用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 stanleypyk 的帖子

炒賣,仲要係有leverage的投機活動,真係風險大。全無經驗的後生仔,可以付上好多學費。佢工作後儲到錢去投資,絕對係好事。但唔做嘢,考炒股票去搵生活費,就非常不智。
樓主,你千祈唔好心軟打本比佢

你了解吓佢的想法,從中教育佢投機和投資的分別,風險有幾大,是否承擔得起,回報又係點.....一路關注、教導和照應住,一定好過唔理佢,剩係話出事我唔會幫手。事實上,有幾多個父母忍心見到初出茅廬的仔女,人生剛開始就背上破產的record

回覆 MrBeast 的帖子

同意。樓主做父母的投入和付出,比起佢做仔對家庭的貢獻,真係贏幾條街。樓主叫個仔撫心自問。

有時我覺得呢代父母太客氣,太重視子女感受,驚傷害佢地弱小心靈。倒不如上一代父母,講嘢係好難聽,但當頭棒喝。
你又唔識投胎做李+x個仔,又懶散又唔讀好書,你第日諗住點維生?擔擔抬抬又唔夠力,唯有做......

真係要睇吓對手。

你個仔的說話其實係唔少的青年人的心聲,之前係唔少訪問睇過類似的言論。無家底、無學歷、無特殊才能、唔願捱、唔甘心從低做起、睇唔低公屋居屋上車盤。
記得有個家住劏房,中三輟學的女仔,佢打d散工,一家靠綜緩。佢講到而家只係生存,唔係生活,佢要有尊嚴咁過日子,所以佢參加社運,佢話要革命.....

回覆 Danielhk 的帖子

唔係講高收入或低收入人士支唔支持社運的問題,而係講年輕人的處世態度和佢地確切遇到的問題。

同意。每個人都有自己的角度,我唔會因為人地一時一段說話pass咩judgment。只係話呢d係好多年輕人的心聲。
正如好幾年前,我有個男親戚50幾歲中年危機。佢話做咗幾十年傻仔,點解一世人要供養父母?要養幾個仔女?點解搵咁多錢咁多年,但係都無咩點享受過?點解其他人可以成份糧自己使曬,佢有得做無份使?無家累,佢一早可以退休唔做,風花雪月。

佢講的說話唔係錯,只係佢應該幾十年前結婚前諗清楚。

[reply]回覆 stanleypyk 的帖子[/reply]

你叫佢儲錢先,再研究邊幾隻股票穩陣得來,又有良好增長前景。PE幾多?股息幾多?

到搵到工之後有穩定收入,可以考慮月供股票。每個月用幾千元買一隻股票。

後生仔開始了解理財和投資係好事。但講到投機炒賣搵外快,就真係高風險。一年幾多人交幾多學費!

Diversifyedu 發表於 20-1-15 22:58
就算你說服到佢買建議嘅投資產品,當佢見到牛熊窩輪期權大升而股票回報咁慢,咪一樣投訴你阻佢發達。而萬 ...

你實在講得太好!

Diversifyedu    發表於 20-1-16 12:08

上次打機事件,處理唔好,最多都係你仔葬送佢自己的學業前途。
今次投機事件,你由佢舞,最後金錢損失可以好大,你自己衡量吓。

多d交流和規勸。理財和投資係必須要學,但要行正路。搵快錢容易,炒賣順手真係無人想返工,諗歪咗好難搞。

唔係壞事。

問題出係佢一向唔使做,所以咪覺得唔關佢事。與其話佢自私,不如怪你縱壞。
佢肯和亞媽一齊洗,已經唔算太差。

Diversifyedu 發表於 20-1-21 11:39
回覆 Jane1983 的帖子

由細到大收拾煮飯洗碗起床大部份生活習慣都被人鉅細無遺去安排照料, 已經成年仲當小 ...

當事人亦唔會特別感激父母,一來佢未做過,唔知幾麻煩瑣碎,點會appreciate 。二來佢日後自立,乜都要自己做,又唔識有辦法有效率地做,痛苦不堪。

之前係BK睇到有網友分享,話公司新來的年輕同事,午飯後洗飯壺。洗到成地水,食物殘渣堵塞去水口又唔清理。最後有人忍唔主同佢講,但佢覺得氣難平,因為佢要自己洗飯盒,已經好委屈,做咗好多嘢,仲比人話。最後份工當然做唔長...

你仔近來真係有d改善wor,記得鼓勵多d、溝通多d、引導多d。
果d好瑣碎的家規,例如放鞋入櫃,let it slide 算啦。第日佢一個人住,鍾意放邊都得啦。睇大唔睇細,下下chur住佢黎話,盞失重點。

回覆 eviepa 的帖子

Delete

咁我都delete啦。我都係有感而發。

我都係,衷心希望樓主個仔生性,努力工作自力更生,孝順父母。
樓主仔仔已經18+歲,成年人了。而家再講往日管教有何不當之處,已經無補於事。樓主有做得唔好的地方,但始終佢仔責任最大。我地呢代人,有幾多個係父母耳提面命咁培養,大家都係自己努力學好,跌跌撞撞打拼走過來。自己的人生自己負責,怨父母意義不大。

佢都大個人,無謂再講細個果陣父母唔比佢打機d嘢了。養兒方知父母恩,到佢長大有自己家庭,就明白唔係乜都由個小朋友想點咁簡單。
前路係難,但難極都要向前行啦,個個都係咁。做做吓有d經驗,就會有d把握,知道前路點行。
‹ 上一主題|下一主題