用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 哈羅&天神
go

哈羅&天神   [複製鏈接]

都識人讀天神,亞媽係舊生,有哂心理凖備,都OK啦。小朋友夠自覺,家庭有支援,明白唔係hea讀的學校,應該可以的。最怕心存僥倖,屋企又唔願意支持(如晚晩電視開到訓覺,個個星期六曰豐富節目去玩),咁又難搞。

回覆 MrBeast 的帖子

個女係你教,除非佢性情和資質真係好唔適合,否則正常智商,由細到大有伴讀,幼稚園打好基礎,佢明白做功課溫習係自己責任,咁無話會唔合格被逼走。當然開唔開心,值唔值得,係咪辛苦,呢d嘢就每個人感受唔同。
親子關係係重要,不過係小一選校講就早咗d。家長仲係蜜月期,未感受到青春期佢睬你都傻的威脅。

當局者迷,見唔少。

回覆 virgokaren 的帖子

同意wor,我係細路,唔諗錢銀,一定揀哈羅。

回覆 Beauty_BaBy 的帖子

其實係講期望,你預咗唔係hea,要付出,咁會覺得ok啦。
小學階段,小朋友正常資質,父母有正常栽培,願意支持,好少話真係讀得好差。

回覆 retriever 的帖子

係ga,唔儲定d「錢」,到青春期驚一鋪清袋。

sissysze 發表於 18-6-7 07:09
聞說過yorks d中文喺天神係唔夠食老本,不過近年yorks啲中文有無提升過我就唔知喇 ...

聽聞嘅 case係喺 yo ...

York學生多,估有勁有唔勁卦。我識2個考學校都唔係十分好景,升上小學亦無話帶頭。

務正業幾辛苦呀,日日早起返工,做足十幾個鐘。邊有而家沙沙滾,群住幾個公子哥兒浦吓吧、吹吓水、撩吓女仔咁開心。

回覆 lvmh88 的帖子

類似的言論,我都聽過。對方話,香港的哈羅係邱家開的,你估英國牛劍的老學究,睇你地呢班亞洲哈羅,真係當你自己人,認同你咩云云。唔知佢的分析係有意義,定係talking out of his axx...
‹ 上一主題|下一主題