用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 GFDF diet 交流區
go

GFDF diet 交流區 [複製鏈接]

歡迎做緊 GFDF 的家長一齊交流,如何在食物方面,為小朋友創造愉快生活。我的女兒有自傾,現在戒口(gluten  and dairy free),再戒埋驗到敏感的食物及食補,而家近七個月了,情況明顯好轉。對話有多層次交流,眼神定左好多。

GFDF Diet 唔易做,一不小心就會食錯野,但睇住佢情況不斷進步,覺得是值得的。所以我一直努力研究如何炮製他們可吃的食物..........

15    0    1    1

係呀,食錯野,好覺有反應。阿女早前飲左有阿巴斯甜(人造甜味劑,有研究指會影響腦細胞)的濃縮橙汁,即刻有一日發大脾氣。停左無飲,就回復正常。前日佢應該在學校偷食,昨天早上返學,扭計扭到飛起,又周身痕。今天過左氣吧....一切回復正常,笑住口起身兼返學。

好彩喎,我從老師口中得知,佢地下星期整生果雪糕甜點,我會呢個周末,整定 dairy free 雪糕,等佢可以在學校,享受跟同學仔一齊整香蕉船的樂趣。

其實我從來無問醫生,戒口要戒幾耐。因為,現時戒口係好高難度,但我要的是效果,要小朋友的溝通、情緒及專注力全面改善,追得幾多得幾多。所以我的全部焦點,都集中在呢度。

亦因如此,我不斷思考及研究,如何整美味的 GFDF 食物,令他們有選擇下,不致偷食,而令情況變得反覆。當然,一時食錯野難免,但要提高成功率,有食物選擇是很重要。

將來的事,將來先算。誰料將來情況好轉,他們已沒有問題,那是最好的。但若要繼續戒口,則已戒了咁耐,都沒什分別了。

一年前,阿女叫又唔明,教又唔聽。今日,佢有對答,有交流,係食錯野才發脾氣,若戒口戒得好,是又開朗又活潑的小朋友,我已滿足了。但求佢表達能力不斷改善,那當然更好。.......

嘉儀媽咪 發表於 12-5-8 12:41
冇辨法啦,最起碼可以知道敏感個源頭,避免吃下可以致敏的食物,因為食物敏感除了影響情緒,仲會死架。
雖 ...
新鮮麵包,可以自已整呀。我經常整,焗出來的效果很不錯。GFDF 雖然係較麻煩,但卻食得很健康,所以有好有唔好。若可以自已多些動手做自家製美食,仍然可以享受人生呢!!

我整在準備寫 BLOG ,將整野食的心得紀錄下來。每一款食物,都是為阿女而設計及研究,每次的成功,都代表佢又多一款野食,這是我可以將不時出現的憂慮發洩之處。

xixi1218 發表於 12-5-7 22:55
太難了,難道一輩子都這麼過嗎??而且也不是每個人都有效。
有些人因不同原因都要戒口,生活得開心,工作有成就感,已經很好了。

唔係無得食,只是要揀擇 D ,盡量自製,外國很多人,因此整到出食譜,或許如此譜出自已的事業。是福是禍,有時好睇我地的態度。至於是否每個人都有效,我唔敢講。但我個女就好有效。我好肯試不同療法,未夠三歲,已捉佢去針灸,為的只是要有改善,要有進步。只能說,現階段我要的是效果,其他的事已變得次要。

阿女而家唔可以食雞,雖然有點限制,但聽到不少小女孩,因為食得雞多而提早到小四已發育,那麼,可以食雞是好是壞? 有時很難說...........可以確定的一點是,今天食物很多被污染而我們卻不易察覺,為了長遠的健康著想,戒口或食得小心一點,或許是有益無害呢......

apple~y 發表於 12-5-9 14:43
回復 free_style 的帖子

可以給blog個網址比大家分享嗎??

