用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議 ...
樓主: stanleypyk
go

有關和小兒在學習和打機及電子媒體使用上的時間爭議   [複製鏈接]

回覆 stanleypyk 的帖子

只報一份政府工,私人機構招聘, 拖到過埋期都無去...呢d根本唔係搵工的做法。佢一路拖,一路唔多搵工,咁樣唔係辦法。

你要諗諗計,除非你打算養佢過世。

你的問題係太錫佢,佢d歪理你太上心。以前講咩要盡情打機,已經係廢話連篇,其他家長趁佢細,鏟到佢機都唔敢提,唔會比佢咁樣無限放大。佢已經斷送咗學業生涯。而家又黎?
佢工都唔搵懶洋洋,講咩人地比家用就唔使煩其他?佢搵到工,有能力比家用先講啦。樓主,唔好心軟,一定要佢去搵工自力更生。樓上Y姐無講錯,你仔同你玩緊mind game,你次次都唔夠佢玩,小心小心。

S-Kwok 發表於 20-6-22 06:56
樓主,你唔對佢苛嚴,其實將來會苦了他。 即使樓下7仔做售貨員,都係自力更新,總好過hea懶個身,hea吓hea ...

睇咗樓主咁多年,佢係呢度講可能強硬d,但執行肯定同嚴苛無關。

樓主教養佢仔咁多年,當中博弈完全唔夠佢仔玩。今次要佢畢業搵工自力更生,係最後一關。贏咗就幫到個仔行條正路,努力工作養活自己,日後成家立業。輸咗就養佢過世,佢日日躲係房打機炒股,黑口黑面爆粗當你工人使。

gracelam 發表於 20-6-22 10:59
其實咁多年樓主2公婆一路比個仔食住,唔忍心,唔放心,唔抵得,我估10年後,結果都係一樣,可能更糟,因為 ...

我都好怕劇情會咁樣發展,所以大力支持樓主一定要佢仔搵工,自力更生。

佢仔畢業就只係報咗一份政府工,實在太唔積極

Delete 電子遊戲係好事,肯出廳大家傾談係好事。大家交流吓,你灌輸正確和正面的投資觀念比佢絕對係好的發展。但無論你幾讚賞佢的改變,或者傾得幾開心,都唔好攞錢出來比佢投資,或者任何形式的合作。
父母心軟科水見得多,切記不可。

回覆 MrBeast 的帖子

樓主個仔係食住佢兩老,希望樓主唔好lose focus。

傾訴吓、安慰吓,無所謂,但唔等於佢唔使佢搵工,自力更生。老實講,呢個世界邊個無冤屈嘢?邊個無山高水低,大家都係啃咗去,繼續努力。
佢畢業只申請過一份工,擺明係唔積極。講咩都好,以前點都好,都係要出來社會經歷吓。

你和亞仔分享職場上的感受,係好事。但你人生走到呢個階段,體會的嘢唔一定適合一個初出茅廬的年青人。好多老人家感慨「殺人放火金腰帶,修橋舖路無屍骸」,或者呢個世界「笑貧不笑娼」,唔係錯,但無謂同腦荀未生埋的後生傾。
你仔得萬幾元本,咁多個月都係輸多贏少,佢應該體會到靠炒賣根本生活唔到,始終都係要搵份工。搵份正職有穩定收入,儲起餘錢,在工餘時間度吓點投資增值,咁先係正路。佢唔明或者唔願意明,你應該講明佢聽,一日三餐、房租水電煤,點搞?

stanleypyk 發表於 20-7-11 21:35
今天又和兒子討論完成學業後他的人生去向, 他很羡慕同學就算讀完書, 可以hea在家不用出外工作, 所以他的經 ...

打工係乞丐,街上人全部係乞兒 - 呢d咁難聽的說話,其實係樓主定樓主太太教佢?點解佢會咁講嘢?真係難聽過粗口

如果投機不成, 打工又辛苦沒理想回報, 寧願死了便算了。

@@@

佢得二萬幾元,唔返工靠投機達成夢想,基本上係痴人說夢話。佢開出寧願死的戲碼,你點處理呢?

佢好荒謬。如果有個女仔,樣唔靚無乜學識性格麻麻,佢唔願返工話搵得幾多,佢一心嫁個有錢人嘆世界。佢話如果唔能夠嫁入豪門,享盡榮華富貴,寧願死了便算,咁合唔合理?好醒啦!都成年人了。

個女仔日後姻緣際會,唔係無機會嫁得好。但自己都唔努力行自己的人生路,等奇蹟出現去打救,呢d多數落空。

你可能要陪吓佢一齊睇吓網頁,一起研究報咩工,推動吓佢。
最難係行出第一步,搵到份工,返開ok,就on the right track。開始時,係需要人扶吓、push吓。

stanleypyk 發表於 20-7-14 23:10
其實在5月份考完試時已幫他留意有什麼工作適合他, 也建議他早點找工作以免到7月份有很多畢業生出來競爭, 在 ...

如果到時佢真係咁,希望你忍住唔好幫佢。比佢試吓捱窮,試吓面對後果。否則真係讓佢過世。

你責任大啊,樓主。太錫、太順住佢、太呵護備至,對佢唔係好事。

stanleypyk 發表於 20-8-21 12:11
如果他肯聽勸告, 什麼問題也可解決了!

佢一直依然故我,工唔多搵,機又照打,你有乜對策?

睇咁耐,你對佢係心軟和無計。最終可能係自己孩子自己養到底,希望你銀彈夠。

你已經縮到打定輸數,帶埋佢返大陸。返到去,你有乜把握佢會肯搵工?
唔係撥你冷水,係希望你睇清楚個情況。旁觀者睇,你養佢過世的機會係好大。希望你可以扭轉局面。

stanleypyk 發表於 20-9-5 23:17
已踏入9月新學年也開始了, 阿仔最後一個暑假也過去了, 正常的返學就返學, 返工就返工, 但他仍依然故我, 他 ...

朋友!邊個朋友你會比佢住宿、供書教學、照顧三餐和四季衣裳?

日日耍嘴皮子,工又唔去搵。而家講到明,啃老係新時尚,睇你點拆招。

每個家庭dynamic唔同,佢食硬你多年,而家擺明車馬工都唔搵。旁人講點做,亦唔係你可以依樣葫蘆。
佢一個月炒賣搵到幾多?搵唔搵到1、2萬?搵唔到的話,有咩資格講打工無用?根本無錢交租食飯。

講咩20幾歲人心智唔成熟,要留係身邊!進呢d言比你聽的,麻煩出錢幫手養佢過世。做人自力更生係rule number one,其他咩都係廢話。

Yanamami 發表於 20-9-22 09:53
呢个幾年前討論过了……真係唔好害左人家个女。

x2。

gigayan 發表於 20-9-22 14:12
一段男女關係,邊個害邊個,去到最後先知,你估宜家世代嘅女仔都簡單咩
...

老老實實,係你個女,你喊唔喊先

回覆 gigayan 的帖子

江山易改呀。同埋人生苦短,大把嘢追求,用寶貴的時間去改一個男人的壞習慣,搞d最基本的要搵工、唔好懶散和戒煙,值唔值得呢?
鍾意咗,家長好難反對。但在我多年洗腦,我女對好多唔好的行為都好嫉惡如仇,應該唔啱wavelength。
‹ 上一主題|下一主題