用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 請問如何令英文詞彙豐富?
樓主: emoh
go

請問如何令英文詞彙豐富? [複製鏈接]

引用:可以提議孩子每次閱讀完一本書,上amazon+

原帖由 annie40 於 16-01-07 發表
可以提議孩子每次閱讀完一本書,上amazon 寫book reviews 和評分,字數不限,如果孩子對某本書有feel, 會寫 ...
用kindle看嗎?早兩年心思思想買番部,但不知道想看的/新出版的書是否都能免費download到,最後還是"一屋書香"……

引用:回覆+Acatmom+的帖子 說來慚愧,吾家簡直

原帖由 annie40 於 16-01-09 發表
回覆 Acatmom 的帖子

說來慚愧,吾家簡直是老餅一族,low tech 到極,朋友見囡囡愛書,陸續送來幾部kindle ...
其實我都係"古代人" 怕麻煩,又怕網路金錢交易不安全!囝在書展見到kindle心郁郁,但最後都係選擇買印刷書!我地一得閒就去書店打書釘,見好書就買,攪到廳房一屋書…………

回樓主,要詞彙豐富,看書是不二之法

引用:Quote:emoh+發表於+16-1-7+08:59+雖然喜歡

原帖由 王家爸爸 於 16-01-07 發表
雖然表面睇好似係水過鴨背,如果小朋友喜歡睇書,每次水過鴨背之後,總有幾滴剩,多閱讀,重複閱讀(第二次 ...
同意,我囝中意的書起碼會睇三次

引用:Quote:little_yolky+發表於+16-1-27+17:31+

原帖由 王家爸爸 於 16-01-28 發表
想學野真係要睇好幾次架,好似我仔睇動物農莊、Christmas Carol、Roald Dahl等,小學睇左兩次,中學再睇一 ...
我仔都係咁架,但佢小學時睇係為好奇為興趣而睇,中學反而為需要而睇

‹ 上一主題|下一主題