個 BLOG 呢.....係好歡迎大家參觀的.....但實在呢.....仍在建構中,所以是只聞樓梯響的呢。快啦快啦,因為看到戒口的 小朋友,能享美食,真的是滿心歡喜,我是決心搞好個 BLOG的了。

至於生物療法,靜係計睇醫生及買 supplement ,一個月三千幾蚊,另,買小朋友可以吃的食物,包括一些預製食物及烘焙用材料,每月一千左右啦,這個是看你要求到什麼程度。我自己鐘意研究整野食,會買多幾款材料來試。

咁貴唔貴呢...其實搵個姑娘,一個月來上四堂,一個月都駛二千,效果一般,相比之下,生物療法兼買食物的開支,效果好好多,咁我覺得才是真正的抵。自從戒口,我基本上無再積極尋求其他療法,那些行為治療,就當係輔助。因阿女處於高速改善期,所以繼續上堂,等佢吸收多些。

呀,講漏左的開支,是初期驗血及驗大便,果度都駛合共七千左右。後來因為有效果,做左半年,再驗埋重金屬,果度又三、四千。其實呢,我係因為見到有朋友的孩子做呢個療法,一年間真的睇住佢改變,變得控制到情緒,理解力及變通方面進步,所以我才最終決意一試。

我好肯試新方法的,未夠三歲捉阿女去針炙,去之前一晚真的腦交戰,因為太細個,都幾驚,但為求有效果,點都試。都針左半年有多才停。

阿女,本來返學是笑笑口的,但過去兩個禮拜日日喊住返學,喊到我心都煩,但終於,喊到前日,終於問得出個原因,原來佢掛住之前去旅行太開心的時光,好想再去。佢唔明旅行唔係日日去。知道呢個原因後,我即刻做野,買定佢心愛的小公主精品,臨瞓前又同佢做定心理輔導,終於今朝唔喊 LU。笑住口起身、食藥、食早餐、返學.......這些就是進步。佢識講,才能跟我們溝通,我才可以理解佢的傷心及幫到佢。呢一點,對我來說是很重要的推動力。

apple~y 發表於 12-5-10 15:12
thanks你詳細解答

樣樣療法都有一套理念
是的,要摸索自已的路唔容易。我鐘意自已試,因為個個人都話自已方法好,自已試過最實際。或者有個案在前,俾我目擊其中的變化,咁可信性會高好多。

今晚帶阿女去睇傷風咳,佢對醫生好 FRIENDLY,一入去就叫人,又同醫生傾計,話俾醫生知佢去過動物園,醫生問問題,佢又肯答,有來有往,同埋答案係有意思又對題的交流,在別人看來是平常不過,但作為媽咪,或者只有自已才知花了多少心機及力量才達致的效果。我都滿足了。

雖然她說話能力仍未追到足,但是,只要唔好再食錯野,她真的是很可愛又懂事的小孩。

回復 Melissa_Tam 的帖子

咁而家小朋友的眼神接觸如何? 無戒口後,情況是好左/差左/無變 ?

戒口係麻煩,但效果好,我已心滿意足了。相較 a 仔無得醫的絕望,若有方法解決且成效明顯,而代價只係麻煩,我反而覺得找到了出路。

我仲記得第一次去睇 dan doctor,我同佢講,呢個方法真係得的嗎? 我是抱著破爷沉舟的心態來的,只許成功,不許失敗。而這段時間的戒口,醫生亦驚訝於我地研究左咁多野食俾阿女選擇,因為醫生是顧問,會叫你朝呢個方向去做,但佢唔係廚師,所以佢唔知如何炮製gfdf 的美食。

