用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 20-3-16 16:08
我都覺得樣樣都有父母教練安排,是個問題,不過始終都是個conventional path,父母幫到咪幫,身邊都有成功 ...

講唔清楚。眼見前輩朋友的仔女on paper係好叻,但個個都唔湊米氣。可能係家裏供給得太好,無慾無求。我唔鍾意咁樣的型態。

回覆 stanleypyk 的帖子

呢個世界有高薪、有前途的好工,但要求高才能、高學歷,唔到佢做。點解?因為佢用咗求學的黃金時間去打機,仲不斷埋怨唔夠時間打!人地寒窗苦讀果陣,佢日日打機,父母勸極唔聽,而家自嘗惡果,唔知反省,仲有臉講?
事件好簡單。再乞兒的工都pay the bills,起碼令佢有錢交租、三餐有着落。唔打工,邊有錢?邊個養佢?諗住攞綜援定訓街?

回覆 MrBeast 的帖子

你呢個例子真係「教壞人」,其貌不揚的男子直播訓覺,not even露肉或淫褻,就有錢賺,打工真係辛苦好多

回覆 IloveJJ 的帖子

係,逆耳忠言要講,當頭棒喝要做。佢錯要set him straight。呢d做衰人的嘢、難聽的話係父母要做要講,唔係真係愛佢變成害佢。

真係,教子要有義方。連反省都唔識,一味埋怨,滿口歪理,乜都係父母、社會的錯,自己唔使負責,自己懶散唔讀書、唔上進係無責任。好荒謬!

唔拉埋政治講啦,費事模糊了視線。
一個人點講都好,連打份工賺錢養活自己都唔願意,咁仲有乜好講?

因為有小朋友,我都好努力認識新世界,之但係越睇越覺得唔係好妥。

之前同樓主講過,咁多年佢和佢仔的交手,佢係每仗都輸、節節敗退。但如果佢能夠引導到佢仔打份長工,自力更生,咁都未至於全盤皆輸。果陣樓主話要回大陸退休,一定要逼佢自立。但而家好似放軟口氣......

無論你事業上點決定,你都應該要佢畢業後馬上搵工,賺錢養自己自力更生。千萬不要比佢係屋企炒股賺生活費去hea過。開壞個頭,佢無搵工動力,以後就係靠你了。

回覆 B哩baba 的帖子

同意。佢仔咁樣的炒賣做法,同去賭場賭大細無分別。

回覆 Danielhk 的帖子

你講呢d無意思。如果仔女已經鬼迷心竅,完全唔睇父母臺戲,你自殘又好、遠走他鄉又好,佢根本唔會care。
唯有在大家感情仍然好好的時候,比心機去教導和維繫。希望唔會行到陌路人果步。

份工再「乞兒」,都有糧出,可以養活自己和家人,自力更生,有乜莊敬自強過自食其力?
居屋係低等和無能力的人住 —— 咁有倚巒和富匯豪庭,當然唔會揀居屋。但用搵幾多錢和住係邊去界定一個人係高等定低等,真係比較核突。

我地成長的時候,學習的價值觀就是 —— 職業無分貴賤,每個人努力工作,貢獻社會。用我百點熱,耀出千分光····

而家講起好似好老土,但呢d係大道理。會唔會係近10、20年,教育的重點轉咗去谷成績,家庭和學校都無講呢d價值觀?

stanleypyk 發表於 20-4-2 14:23
首先對國內政府和人民都有偏見, 在國內手機或電腦上網有很多限制, 不是他理想的居住環境!
...

唔一定的。不知幾多極討厭大陸的男人追求身材好的國內嬌娃。

你想佢係香港學獨立,就唔好邀請佢返大陸一齊住。

去到中山,可以話搵唔到工、唔啱做,呢樣果樣,繼續黑口黑面躲在房打機。唔信你做得出掉晒佢d嘢出街,趕佢走,換門鎖。
唔想養佢一世,你係呢個關鍵時侯要小心處理。

你講得好啱。樓主個仔的價值觀從何而來?
可能由細到大屋企太錫,把他捧得太高,無人對佢講一d難聽的實話,佢將自己擺位擺得太高,點可能滿足到佢的期望?咁既學歷,又無經驗,初出茅廬就係從低做起的了,唔通比個總裁佢?

你咁寫,我想起昨日有對父母500定600萬,買咗層東涌樓,話比個18歲的女學收租

早上離開了床,基本上不會再在床上活動。都是在書桌、沙發或者飯廳活動。
由朝到黑都唔離開張床,實在好唔健康,個精神狀態好頹廢。

比佢試吓,打份工自力更生,和世界接軌,搵錢養自己,點樣分配金錢,節省支出,照顧自己生活。一個人唔行出去,自己面對吓,好難長大。
佢捱得一兩年,人會成熟好多。

回覆 Danielhk 的帖子

我必須明確無誤指出孩子錯誤行為。明確無誤表達我的憤怒,讓他知道我無法接受 —— —— 我都係咁樣。甚至比你做得更激烈。

君子愛人以德,佢有錯一定要講比佢知,一定要幫佢改,否則害咗佢,亦會毀咗大家的關係。
‹ 上一主題|下一主題