iLearn學好英文?佢的課程個structu ...

一向都好少喺 EK 發言,咁你都記得。 其實好難講有冇咁嘅需要,因為我係 working mum,我唔想囡囡日日係屋企對住工人姐姐發呆,所以選擇 iLearn,又有得學又有得玩下。感覺上返多半日幼稚園咁。佢個 structure 都係集合晒 Phonics, Cambridge, RWI (唔寫太多,怕俾人誤會 hardsell) 囡囡每次都好期待返學,我見 topics 都好生活化,老師都當小朋友好似朋友咁談天說地無所不談。有時我會是但搵 d 好深嘅 vocab 問囡囡點讀,佢雖然唔識但會嘗試用 phonics 併到出來。

我囡囡剛剛喺 VIC 畢業升小喇。感恩! 加油呀!

回覆樓主:

如果你要我說出ABC 令我最不滿嘅就係上星期的畢業禮,我感覺上校長太 Hardselling, 開始前又分享佢自己嘅經驗,到所有畢業生表演完校長又要再請 d讀左好多年嘅 existing students 再分享,又不斷 promote iPrimary.. 我完全 feel 到家長被困會場咁進行洗腦式 promotion.. 我和先生極反感當日嘅”被分享”的環節。

booboozi 發表於 19-7-12 12:52

因爲你轉到CWB vic我就印象深d。我又係working mum ...

K3 係pm class 因爲返學時間比現時長45分鐘。其實可以安排到,我反而覺得上午自己安排興趣班,外補...下午返學更有彈性。再者 WD 學費差不多 double 左half day, 但學嘅課程一樣,只係提早俾小朋友適應小學的 long school hours. 所以當時我有 WD offer 都冇take 到.

Mie1107 發表於 19-7-12 18:04
請問你囡囡係由K2上學期開始讀?之前K1有冇喺其他地方學英文?

我地係 K1升K2嘅暑假開始上一星期一堂的 Cambridge,之後上左一個月囡囡話想上多一堂就轉左 iLearn. 之前冇上過其他英文班,其實原本係想近近地俾佢落樓下嘅 monkey tree, 但職員都未做評估已經講到個女好似文盲咁要從最低 level 開始 (佢話係for PN),又話邊有人咁遲先開始讀架.... 小朋友只係升 k2啫,有幾遲呀?! 嬲嬲地就去左 ABC,做完 assessment result 係 above average, 一 d 都唔係 monkey tree 講都咁差
‹ 上一主題|下一主題