而家整阿女的野食,我會預雙份,因為毋須戒口的哥哥都會想食,反映食物的味道及賣相已達一定水平。這點,也算我的小小成就了。

我會堅持俾佢戒口,同時透過不斷在試整食物,令佢有得揀,戒口亦變得可持續發展。身體的敏感,不是一時半刻可以解決,急唔來。

若佢唔戒口,表現已經跟普通小朋友一樣的話,咁就真係唔駛戒口了。

我好彩,幾年前為親子,開始在家玩烘焙,買了焗爐,累積幾年睇書自學經驗,去年發現阿女有問題,開始戒口後,全面研究她的食物。是錯有錯著。而家變成任務,每周要抽時間整小吃給她。因為有選擇,那些預製包裝食物,已變成次選。她的至愛有蛋糕,趣怪麵包仔,朱古力粒曲奇,朱古力波波,煎豬肉丸(好鬼似麥樂雞,連哥哥都話搬左麥當勞返屋企)。

普通麵包,我以前試過好幾次,但淨係睇書學,成功率得六至七成。整曲奇餅及蛋糕反而有九成幾把握。至於 gluten free 的麵包,我是買 bread mix 整的,推介品牌 king aurthur bread mix 。效果好好。

開班教整小吃,我唔敢當啦,因為還在摸索階段,俾阿女食可以,教人整就有點....懶醒......分享心得還可以。遲下等我解決技術困難,再整 d 相出來俾大家睇下。整野食只要俾 d 心思,其實會有好多開心發現,當小朋友食得開心,我也樂透!

fatpam 發表於 12-5-31 06:36
請問食早,午,晚餐方面,有無d 容易方便買到同整到嘅食物?
我相信最頭痛係早餐,因為麥同奶要介,而且一早 ...
早餐多數食麵包、蛋糕仔、粉麵或整片火腿俾佢,飲品可以係米奶,豆奶或包裝有機果汁。輪流配搭咁啦。因為仲細,朝早又急,所以食唔到好多野。我平時會整定些焗腰果,香口又脆又健康,咁食完早餐,可以俾幾粒佢拎住食,可以令佢地食多 d 野,增加營養。

午餐及晚餐,多數係飯菜肉。不過呢,小朋友仲細加上有敏感,可選擇的肉有限。我主要俾佢食某幾種無敏感的魚,及豬肉,所以每種食材都要多變化。例如豬肉,可以係煎豬扒,免治,或加少少 corn flour and potato flour 打成為豬肉丸,可放湯可煎炸。

小吃方面呢,就多好多。例如 gluten free cereal,好多的嘛。你再買些 dairy free 的朱古力,融左佢,包住 d cereal ,就可以變成為朱古力脆米/脆波。不斷咁樣變種,令每次發現一樣新食材/食品,就可以一開三。

我又試過將蛋糕仔,用朱古力沾滿外層,變左 gluten free dairy free lemington dessert。咁都得喎,都幾似架有奶有蛋的效果。小朋友喜歡。

你若有興趣,可以選定某款野食,我試下打返個食譜出來。分享下點整。

我仲試過整個一磅裝的生日蛋糕,嘩,呢個真係我烘焙生涯的高峰。無奶,無蛋,無 gluten 的忌廉生果黑森林生日蛋糕。那次為了準備這個蛋糕,我思想及實際上籌備了個多星期呀。

至於對 a 仔特別有益的食物.....暫時未搵到呀......無益的我就知。例如人造代糖阿斯巴甜。試過一次,我女飲完後,當天真的脾氣勁差,扭計時大叫,後來發現是那枝新買的濃縮果汁惹的禍,立即停用,過兩日後就回復平常,扭計一般只係扭一陣咁囉。自此,連我自已都唔食有阿斯巴甜的野,因為有機會致癌及可能影響腦細胞之間的溝通。

另一樣係奶,若阿女錯食有牛奶的野,濕疹番發的同時,反應即時轉慢,戒口後,平時叫一聲已經即應,上次食錯有牛奶的野,叫三至五聲先應,感覺有異,即時尋找死因,後來發現是一包新買的有 朱古力粒的小吃出事。佢包野係 gluten free 呀,但當中的朱古力粒,唔係 dairy free 囉,一不小心,好鬼中招。
‹ 上一主題|下一主題