用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?
樓主: Ellachan28
go

求指教,留港書讀還是番深圳讀書好?   [複製鏈接]

唔係唔信你,但硬性要求學生付費考額外校外試,係香港真係好少。

一來容易被家長嘈,二來學校咁做無咩好處,三來多咗行政工作。

SUKI20062014 發表於 21-5-20 13:10
其實媽媽在孩子身邊就最好,據我所知,深圳的學校壓力唔比香港少。
你所求助的問題應該要找回學校問問,如 ...

其他網友的反應都係所謂“proportional response”,唔算過激,合乎慣例。

大家熱心答樓主,佢當人地係打手,同學校夾埋呃佢,連聲質問,又真係好難接受。

windwindbaby    發表於 21-5-22 15:22
karrywong    發表於 21-5-20 16:51

回覆 王家爸爸 的帖子

有d人講嘢串嘴,唔介意被窒,咁就風格連貫,無問題呀
但無理由你亂爆陰謀論,態度惡劣就得。人地作出同等反應,就唔得。另有網友話好抑壓,講到好似大家蝦佢咁,咩世界?

回覆 王家爸爸 的帖子

明白的,所以我起初都無出聲
有人話 Everyone is fighting a battle you know nothing about. Be kind. Always. 我久唔久都為d人人覺得好無謂的小事好愁。每個人身光頸靚,笑意盈盈的背後,都有自己的故事。

王家爸爸    發表於 21-5-21 15:06

回覆 jli008 的帖子

吾会冇腦咁去借錢入讀私立及国际学校学习

@@@

以前見你的發言都有講過, 每次都憤憤不平。其實你身邊人邊個借錢入讀私校或IS?又或者有人怨你唔咁做?

Face3366 發表於 21-5-24 15:29
借錢讀私立,呢個真心服。

財政穩健的家庭環境,對小朋友成長其實好緊要。如果父母經常為錢嘈交,或者好閉翳,細路哥好難快樂健康成長。

為仔女教育,放棄奢侈消費係一件事。但為讀私校而揹一身債,就係完全另一個層次的瘋狂。

回覆 jli008 的帖子

各施各法啦。家庭有閒錢,用來栽培仔女都係正路。
‹ 上一主題|下一主題