用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 Danielhk 的帖子

其實我唔覺得樓主仔有特殊問題,無論係智力和情緒。佢係典型沉迷打機,加縱壞的溫室港孩。佢成日講番d唔比佢打機的陳年往事,係因為1)有人entertain佢,肯理會咁無意義的抱怨。其他家長第一次聽佢發up風,已經將佢d歪理拆穿,shut him up。
2)佢生活太閒逸舒適,如果十分繁忙,好eventful,佢就唔得閒翻舊賬。

MrBeast 發表於 20-1-29 13:39
就算是,也不是excuse,身邊有例子因sen父母包容,反而咁冇積極找方法解決問題,唔想小孩辛苦咁話。
我個都 ...

細路個個都有總有d嘢,會令家長費神。總之大事大方向唔出錯,例如書要讀好、努力工作、毒品損友掂不得、嫁娶戴眼識人,一般人生唔會太差。

回覆 stanleypyk 的帖子

任何一個家庭教養仔女,都唔會比佢一句「我懶囉」就過到骨,可以唔使做佢該做的事。

little_yolky 發表於 20-2-13 21:49
咁大個喇,仲可以做乜呢?

近日唔駛返學,工人姐姐卡住唔嚟得,舊既走咗,大家分擔家務。阿妹好乖無問點 ...

亞之亞佐其實好正常,但講完都要去做。家務、功課、溫習...生活上好多嘢都係責任,認咗懶、蠢、手殘就唔使做,仲得了  

好似我女,之前比我發現佢原來唔識/唔願開膠樽飲品。每次就作狀做個難唔到的樣,跟住就有人搶住幫手。我問佢,話d冰令個蓋好難開,話手唔夠力,又話對手搽咗cream好滑。剷完、教完,一定要自己做。再唔肯做,以後唔好飲

你竟然諗,如果唔返大陸退休,就要幫佢做亞四至七老八十。全錯!
既然無工人,屋企嘢應該大家做。你接受佢一句「我懶囉」,跟住自己任勞任怨做曬。唔係理想做法。佢學唔到應付自己責任,你亦有怨言。

回覆 MrBeast 的帖子

父母要求仔女做合理的家務,乜原來可以真係唔肯做?即係叫極盤pair唔去洗碗,由佢臭?

要改陋習就即時改,唔使等第日返大陸一齊住先改。
仔女一定有唔好的行爲,大小都好,一定要幫佢地改善。由得佢,心軟佢,只有害咗佢。

識人個仔好鍾意趴係度寫字和睇書,提過佢媽媽,佢就話「講過好多次,佢唔聽,無辦法」。結果未夠12歲差不多1000度近視。

適度關心,適度放手。

你問得好好,根本輕重好大分別。
父母為仔女唔將鞋放番入鞋櫃,而大鬧、唔開心。同夫妻因對方唧完牙膏唔扭番蓋,而嘈大交。係我心目中一樣係荒謬。抓大放小,做人無可能要人樣樣跟到你足,每件事盡到你要求。

以前聽d人講d婚姻問題,乜嘢對方唧完牙膏唔扭番個蓋,搞到好大件事,離婚咁滯。
我覺得好無聊,咁都對對方不滿成咁,真係離婚就算數

邊有咁易長期搵到快錢?如果咁易,邊有人返工?長賭多數輸。
我有個老親戚,80幾歲人,身家都豐厚。佢比個證卷行定銀行經理冧到,非常鍾意炒股票,日日都做trade。之前成日話日日賺幾萬容乜易,唔知佢而家係咪咁好搵。

投資係可以致富,投機呢,就睇你有幾叻仔。

咁就好,無損手又買到教訓。如果一開始好容易搵食,以為自己少年股神,盞害咗佢。

除非屋企有家業,香港大部份畢業生就係要認認真真搵份工打,養活自己。唔係錢從何來?
期權炒賣,根本係純投機,同賭博無分別。一個對金融產品了解不深,又拒絕上course學習的入世未深年輕人,盲中中搞呢d高風險嘢,有乜好處?最怕有一日你會講,早知任得亞仔打機,佢咁最多養埋佢。佢迷上投機亂炒,真係輸身家拖累屋企人

我會睇大唔睇細。如果個仔會搵份長工,努力工作,好好做人。佢唔鍾意做家務,d嘢無手尾,我會提吓佢,但唔會睇成一個大缺點,日日話佢。
做家務、自理呢d嘢,從來都係環境造成,你返鄉下退休,佢一個人生活,就自然要自己做ga啦。

回覆 Yanamami 的帖子

你講得啱。自己揀服侍佢,就唔好怨。唔想做亞四,就狠心要佢自己做。
又要縱容,又要頂唔順鬧佢,盞大家唔開心。

有自置物業,唔可以要求個仔搬出去獨立。咁屋企有錢,咪注定養佢過世?

咁最好的scenario係咪全家一窮二白,搵個錢刮痧都無,咁就一定養到好仔?

回覆 IloveJJ 的帖子

真係。點做都錯。千錯萬錯都係社會的錯。

我以前一直都信呢句,不過慢慢發現新一代未必咁諗。可能父母照顧得太好,又或者世界唔同咗,而家唔玩堅毅、忍耐、奮鬥、不屈不撓呢套

MrBeast 發表於 20-3-16 13:47
e加都有,不過唔在柴米上,而是體藝和成績。至於$,唔係話一定要慳,但至少知道沒有免費午餐和應洗得洗 ...

對體藝和成績的鬥心,會唔會自動演化為對事業的積極進取,以前果代會。而家呢代未必。眼見年長朋友的仔女,真係唔係好搏殺果種,唔夠hungry。
‹ 上一主題|下一主題